Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hård: ”Jag förstår att tittarna saknar SVT”

Jacob Hård under OS i Pyeongchang. Foto: SVEN LINDWALL
Jacob Hård är på plats och jobbar för SVT, som vanligt. Foto: SVEN LINDWALL
Kommentatorn kan förstå de tittare som önskar att SVT fortfarande sände OS. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

PYEONGCHANG. Han gör sitt 16:e OS men har fått börja vänja sig vid att stå vid sidan om sedan SVT förlorade rättigheterna. 

Och Jacob Hård kan förstå de tittare som önskar att SVT fortfarande sände OS.

– Jag förstår om de saknar våra röster, säger SVT-profilen. 

Sedan OS i Sotji har SVT inte haft sändningsrättigheterna för de olympiska spelen, Viasat/MTG köpte rättigheterna för OS 2014 och 2016. 

Därefter gav sig Discovery in i leken och köpte sändningsrättigheterna för OS fram till och med 2024, OS i Pyeonchang är kanalens första. 

Och samtdigt som Discovery skickar 120 personer till Sydkorea så har den före detta OS-kanalen SVT endast tre reportrar och en tv-fotograf på plats.

En av reportrarna är Jacob Hård, allra mest känd för att kommentera längdskidor i SVT:s Vinterstudion under vinterhalvåret. Men som under OS i Pyeongchang ha fått finna sig i att ha en reporterroll.

– Det är klart att jag allra helst hade suttit och kommenterat när Kalla tog guld häromdagen, men nu är det inte så och jag tycker att det är ganska kul ändå, säger Hård och fortsätter. 

– På något vis är det ändå spännande att få vara lillebror och försöka göra det kompletterande så bra det går, säger Hård. 

"Tycker det är trist att SVT inte sänder"

Det har gått över sex år sedan SVT sände ett OS senast. 

– Men jag får fortfarande höra att folk önskar att det var vi på SVT som sände. Och det är ju trots allt en del människor som inte har de kanaler som sänder nu. De tycker så klart att det är trist att man inte kan se OS i SVT. 

– Men sedan finns det säkert de människor som är vana vid att höra våra röster i vintersportssammanhang, inte minst i Vinterstudion, och som saknar oss därför. 

"Svårt att jubla i skrift"

När Charlotte Kalla tog OS-guld i skiathlon i lördags satt Jacob Hård, som i och med OS i Pyeongchang gör sitt 16:e OS, inne i pressrummet och inte i kommentatorsbåset som annars. 

– I stället för att kommentera skrev jag vad som hände i loppet och chattade med våra läsare. Det klart att det kändes lite konstigt. Att jubla i skrift är inte lika enkelt. 

Tror du att SVT kommer att köpa tillbaka sändningsrättigheterna för OS?

– Det är jättesvårt att sia om. Jag vill inte säga att det inte kommer att ske. Vi har sett andra rättigheter som har försvunnit från SVT och sedan kommit tillbaka igen. Just nu vet vi att några OS till är sålda till andra, efter det får vi se. 

– Men jag ser det inte som omöjligt att SVT tar tillbaka OS igen. 

Du har jobbat mycket tillsammans med Jonas Karlsson på SVT, nu sitter han i Discovery tio timmar om dagen och sänder OS. Är du avundsjuk?

– Nja, inte på den rollen som Jonas har, han är ju programledare. Men att sända ett OS är alltid kul.

Har Discovery försökt värva över dig också?

– Det tänker jag inte svara på. 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

Jacob Hård tillsammans sin vapendragare i SVT och Vinterstudion, Anders Blomquist. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

1980 i Moskva gjorde Jacob Hård sitt första OS som sportjournalist. När han ska välja ut det OS han har bäst minne ifrån så kommer svaret snabbt: 

– Som total OS-upplevelse med atmosfär och allt sådant så tycker jag att OS i Sydney var det allra härligaste. Dels var det en fantastisk stad att ha ett OS i. Jag hade aldrig varit i Australien tidigare, och jag tyckte att Sydney var underbart. 

– Människorna där var väldigt härliga och idrottsintresserade. Kontrasten var så stor mot Atlanta, som kanske är det sämsta OS jag varit på. Med ointresserade volontärer som inte visste någonting. 

Hur tycker du att OS i Pyeongchang står sig i jämförelse med de tidigare du varit på?

– Det matchar inte de allra bästa, till exempel Lillehammer. Det är inte alls den atomsfären här. Men än så länge tycker jag att det verkar ganska välorganiserat. 

– Men det är kallt, som fasiken. Det kan vara det kallaste OS jag varit på, eller åtminstone lika kallt som det var i Lillehammer. Då frös man också mycket. 

LÄS MER: Längdskidor i OS – program med tider och datum.