Johannes Hösflot Kläbo vann OS-sprinten. Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNJohannes Hösflot Kläbo vann OS-sprinten. Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Johannes Hösflot Kläbo vann OS-sprinten. Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ingen kunde hota den unge norrmannen. Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USAIngen kunde hota den unge norrmannen. Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USA
Ingen kunde hota den unge norrmannen. Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USA
Ristomatti Hakola var också framme i final. Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNRistomatti Hakola var också framme i final. Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ristomatti Hakola var också framme i final. Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Finska hånen mot Kläbo: "Är genant"

Publicerad

PYEONGCHANG. Johannes Hösflot Kläbo lekte hem OS-guldet i sprint.

Men nu får han kritik – för sin outfit.

– Han stod ju och skakade på startlinjen, säger den finske rivalen Ristomatti Hakola.

Det var aldrig något snack. Johannes Hösflot Kläbo, 21, var fullständigt överlägsen i OS-sprinten och körde utan problem hem OS-guldet som innebär att han slår Gunde Svans rekord som den yngste olympiske mästaren genom tiderna.

Och han hyllas så klart, från alla håll.

– Kläbo revolutionerar hela sporten just nu, med sin speciella teknik, säger den finska veteranen Aino-Kaisa Saarinen.

– Förut hade vi Thomas Wassberg, sen Torgny Morgen och nu Kläbo.

Hon ler.

– Hoppas att nästa åkare som lyckas med det här kommer från Finland!

 

LÄS MER: Längskidor i OS – program med tider och datum

"Det var genant"

Men det är inte bara ros, utan även en viss portion ris, som kommer från finskt håll i riktning mot Johannes Hösflot Kläbo. Iltalehti rapporterar efter OS-guldet att Kläbos klädval ”skapade förvirring” och var ”genant”.

Det handlar om att han körde utan mössa, trots att det var snökaos. Och dessutom hade mörka linser i sina skidglasögon, trots att solen hade gått ner för länge sen.

– Kläbo stod ju och skakade på startlinjen. Det var så kallt att man borde haft dubbla mössor. Jag hade på mig mina varmaste grejer, säger den finske sprintern Ristomatti Hakola som menar att Kläbo kanske bryr sig lite väl mycket om hur han ser ut i spåret.

Enligt de norska journalisterna väljer Kläbo att köra mössa för att det ”ger honom mer adrenalin”. Varför han har mörka linser är mer oklart.

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/1954654661529362

 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

LÄS MER: Alla tv-tider i OS för torsdag 15 februari 

LÄS MER: Sverige dömer ut förklaringen efter Stina Nilssons guld

LÄS MER: Väderkaoset i OS – parken evakueras 

LÄS MER: Fylleskandal skakar Norge – ledare skickas hem 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag