Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Fruktansvärd historia – blir sorgsen rakt igenom”

Tommy Eliasson Winter.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

PYEONGCHANG. En sexistisk kultur på skidgymnasium får kvinnliga åkare att ge upp elitkarriären. Det skriver den före detta eleven och alpina åkaren Sara Ottosson i en debattartikel i DN.

Något som får den svenska alpinchefen Tommy Eliasson Winter att reagera. 

– Det är en fruktansvärd historia. Man blir sorgsen rakt igenom, säger han. 

De svenska alpina framgångarna har varit stora under OS i Pyeongchang. Först slog Frida Hansdotter till med ett guld i slalom och i dag stod André Myhrer för samma bedrift när han säkrade sitt första OS-guld i karriären.

Men det finns också en baksida inom den svenska alpina verksamheten, anser alpina åkaren Sara Ottosson. Ottosson är tidigare elev på Åre alpina skidgymnasium och har skrivit en debattartikel om ämnet i Dagens Nyheter.

Ottosson, som var studiekamrat med flera av åkarna i den svenska OS-truppen som nu tävlar i Pyeongchang, beskriver en sexistisk jargong och hets om kroppsideal.

"När vi senare bytte om i värmestugan drog folk av sig den varma skidutrustningen. Det luktade fotsvett och stämningen var lättsam. Plötsligt slänger en kille från gymnasiet ur sig ”vilka massiva jävla lår hon har, bara för man åker världscup behöver man väl inte se ut sådär” efter att en av Sveriges bästa åkare stängt dörren bakom sig."

Sara Ottosson skriver att klimatet på skolan till slut drev henne till ätstörning: 

"När det var dags för säsongspremiär hade jag fått en stressfraktur i vadbenet, en skada som ofta orsakas av för hård ensidig träning i kombination med dåligt energiintag. Skadan medförde kryckor, rehab och mer plats för hjärnspöken. Jag utvecklade ett alltmer ohälsosamt förhållande till mat och blev sjuk i bulimi."

Efter att ha petats från landslaget gav Sara Ottosson upp sin elitsatsning trots att hon då fortfarande var rankad topp 17 i Sverige.

"Det är en fruktansvärd historia"

Den svenska alpina chefen Tommy Eliasson reagerade starkt när han tar del av Ottossons berättelse från skidgymnasiet: 

– Jag har läste om kulturer som inte är okej som vi inte står bakom. Det är en fruktansvärd historia, man blir sorgsen rakt igenom. Ingen här i landslaget representerar det. Vi är tydliga med hur vi är. Det är tråkigt att höra såna här saker, säger Eliasson Winter och hoppas på att de svenska framgångarna i Pyeongchang kan ändra på klimatet. 

– Men med de här framgångarna kanske vi kan nå ut till fler och få dem att höra hur viktigt det är att vara en vettig person gentemot sina kamrater. Det är en grundbult för att bli framgångsrik som grupp. Men sedan har vi mycket arbete kvar att göra, säger Eliasson Winter. 

Sätter krav på förbundet

Genom sin debattartikel hoppas Ottosson nu att Skidförbundet ska agera för att förändra kulturen inom den alpina världen. 

"Ansvaret måste läggas på dem som bidrar och förhåller sig passivt till kulturen, vilket främst är Skidförbundet, föräldrar och elever. För att detta ska ske krävs det att Skidförbundet avsätter resurser för att utbilda tränare samt att det finns en plan för att förebygga och upptäcka problemen."


LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

LÄS MER: Alla tv-tider i OS för torsdag 22 februari