”Gick ur bussen, tog t-banan till matchen”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Han har spelat för klubblag i Luleå, Moskva, Edmonton, Oklahoma City, Buffalo, Helsingfors...

Han har varit med Tre Kronor i Paris, Budapest, Sydkorea...

Här berättar Omark om sin häftiga resa: de bästa resmålen, staden dit han aldrig vill återvända och busschauffören som fick sparken efter att spelarna tvingats ta tunnelbanan till match.

- En del av tjusningen med att vara hockeyspelare är att man får komma ut i världen, säger han. 

Linus Omark har varit en av de mest uppspelta svenska landslagsspelarna sedan Tre Kronor kom hit till Sydkorea, även om en lätt förkylning satte stopp för hans medverkan i dagens andra träningspass i Incheon, strax utanför Seoul.

Omark var med även vid VM i Köln och Paris i våras, men fick en undanskymd roll då så många NHL-stjärnor kunde vara med.  När OS-turneringen börjar nästa vecka kommer Omark ha en nyckelroll i en toppkedja tillsammans med Dennis Everberg (som också var med och vann VM-guld i fjol) och Anton Lander.

"Blev tokig några gånger"

- Det känns väldigt kul att få vara med om ett OS och jag ser väldigt mycket fram emot det här, säger 31-åringen från Övertorneå, som gjort en lång och fascinerande hockeyresa.


LÄS MER: Här är hela OS-schemat - dag för dag 


SportExpressen fick en exklusiv guidning genom hans resa i hockeyvärlden utifrån de klubbar han representerat:

* Luleå:

- Det var där det började, det är som mitt hem. 

* Moskva (spelade för Dynamo Moskva, KHL):

- Moskva är en storstad, en bra stad,, men lite för stor för min smak med all trafik. Men vi hade kul där. Även om man blev tokig på trafiken några gånger. De gör det bra de som bor där.

* Edmonton, Kanada.

- Samma klimat som hemma i Luleå och där trivdes jag ganska bra. Kanada är mycket likt Sverige. När vi bodde där hade de världens största shoppingcenter, det är sjukt stort, jag var själv där och shoppade några gånger, men staden är hockeytokig, så jag var inte där allt för mycket.

Foto: JOHN ULAN / AP CANADIAN PRESS

* Oklahoma City, USA:

- Jag kanske inte ville vara där, eftersom det var AHL, men vi hade ett skitkul gäng och jag har många vänner kvar sedan den tiden.

* Zug, Schweiz:

- Jag trivdes sjukt bra där. Och det är otroligt vackert i Schweiz. Det är ett land jag rekomenderar starkt.

* Buffalo, USA:

 - Nej, just den tiden jag var där var det snökaos och matcher ställdes in- Det är inte min bästa hockeystad och kan det vara kallt i Luleå så var det ännu värre där.

"Jag blir igenkänd hela tiden"

* Helsingfors (spelade för Jokerit, KHL):

- En riktigt bra stad, jag är född vid finska gränsen och har alltid haft lite förutfattade meningar om Finland. Men Helsingfors är en fantastisk stad. men nej, jag kan inte finska. Min mor och far kan det, men inte jag.

* Ufa, Ryssland (där han fortfarande spelar för Salavat Julajev):

- Det är mycket likt Edmonton och Buffalo när det gäller klimat och hockeyintresse, det är språket som är skillnaden, men förstår ingenting egentligen, haha. Men jag trivs bra där. Det är speciellt att bo i Russland, men stor skillnad i Ufa jämfört med Moskva. Ufa är också en hockeystad där jag blir igenkänd hela tiden.

- Du går inte ut och handlar dagen efter en förlust?

- Jodå, folk är positiva. 

Utöver detta har Omarks landslagsspel också tagit honom till platser som Budapest och Paris, han har spelat KHL-hockey i Kina och NHL-och AHL-matcher över hela Nordamerika.


LÄS MER: OS-hockeyn – tv-tider, spelschema och grupper


Paris och Budapest är resmål han rekommenderar för alla och han värdesätter högt att han fick chansen att spela VM-hockey i Paris, en stad han gärna återvänder till flera gånger.

Han har sett för lite av Sydkorea hittills för att kunna säga så mycket ännu men ser förväntansfullt fram emot en ledig kväll i Seoul innan Tre Kronor åker norrut till OS-byn.

Annars finns det förstås platser han inte vill återvända till.

- Jag tror inte jag åker till Buffalo igen....man vet aldrig om man skulle spela där igen. Men nej, jag åker inte dit på semester i alla fall.

Foto: CAROLINE LARSSON

Några udda upplevelser har det förstås blivit genom åren, "i Ryssland hände mycket roligt", mest minnesvärt var det en gång i Moskvas trafikkaos.

- Vi skulle ha hemmamatch och hade bara tjugo minuters resa från basen där vi bodde. Första snön hade kommit och busschauffören hade räknat lite fel på tiden. När vi hade åkt halva vägen fick vi gå ur bussen och ta tunnelbanan, vi kom till hallen när det var fem minuter kvar av matchvärmningen. Jag hann vara på is i två minuter före matchen. Vi vann i alla fall. Men busschauffören fick sparken... 

Omark är flygrädd: "Värst för några år sedan"

Annars har flygrädsla varit ett problem för Omark.

- Det är tufft ibland, men det har blivit bättre, det var som värst för två-tre år sedan.  

- Har du något knep för att lugna ner dig?

- Jag tänker positivt, framför allt.

Andra bra restips från Linus Omark är att välja rätt podcasts att lyssna på och bra tv-serier.

- Rättegångspodden är en sjukt bra podd. Sedan gillar jag tv-serien The Sinner på Netflix. Hit till Sydkorea har jag med mig nya Beck-filmen och massor av poddar.