Norska truppen under OS-invigningen. Foto: SVEN LINDWALLNorska truppen under OS-invigningen. Foto: SVEN LINDWALL
Norska truppen under OS-invigningen. Foto: SVEN LINDWALL
Martin Johnsrud Sundby. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAYMartin Johnsrud Sundby. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Martin Johnsrud Sundby. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Fylleskandal i Norge – kastas ut från OS

Publicerad

PYEONGCHANG. Norges OS-trupp skakas av en skandal.

En man i OS-truppen greps av sydkoreansk polis - i berusat tillstånd - misstänkt för skadegörelse.  Enligt VG ska han bland annat ha vandaliserat en polisbil. 

Nu kastas han ut ur den norska truppen och skickas hem.

– Sånt här ska inte få hända på ett OS, säger skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby.

Incidenten ska ha skett under natten till tisdagen lokal tid i Sydkorea. Den norska mannen, som enligt ett pressmeddelande från den norska olympiska kommittén (Olympiatoppen) har en roll som stöd till en av idrottarna i den norska OS-truppen, blev gripen av polis i Pyeongchang.

Mannen, som ska ha varit berusat tillstånd, står misstänkt för skadegörelse. Han fick spendera natten i häkten innan han förhördes på tisdagen.

 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

Skickar hem norrman - efter fylla och skadegörelse

Olympiatoppens vinteridrottschef Helge Bartnes och en representant för den norska ambassaden i Sydkoreas huvudstad Seoul har följt med i processen på polishuset.

Därefter har de enligt VG valt att kasta ut mannen ur OS-truppen och skicka hem honom till Norge.

– Det här är brott mot uppförandekoden som är oförenligt för en medlem av den norska OS-truppen. Vederbörande är därför entledigad från sin tjänst och kommer att skickas hem så snart den här händelsen är utredd. Det är efter omständigheterna bra med den vederbörande personen. Vi kommer att ha hand om honom så länge han är på plats i Sydkorea och följa upp situationen när han kommer till Norge, säger toppidrottschefen Tore Övrebö i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter till VG så ska mannen i berusat tillstånd gjorde motstånd vid gripande, därefter ska ha ha vandaliserat en personbil och därefter en polisbil. 

Något han ålagts med böter á 22 500 kronor för. 

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

Norge: "Det var viktigt att berätta"

Norges presschef Halvor Lea meddelar dessutom att de inte har för avsikt att kommentera saken närmare just nu.

– Pressmeddelandet säger det mesta som vi har att informera om just nu. Så jag har egentligen inte mer information än det vi skrivit där. Vi tyckte att det var viktigt att berätta vad som har hänt och vad som blir konsekvensen av det. Sen så spekulerar vi inte eller säger inte mer än så, säger Lea när SportExpressen når honom.

Hur påverkas den övriga truppen av det här? 

– Det här är hanterat på ledarnivå, så stämningen har inte påverkats.

Kommer det här på något sätt påverka förhållningsreglerna för truppen?

– Nej då, vi kör på med OS som planerat.

Skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby fick frågor om skandalen när han höll presskonferens inför 10 kilometer fristil i natt.

– Jag vet inte vem det är eller vad jag ska svara på det. Jag var livrädd att det var några av våra, säger Sundby med ett leende.

Sen fortsätter han:

– Jag tror inte att någon av oss vet vem det är. Det är ju trist för personen, att sitta där i ett sydkoreanskt fängelse. Självklart ska något sådant här inte få ske i ett OS.

– Jag hoppas att jag slipper ge honom eller henne en uppsträckning.

 

LÄS MER: OS 2018 – program och tv-tider onsdag 14 februari

 

LÄS MER: Sverige dömer ut förklaringen efter Stina Nilssons guld

LÄS MER: Väderkaoset i OS – parken evakueras 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag