Stina Nilsson tog guld i sprinten. Foto: FILIP SINGER / EPA TT NYHETSBYRÅNStina Nilsson tog guld i sprinten. Foto: FILIP SINGER / EPA TT NYHETSBYRÅN
Stina Nilsson tog guld i sprinten. Foto: FILIP SINGER / EPA TT NYHETSBYRÅN
Per Elofsson, expert i Kanal 5 och Eurosport. Foto: ANNA-KARIN NILSSONPer Elofsson, expert i Kanal 5 och Eurosport. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Per Elofsson, expert i Kanal 5 och Eurosport. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: Rob Schumacher/USA TODAY Sports/Sipa USA IBLFoto: Rob Schumacher/USA TODAY Sports/Sipa USA IBL
 Foto: Rob Schumacher/USA TODAY Sports/Sipa USA IBL

Förvirringen efter Elofssons ord i tv

Publicerad

PYEONGCHANG. På väg mot OS-guld – men inte mer än en lätt vindpust från ett platt fall.

Många satte hjärtat i halsgropen när Stina Nilsson plötsligt vinglade till i den sista kurvan.

Stor förvirring uppstod sedan efter loppet, när 24-åringen hade glömt händelsen.

Stina Nilsson är numera en svensk OS-hjälte.

Den 24-åriga svenskan dominerade tisdagens sprinttävlingar – från prolog där hon hade bästa tid, genom seger i kvartsfinal och semifinal – hela vägen till en utskåpning i finalen.

Efter segern släppte känslorna. Nilsson gav slängkyssar mot himlen när hon korsade mållinjen. Under prisceremonin brast 24-åringen plötsligt ut i tårar.

– Det är så mycket som flimrar förbi. Man är så stolt över sig själv för att man lyckats samla ihop all energi på en och samma gång. Jag trodde inte att jag skulle vara den som börjar gråta på prispallen, säger hon efteråt.

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

Förvirringen efter loppet

Men: ett visst drama uppstod under finalen.

I den allra sista kurvan, när Stina Nilsson redan ryckt i från värsta rivalen Maiken Caspersen Falla till en betryggande ledning, så vinglade hon plötsligt till.

Det såg ut som ett litet felskär, eller möjligen en tiondels sekund av förlorad balans – och det kunde ha slutat i ett platt fall.

Per Elofsson, expert i Kanal 5, utbrast: ”NEJ!”

Därför blev förvirringen stor efter loppet, när Stina Nilsson – upprymd av känslor – inte mindes situationen.

Det såg ut som att du fick ett felskär i sista kurvan?

– Nej, det fick jag inte.

"Eller vänta... Gjorde jag?"

När frågan kommer på tal igen, något senare, är Nilsson uppriktigt förvånad. 

– Nej men det gjorde jag väl inte?, säger hon.

– Jag har inte sett något själv. Så som jag kände det så… Eller vänta. Gjorde jag det? Jag kommer inte ihåg faktiskt.

Det hela mynnande ut i att Nilsson eventuellt skulle titta på loppet i efterhand för att bli klokare. Klart är att i alla fall att hon hade planerat loppet in i minsta detalj på förhand. 

– Sedan Lahtis i fjol tar jag inte ut något i förskott, säger hon.

– Jag har investerat mycket tid i detaljer för att komma så förberedd till den här sprintbanan som möjligt den här dagen. Att allting sen sitter är nästan för bra för att vara sant, säger hon.

 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag