Försvarar utpekandet – efter hårda kritiken

Hajo Seppelt
Foto: SPORTSCHAU
Inggard Lereim
Foto: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX / CODE 20520-209 SCANPIX NORWAY

Inggard Lereim, vice ordförande i Fis medicinska kommitté, är kritisk mot tajmingen av avslöjandet att upp till 50 längdskidåkare som kvalat in till Pyeongchang har lämnat ifrån sig blodvärden som är onormalt höga.

Lereim menar att närheten till OS gör oskyldiga åkare onödigt oroade, men han får mothugg av en granskningens huvudmän, Hajo Seppelt. 

– Det är en dålig tidspunkt att släppa det, säger Lereim. 

– Vi är inte en del av sportens marknadsföring, vi är journalister, svarar Seppelt. 

På söndagen slog avslöjandet ner som en bomb i längdskidåkningsvärlden. 

Sunday Times, tyska ARD, tjeckiska Republik och SVT:s "Uppdrag granskning" hade tillsammans genom en källa fått tag på en databas som innehåller över 10 000 blodtester från nära 2 000 längdskidåkare. 

De påstår att en tredjedel av alla medaljörer från 2001 och framåt har haft misstänkt höga värden. 

Inggard Lereim, välkänd norsk dopingjägare och vice ordförande i Fis medicinska kommitté har tagit del av avslöjandet och är förvånad. Främst undrar han vem som lämnat ut den här informationen. 

– Som medlem av kommittén har jag självklart god information om mycket och jag är väldigt överraskad över att sån här data kan ha kommit ut. Vem från den andra sidan har släppt det, säger han. 


LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

Lereims kritik mot granskningen

Dessutom riktar han kritik mot tidspunkten för det här avslöjandet. Han menar att det faktum att upp till 50 åkare anonymt pekas ut kommer att sprida en oro i OS-lägret. 

En onödig oro. 

– Vi ska vara glada att vi har en fri press som granskar. Saken med Ryssland kanske inte hade kommit fram om vi inte haft kritiska journalister som hjälpt oss avslöja fusk. Men jag hade önskat att det kom fram tidigare. Nu kan oskyldiga utövare bli väldigt oroliga precis innan spelen, så det är en dålig tidspunkt att släppa det, säger han. 

Internationella skidförbundet (Fis) meddelar att de inte kommenterar några "misstänkta" prover och att experterna på världens antidopingbyrå (Wada) är "mer än nöjda" med deras antidopingarbete.

Lereim menar att om avslöjandet kommit "i bättre tid" så hade Fis kunnat ta till sig informationen och komma med ett bättre svar. 

– Man borde få tid till att undersöka detta internt i Fis ledning. Att de ska kunna se: "vad är realiteten i detta" och kunna ge ett ordentligt svar på påståendet. 


LÄS MER: Här är hela Sveriges trupp till OS 2018. 

Seppelts mothugg mot Lereim

Lereim får mothugg av Hajo Seppelt. Seppelt jobbar för ARD och har sedan 2006 arbetat nästan utslutande med dopingfrågor. Han var en av huvudfigurerna bakom dopingavslöjandena i rysk idrott 2014 och är central även i söndagens avslöjande. 

När Seppelt tar del av Lereims kritik surnar han till rejält. 

– Ja, vi publicerar reportage när vi tror att intresset för dem är som störst. OS väntar runt hörnet, så vi publicerar vår research i rätt tid - och det är nu. Vi är inte en del av sportens marknadsföring, vi är journalister, säger han. 


LÄS MER: Längdskidor i OS – program med tider och datum.

Seppelt om Sverige: "Tveksam om de var dopingfria"

Enligt "Uppdrag granskning" har totalt tolv svenskar som finns med i databasen avvikande värden, varav framför allt en sticker ut.

Den uppgiften överraskar Lereim.

– Jag har arbetat länge med det här och alltid sett Sverige som ett rent land. Jag har aldrig sett något konstigt, säger han. 

Längdlandslagets läkare Per Andersson har fått ta del av "Uppdrag gransknings" data och erkänner att värdena är högre än vanligt, men att han inte är orolig. 

– Jag känner mig trygg att de vi har på OS i Pyeongchang är där på schysta villkor. Jag kan inte kommentera de här siffrorna närmare i och med att jag inte vet vilka individer det gäller. Den tid som jag jobbat med de här åkarna har jag inte haft några som helst skäl att misstänka att det förekommer doping.

Hajo Seppelt kommenterar Anderssons ord: 

– Det kanske inte är något konstigt nu. Jag har ingen aning. Vi kan bara säga att det mellan 2001 och 2010 finns många misstänkta värden. 

– Ryssland verkar vara värst, för vi har fler misstänkta värden från dem, men det finns anormala svenska värden med. För att vara tydlig, jag är tveksam till att Sverige var dopingfritt. Jag är tveksam till det. Men det betyder inte att jag vet. 

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/1954654661529362