Linus Omark. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNLinus Omark. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Linus Omark. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Oscar Möller. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNOscar Möller. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Oscar Möller. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
"Jocke" Lindström. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN"Jocke" Lindström. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
"Jocke" Lindström. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Här är hockeystjärnorna med hårdast krav på sig

Publicerad

När Sverige vann VM-guld i Köln var det NHL-stjärnor som Nicklas Bäckström och William Nylander som ledde laget offensivt.

Nu är det en kedja från Skellefteå och Linus Omark som måste visa vägen. 

- Vi har spelare som är med här för att de producerar framåt och det är dem vi måste luta oss mot, medger förbundskaptenen.

Förbundskapten Rikard Grönborg pratar gärna om bredden i Tre Kronoros OS-lag och att han har komponerat fyra kedjor som kan producera offensivt.

Men samtidigt är det vissa spelare som har större press på sig än andra.

Som är med här i Sykdkora för sin offensiva spets.

I detta lag finns ingen Nicklas Bäckström, ingen William Nylander, ingen NHL-stjärna kommer flyga in i sista stund och rädda laget.

Så andra måste kliva fram och ta huvudroller.

Grönborg pekar ut de som måste leda laget  

Rikard Grönborg tvekar heller inte att peka ut dem som verkligen måste visa vägen.

* Linus Omark, stjärna i KHL-laget Slavat Julajev:

- Han producerar väldigt mycket poäng i KHL. Han är med i toppen av poängligan bland alla sjärnor där. Det är klart att jag förväntar mig att han ska producera framåt i OS, det är därför Omark är här.

Linus var med även i VM i våras, men fick en undanskymd roll när alla NHL-spelare kom in och han har tidigare kritiserats för att inte presterat sin bästa hockey när det gällt som mest.

- Der är en ära att få spela ett OS och det är klart att jag vill bidra offensivt, säger han.

* Skellefteå-kedjan: Trion Joakim Lindström, Pär Lindholm och Oscar Möller har dominerat i SHL.

Mot det ryska superlaget i Cahnnel One Cup före jul gick det inget vidare trion nollades av ryssarna, och de hara lrig haft sådan här press på sig i landslaget.

Den ende av dem som varit en ledande spelare i ett mästerskap med landslaget är Joakim Lindström som var en av de bästa i bronslaget i Minsk för fyra år sedan, samma säsong som han fick Expressen och Svenska ishockeyförbundets pris Guldpucken till säsongens bäste spslere i svensk hockey.

Inte bara krav - utan en fantastisk möjlighet 

Sedan dess har han bland annat misslyckats i NHL och det är klart att frågan är berättigad:

- Kan verkligen en SHL-kedja leda ett svenskt lag till guld i OS?

- Det är upp till bevis för dem nu, säger Grönborg och fortsätter:

- Vi har spelare som är med här för att de producerar framåt och det är dem vi måste luta oss mot. Som Skellefteå-kedjan. 

 - De producerar på toppnivå i SHL som är en toppliga. Det är klart att jag kräver av dem att producera framåt i OS, det är därför de är här. Sedan är det inte bara krav, det är en fantastisk möjlighet för dem. Att få leda ett svenskt OS-lag offensivt.

Alexander Bergström är bättre än Pavel Datsjuk

Andra spelare som Grönborg pekar ut som offenisva vapen som är uttagna för att - till skillnad mot sista träningsmatchen mot Kanada - göra mål och poäng, är KHL-stjärnorna Alexander Bergström och Patrik Zackrisson.

Det ryska landslaget - under namnet OAR här i Sydkorea - innehåller bara stjärnor som i flera fall spelat i NHL om de bara velat själva.

Därför är det intressant att titta på poängligan i KHL.

Superstjärnan Ilja Kovaltjuk toppar med 63 poäng på 53 matcher.

Linus Omark är femma med 51 poäng.

Sedan kommer det lite ryssar och kanadensare innan en svensk OS-duo oå elfte och tolfte plats i poängligan i världens näst bästa liga.

Patrik Zackrisson har gjort 42 poäng för Sibir Novosibirsk.

Alexander Bergström har gjort 41 poäng för samma lag.

Långt före flera före detta NHL-stjärnor och ryska legendarer som Maxim Afinogenov, Pavel Datsjuk och Andrej Markov. 

- Om man kan producera som Bergström och Zackrisson gjort i KHL, då kan man vara ledande offensiva spelare även i Tre Kronor i ett OS, det är jag övertygad om. Och det är därför de är här, säger Grönborg.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag