Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
 Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
 Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / BILDBYRÅNFoto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
 Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Försökte flyga in mental hjälp

Publicerad

PYEONGCHANG. Sara Hector är på plats på OS utan sin mentala tränare. 

Planen var att flyga ned honom till Sydkorea, men nu står det klart att det inte gick att lösa. 

– Han kommer inte, men det kommer bli bra ändå, säger Sara Hector. 

Inför VM i fjol kallade Sara Hector ned sin mentala tränare Carl Magnus Helin med kort varsel. 

Inför OS var planen att Helin skulle vara på plats i Sydkorea för att hjälpa det svenska storslalomhoppet med de sista förberedelserna. Redan i höstas började de planera för ett sammarbete på plats i Pyeongchang, men för knappt två veckor sedan var upplägget fortfarande inte klart.  

Då berättade Sara Hector att hon ställt ett ultimatum till Helin. 

– Då sa jag faktiskt till honom att jag inte skulle lägga en sekund mer på det. Att jag gärna ville att han kom ner, men att jag inte orkade lägga någon energi på det. Jag var lite låg på energi och sa att han fick lösa allt. 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

Nu står det klart att Sara Hector får klara sig utan sin mentala tränare i Pyeongchang. 

– Han kommer inte, men det kommer bli bra ändå, säger Hector. 

Planen är att de nu ska prata på telefon, och tidsskillnaden på åtta timmar ska inte behöva stå i vägen. 

– Han får vara vaken, säger Sara Hector.

Hemlig målsättning

 25-åringen från Sandviken gör sitt andra OS och är på plats för att leverera resultat. Men det är inte en självklar medaljkandidat som Sverige skickar ut som sitt främsta kort i måndagens storslalom.

Sara Hector har inte tagit en pallplats på världscupen sedan 2014. I vinter har hon en femteplats från italienska Kronplatz som främsta resultat, men har även kört ur två tävlingar. 

– Det finns mycket positiva delar att ta med sig och mycket lärdomar, sedan hade jag önskat bättre resultat, men så är det väl när man inte bara vinner och vinner. Men åkningen är på gång och då finns alla chanser. 

Vad har du för målsätting?

– Den är hemlig.

Varför det?

– För att jag trivs så. 

"Börjar hända saker"

Sara Hector försöker ta bort alla yttre störningsmoment inför OS-starten. Hon fokuserar på att hitta lugnet i åkningen. 

De mentala bitarna har en avgörande roll i Sara Hectors karriär:

– Det handlar om att våga gå för det och tro på sig själv, att vara säker i det man gör. Det är sjukt viktigt i alpin skidåkning.

Och de senaste fyra årens samarbete med Carl Magnus Helin har gett resultat. 

– Det känns som att det börjar hända saker och jag känner mig starkare än på länge. 

Vilka delar har du arbetar med?

– Det har handlat mycket om att lära mig hantera känslor och stress och även att hitta mitt fokus, hur det känns att vara inne i zonen. Det är en känsla som är svår att beskriva, men jag hittar hur jag enklast hamnar där, sedan är det olika från situation till situation, men jag känner att jag hanterar det bättre. 

Känner du någon press inför storslalomen?

– Press skulle jag inte säga att jag känner, men det är lätt att börja tänka mycket och då får man hålla sig till det man ska göra. Nu gäller det verkligen att hålla fokus på rätt saker, säger Sara Hector. 

Och snurrar tankarna i väg. Då finns Carl Magnus Helin ett samtal bort. 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag