Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avslöjar dotterns tuffa tid: ”Tårar”

Hanna Öberg flankerad av sina föräldrar.
Foto: SVEN LINDWALL
Öberg tog sensationellt OS-guld i skidskyttets distanslopp.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: MURAD SEZER / REUTERS BILDBYRÅN

PYEONGCHANG. Hanna Öberg är olympisk guldmedaljör, 22 år gammal. 

I skidskyttets distanslopp krossade hon allt motstånd efter felfritt skytte. 

Efteråt hyllades hon av två chockade föräldrar – som berättade om dotterns tuffa väg till torsdagens OS-medalj. 

– Nog har det varit mycket tårar för henne ibland också, att hon känt frustration, men hon har alltid litat på sin egen förmåga, säger mamma Viktoria Öberg. 

”Jag fattar det inte.”

Hanna Öberg är chockad. Tårarna rinner. Hon förstår inte vad som har hänt. En bit bort står föräldrarna, Viktoria och Tomas Öberg. 

"Vad har du gjort?", skriker pappa Tomas till sin dotter. 

Svaret förvånar nog en hel skidvärld. Det Hanna Öberg har gjort är nämligen att vinna guld i skidskyttets distanslopp, i OS-debuten. 

Det är en skräll. 

Så sent som för två år sedan debuterade skidskytten från Svensbyn, utanför Piteå, i världscupen.

– Det är så fantastiskt, jag kan inte beskriva det. Det är makalöst, säger mamma Viktoria Öberg.

Efter målgången stod de båda föräldrarna och kramade Hanna Öberg i vad som kändes som flera minuter. 

 – Det var ett tårfyllt möte. Varken hon eller vi fattar vad som har hänt. Det är helt stört. Helt sjukt. Och att få vara på plats här samtidigt är en fruktansvärd bonus, säger Tomas Öberg. 

På en annan arena, med silvermedaljen runt halsen fick Charlotte Kalla höra om Hanna Öbergs bedrift kort efter norrbottningens målgång. 

– Nämen Gud! GUD SÅ HÄFTIGT!!, utbröt hon.

Hanna Öbergs OS-guld fascinerar. Det är en skräll, men absolut ingen tillfällighet. 

Vägen fram till dagens resultat har varit tuff. Under ledning av Wolfgang Pichler har Öberg drillats ottaliga timmar på vallen i Östersund. 

– Hon har alltid, ända sedan hon var liten, velat ha papper på exakt vad hon ska göra. Hanna har sett att det har lyckats för så många andra som kört på Wolfgangs träning. Han har en plan och det sa han redan innan JVM att han hade en plan, och Hanna har trott stenhårt på det han gör och tvekar inte en sekund. Hon följer det han säger till punkt och pricka, säger Viktoria Öberg. 

”Hannas första tur på skidor, troligen på hennes 2-årsdag”, säger pappa Tomas Öberg om bilden.
Foto: Privat.

Mamman berättar: "Mycket tårar"

Hanna Öberg började åka skidor redan som tvååring. När hon var i tioårsåldern testade hon skidskytte – och fastnade för sporten. 

I en intervju med SVT 2009 berättade en då 13-årig Hanna Öberg om de framtida planerna med karriären.

– Jag hoppas jag kommer in på skidskyttesgymnasiet, sa hon då. 

Hanna Öberg blev antagen, och sedermera upptäckt av Wolfgang Pichler. Till en början var hennes skytte betydligt bättre än skidåkningen. Mestadels för att det var där Öbergs fokus låg i början. 

Hanna Öberg var en lovande junior, men har haft flera motgångar längst vägen. Mamma Viktoria berättar att det funnits dagar då dottern tvivlat. 

– Nog har det varit mycket tårar för henne ibland, att hon känt frustration, men hon har alltid litat på sin egen förmåga. Hon har alltid gått sin egen väg, då kompisarna skulle fara på fest, sa hon: "Jag kommer inte, jag ska hem och träna". Hon har inte offrat något som hon ser det, det är något hon har valt.

"Är en demontränare"

Efter OS-guldet trillade gratulationerna in. Statsminister Stefan Löfven ringde. Samtidigt hyllades Hanna Öberg av sina konkurrenter:

– Det var en överraskning för alla. Men med ett rent skytte och bra åkning kan man vinna och i dag var det inte många som nollade. Det är fantastiskt för henne och för hela svenska laget, säger storfavoriten Laura Dahlmeier.

Konkurrenten Anastasija Kuzmina kunde bara hålla med: 

– Jag tror att alla var överraskade av Hannas resultat i dag. Det är en ny utmaning för oss med de här nya talangerna, den nya generationen, som kommer fram, säger Kuzmina.

En del i Öbergs framgång stavas Wolfgang Pichler. Tränaren har haft en stor del i 22-åringens karriär. 

När skidskytteförbundet bestämde sig för att satsa på en ny generation skidskyttar fastnade Pichler bara för en av dem. 

– Den här Hanna Öberg, hon har något, ska han ha sagt enligt förbundets generalsekreterare Ingemar Arwidson. 

Wolfgang Pichler berättar att han såg Hanna Öbergs potential på hennes första JVM. Och nu har han gjort en färdig produkt av talangen. 

– Jag gjorde henne bra på skejt. Det handlar bara om hård träning, jag är en demontränare. Vi har samma system som vi hade i Ryssland. Jag har vunnit guld med Sverige förut, så de litar mig, säger Pichler. 

Hanna Öberg säger att hon litar blint på tränaren. Och att hon har tagit stora kliv under hans ledning. 

– Sedan Wolfgang kom in har det varit mycket tuff träning och det har fungerat väldigt bra för mig, säger Öberg som dock erkänner att hans metoder är utöver det vanliga:

– Han är speciell, det tar ett tag innan man förstår hur man ska handskas med honom. Det låter väldigt mycket kring honom. Men vi har en helt annan dialog nu och har lärt känna varandra.

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

För att motivera åkarna har Wolfgang Pichler fört in tävling även på träning. Många träningspass har gått ut på att inte missa sista skottet. 

– Det har varit interna tävlingar med laget. Poängställningar där man inte får missa sista skottet. Man har fått betala in pengar till Wolfgang och sen se om man får igen pengarna. Tio euro eller nåt. För att han vill att vi ska få extra nerv, berättar Hanna Öberg.

Bilden är från Hemmarännet längdklubbs distriktstävling.
Foto: Privat

Tog hjälp av mental tränare

Vid sidan av den tuffa fysiska träningen har Hanna Öberg även arbetat med mental träning inför säsongen. Fokus har legat på att ta ett skott åt gången. Till sin hjälp har hon haft den mentala tränaren Göran Kenttä.

– Han har hjälpt mig med lite knep och tricks som kan hjälpa en med situationer som varit stressande, säger Hanna Öberg. 

Och stress det har hon känt, 22-åringen från Svensbyn. 

Avresan till Sydkorea blev försenad med fyra dygn. Hon missade två flyg, och tvingades omboka två gånger. 

– Det var känslosamt när hon ringde halv åtta på morgonen och sa: ”Nej, jag har spytt, så jag får inte åka”, berättar pappan.

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

Hanna Öberg var magsjuk, men när hon blev frisk igen, kom symtomen tillbaka. Tomas Öberg menar att det kan ha handlat om stress. 

– Det var nog lika mycket att hon ville komma ner och visa vad hon går för så otroligt mycket. Hon var frisk och bokades igen, men spydde igen, säger han. 

Väl på plats i Sydkorea tolkade familjen hennes tystnad som ett gott tecken. De fick korta svar på sina frågor, vilket innebar att hon hade klivit in i bubblan. 

– I dag vägrade hon svara på telefon innan loppet. Däremot har vi pratat med henne tidigare. Då har vi hört och känt att hon är i form och extremt fokuserad, säger Tomas Öberg. 

Hanna Öberg gillar också att gå på tur, berättar pappa Tomas.
Foto: Privat

Omtumlande dygn

Klockan 10.30 på torsdagen den 15 februari skrev Hanna Öberg in sig i historieböckerna. Då tog hon sitt livs första pallplats. Då vann hon OS-guld i Pyeongchang. 

Någon timme senare dök hon upp på en presskonferens efter prisceremonin. Journalister flockades runt henne, samtidigt stod föräldrarna Viktoria och Tomas Öberg i ett hörn. 

De följde dramatiken. De såg sin dotter vara samlad, men chockad på samma gång. 

– Jag fattar inte så mycket. Jag är faktiskt lite imponerad av mig själv. Jag hade inte räknat med att vara så bra redan nu, det får jag erkänna, säger Hanna Öberg. 

Direkt efter prisceremonin var det dags för herrarnas lopp på 20 kilometer. I startfältet fanns Hanna Öbergs pojkvän Jesper Nelin. 

Även han hade chans på medalj, men omskakad av flickvännens OS-guld lyckades han inte hålla ihop den sista skjutningen. Hade Nelin skjutit fullt hade han haft chans på guldet. Men i stället blev det tre bommar och en 24:e plats.

Efteråt berättade Jesper Nelin om den kaotiska uppladdningen och tankarna som snurrade i huvudet under loppet:

– Jag träffade Hanna innan start och det var väldigt känslosamt, jag fick inte fram så mycket. Det var så mycket tårar att jag fick skjuta fram inskjutningen.

Väl ute i spåren såg det bra ut till en början, sedan rasade Nelin i resultatlistan efter den sista skjutningen. 

– Jag tänkte att det här är min dag, och jag tänkte hela tiden att det här är bara träning, det är fem skott att hålla fokus på. Sedan kom jag ändå in och orkade inte hålla det riktigt. Jag är lite besviken på att jag inte kunde hålla ihop det på sista skyttet. Jag försökte glömma det (Hanna Öbergs guld) inför starten för att fokusera på mitt race men det var svårt, säger Jesper Nelin. 

Hanna Öberg och pojkvännen Jesper Nelin.
Foto: SVEN LINDWALL

Lillasyster JVM-medaljör

Sent på torsdagskvällen firade Hanna Öberg sitt OS-guld med tårta på de svenska skidskyttarnas hotell i Pyeongchang. 

Och det omtumlande dygnet kommer att fortsätta ett bra tag till. På fredagen är det nämligen dags för medaljceremoni och den svenska nationalsången. 

Samtidigt fortsätter hyllningarna att trilla in.

– Det betyder jättemycket att kunna beröra folk. Jag har tittat på tv på Helena Ekholm och blivit berörd av henne. Att kunna göra samma sak betyder jättemycket, säger Hanna Öberg. 

Och det bästa av allt för familjen från Svensbyn utanför Piteå. Även lillasyster Elvira Öberg har framtiden för sig. 

För ett år sedan tog hon brons på junior-VM. Och som pappa Tomas Öberg sa till Elvira på telefon efter guldloppet:

"Om hon kan så kan du, din dag kommer också".


LÄS MER: Misstänka OS-fusket: ”Lika illa som doping.” 

LÄS MER: Jublar – sen blir hon blåst på OS-medaljen. 

LÄS MER: Björgen irriterad – skickar pik till Kalla.