Peter Forsberg. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNPeter Forsberg. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Peter Forsberg. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
"Foppa" i Tre Kronor-dressen. Foto: JOEL MARKLUND / © BILDBYRÅN"Foppa" i Tre Kronor-dressen. Foto: JOEL MARKLUND / © BILDBYRÅN
"Foppa" i Tre Kronor-dressen. Foto: JOEL MARKLUND / © BILDBYRÅN
Anton Lander och Chay Genoway ryker ihop i en träningsmatch inför OS. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNAnton Lander och Chay Genoway ryker ihop i en träningsmatch inför OS. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Anton Lander och Chay Genoway ryker ihop i en träningsmatch inför OS. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Foppa erkänner: ”Jag hatar dem”

Publicerad

PYEONGCHANG/STOCKHOLM. Tre Kronor har haft några rejäla duster med Kanada genom åren.

Och rivaliteten har satt sina spår hos legendaren Peter Forsberg. 

– Jag hatar egentligen Kanada, säger Forsberg i Eurosports OS-sändningar.  

– Vi har också ett tufft och starkt lag. Vi matchar deras så kallade tuffhet, säger Kronwall. 

Peter Forsberg har både positiva och negativa minnen från att möta Kanada. Det var mot Kanada som han stod för sin karriärs kanske mest omskrivna manöver, straffen som totallurade målvakten Corey Hirsch i OS-finalen 1994.

Men vi har även VM-finalen tio år senare, 2004, där Rob Niedermayer och resten av Kanada fick "Foppa" på fall med sitt tuffa fysiska spel.  

"Jag hatar Kanada"

Nu har Forsberg erkänt att han alltid haft ett horn i sidan när det kommer till kanadickerna. 

– Jag hatar egentligen Kanada. Det går alltid bra för dem i stora mästerskap och de brukar få hjälp av domarna. Ibland har jag tittat på deras laguppställningar och det har inte sett så bra ut. Men de har något slags vinnarinstinkt. De hittar alltid ett sätt att vinna på. De gnäller på domarna, de kör över folk, säger Forsberg i Eurosports sändningar.  

– Det är absolut irriterande.  

– Det är sällan jag hejar på Kanada i hockey. Jag kommer inte göra det nu heller. 

"Det är klassiskt Kanada"

Staffan Kronwall märkte av kanadensarnas aggressiva spel i OS-genrepet, som Kanada vann med 4-1. 

– Det är klassiskt Kanada. De blir lite extra tuffa när de drar på sig Kanada-tröjan, säger han. 

– Men vi har också ett tufft och starkt lag. Vi matchar deras så kallade tuffhet. Och det gillar jag. Vi står upp för varandra och det är ingen som viker ner sig. 

– Jag minns när de körde över Forsberg i VM. De tog över matchen då. De har en förmåga att trigga igång något när nåt sånt händer. Man har sett det flera gånger. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag