Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fylleskandal i Norge – kastas ut från OS

Norska truppen under OS-invigningen.Foto: SVEN LINDWALL
Martin Johnsrud Sundby.Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

PYEONGCHANG. Norges OS-trupp skakas av en skandal.

En man i OS-truppen greps av sydkoreansk polis - i berusat tillstånd - misstänkt för skadegörelse.  Enligt VG ska han bland annat ha vandaliserat en polisbil. 

Nu kastas han ut ur den norska truppen och skickas hem.

– Sånt här ska inte få hända på ett OS, säger skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby.

Incidenten ska ha skett under natten till tisdagen lokal tid i Sydkorea. Den norska mannen, som enligt ett pressmeddelande från den norska olympiska kommittén (Olympiatoppen) har en roll som stöd till en av idrottarna i den norska OS-truppen, blev gripen av polis i Pyeongchang.

Mannen, som ska ha varit berusat tillstånd, står misstänkt för skadegörelse. Han fick spendera natten i häkten innan han förhördes på tisdagen.

 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

Skickar hem norrman - efter fylla och skadegörelse

Olympiatoppens vinteridrottschef Helge Bartnes och en representant för den norska ambassaden i Sydkoreas huvudstad Seoul har följt med i processen på polishuset.

Därefter har de enligt VG valt att kasta ut mannen ur OS-truppen och skicka hem honom till Norge.

– Det här är brott mot uppförandekoden som är oförenligt för en medlem av den norska OS-truppen. Vederbörande är därför entledigad från sin tjänst och kommer att skickas hem så snart den här händelsen är utredd. Det är efter omständigheterna bra med den vederbörande personen. Vi kommer att ha hand om honom så länge han är på plats i Sydkorea och följa upp situationen när han kommer till Norge, säger toppidrottschefen Tore Övrebö i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter till VG så ska mannen i berusat tillstånd gjorde motstånd vid gripande, därefter ska ha ha vandaliserat en personbil och därefter en polisbil. 

Något han ålagts med böter á 22 500 kronor för. 

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

Norge: "Det var viktigt att berätta"

Norges presschef Halvor Lea meddelar dessutom att de inte har för avsikt att kommentera saken närmare just nu.

– Pressmeddelandet säger det mesta som vi har att informera om just nu. Så jag har egentligen inte mer information än det vi skrivit där. Vi tyckte att det var viktigt att berätta vad som har hänt och vad som blir konsekvensen av det. Sen så spekulerar vi inte eller säger inte mer än så, säger Lea när SportExpressen når honom.

Hur påverkas den övriga truppen av det här? 

– Det här är hanterat på ledarnivå, så stämningen har inte påverkats.

Kommer det här på något sätt påverka förhållningsreglerna för truppen?

– Nej då, vi kör på med OS som planerat.

Skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby fick frågor om skandalen när han höll presskonferens inför 10 kilometer fristil i natt.

– Jag vet inte vem det är eller vad jag ska svara på det. Jag var livrädd att det var några av våra, säger Sundby med ett leende.

Sen fortsätter han:

– Jag tror inte att någon av oss vet vem det är. Det är ju trist för personen, att sitta där i ett sydkoreanskt fängelse. Självklart ska något sådant här inte få ske i ett OS.

– Jag hoppas att jag slipper ge honom eller henne en uppsträckning.

 

LÄS MER: OS 2018 – program och tv-tider onsdag 14 februari

 

LÄS MER: Sverige dömer ut förklaringen efter Stina Nilssons guld

LÄS MER: Väderkaoset i OS – parken evakueras