Marit Björgen Foto: / SVEN LINDWALLMarit Björgen Foto: / SVEN LINDWALL
Marit Björgen Foto: / SVEN LINDWALL
Foto: / SVEN LINDWALLFoto: / SVEN LINDWALL
 Foto: / SVEN LINDWALL

Förlåt mig, Marit – det här var brutalt

Publicerad

PYEONGCHANG. Har jag sett en mäktigare uppvisning än den just Marit Björgen levererade?

Nej.

Var det fel att tvivla på att denna makalösa 37-åring skulle regera genom även detta OS?

Oh ja.

Så låt mig bara säga förlåt, Marit. 

Det blev en på många sätt en smått sinnesjuk avslutning på OS.

Här har vi alltså en ung österrikiska på väg mot sin första mästerskapsmedalj. Men Teresa Stadlober kör fel. Två (!) gånger dessutom.

Här har vi alltså Stina Nilsson och Ingvild Flugstad Östberg som spurtar om vad de tror är en fjärdeplats - men i stället handlar om ett brons.

Här har vi en Charlotte Kalla som startar tremilen som den formtoppade superstjärna hon varit genom hela OS - bara för att sedan plötsligt krokna.

Nej, vi såg inget av det komma.

Marit Björgens gyllene historia

Men vi såg däremot redan efter några kilometer hur det här skulle sluta. Att ingen skulle ha en chans. Att olympisk skidhistoria skulle skrivas.

I ämnet maktdemonstrationer var Marit Björgens lopp rent brutalt.

I ämnet slutpunkter på en olympisk karriär fullständigt omöjligt att överträffa.

Det är liksom bara att tacka för showen.

Efter premiärloppet skrev jag några rader om att det här var mästerskapet när Charlotte Kalla skulle ta över som distansdrottning.

Att det var tid för ett tronskifte.

Och Charlotte Kalla var i och för sig nära. Kalla besegrade Björgen i två av de tre individuella OS-loppen - men det är förstås bara löjligt att påstå något annat än att mamma Marit, 37, fortfarande är denna världs drottning.

Speciellt efter den här dagen.

 

LÄS MER: Sveriges alla medaljer under OS 2018 i Pyeongchang.

 

Redan några minuter efter målgång ser jag uppgifter i norska medier om att det här ska ha varit Marit Björgens sista mästerskap. Att hon inte kommer att vara med nästa säsong.

Tja, vi får väl se.

Men jag hoppas det verkligen inte stämmer. En skidvärld utan Marit Björgen skulle vara en betydligt fattigare värld.

Så kör en sista säsong, Marit. Låt oss uppleva ett VM-drama i Seefeld med dig, Charlotte Kalla, Stina Nilsson och...Therese Johaug.

Det skulle onekligen kunna bli något alldeles extra.

Och inte blev det scenariot mindre intressant när jag lyssnar på vad den förre norska landslagsstjärnan Vibeke Skofterud har att säga.

Skofterud är god vän med såväl Marit Björgen som Therese Johaug. Och hon tvekar inte en sekund på svaret om vilken klass Johaug nu håller.

– Therese har tränat extremt bra. Hon har ju tränat med Marit - och faktiskt varit bättre än Marit på träning, säger Skofterud.

Så Johaug kommer tillbaka i minst lika bra klass som före avstängningen?

– Ja , det är jag helt säker på.

Ja, ni fattar. Det skulle kunna bli en helt magiskt rafflande säsong.

 

* * *

Till sist. Detta OS började med att Charlotte Kalla ryckte i från just Marit Björgen till guld i skiathlon.

Det slutade med att Stina Nilsson spurtade till ett brons i kamp med Ingvild Flugstad Östberg.

Svenska medaljer - varje dag

Däremellan har de svenska damerna tagit medalj på varenda en av de fyra andra OS-distanserna.

Sammanlagt två guld, tre silver och ett brons. Charlotte Kalla åker hem med fyra medaljer. Stina Nilsson med precis lika många. 

Det är ett djupt imponerande facit av våra egna skiddrottningar. Men i detta OS spelade Kalla och Nilsson till slut ändå bara birollerna.

I huvudrollen briljerade Marit Björgen som aldrig förr. 

Och vi i publiken sitter fortfarande kvar här och applåderar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag