Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fimpa det – det är inte värdigt ett OS

Tyskland kommer spela OS-final i hockey.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Elisabeth Lindbäck i Pyeongchang.Foto: SVEN LINDWALL

PYEONGCHANG. Den tyska skrällen är fantastiskt rolig här och nu. 

Men när vi nyktrat till från OS-bubblan är den också det slutgiltiga kvittot på vilken avdankad hockeyturnering vi fick utan världens bästa hockeyspelare. 

Till OS i Peking 2022 finns det bara två vettiga alternativ - få med NHL-spelarna eller fimpa herrhockeyn. 

När pucken släpps i hockeyfinalen strax över ett lokal tid på OS sista dag skriver Tyskland sensationell hockeyhistoria.  

Det är lätt att hänföras av underdogs och skrällar. 

Framförallt i den tämligen smala hockeyfamiljen där Kanada, USA, Sverige, Finland, Tjeckien och Ryssland/Sovjetunionen lagt beslag på alla medaljer sedan 1980. 

Nya inslag är välkommet. 

Lätt att älska sport då

På kort sikt är den tyska skrällen det absolut bästa som kunde hända OS-hockeyn i Pyeongchang. I de stora stjärnornas frånvaro är det kul med en riktig överraskning. 

Det väcker intresse och blir snackis även utanför de inbitna hockeynördarna. 

Kanske är idrotten också som bäst när en underdog lyckas fullt ut. 

Som när Fredrik Lindström går ut på skidskyttestafettens sista sträcka och slår Norges bästa skidskytt Emil Hegle Svendsen på vilja, fysik och mental styrka. 

Det är gåshud och ögonblick som gör det lätt att älska sport. 

Det går inte att få finare OS-minne än så. 

Det är inte värdigt ett OS

Men ponera att x antal av Norges, och de andra nationernas, bästa skidskyttar stoppats från OS och att vår granne i stället startat med ett b- eller c-lag samtidigt som Sverige stått på startlinjen med sina bästa skidskyttar. Det hade fortfarande varit en kul skräll, i bemärkelsen att Sverige oväntat slagit Norge och killarna hade säkert jublat över sina medaljer, men det hade definitivt inte blivit samma minne att ta med sig. 

Precis så är det med Tysklands hockeyskräll. I såväl historieböckerna som när vi minns tillbaka på skrällen kommer det vara med tillägget - att världens bästa hockeyspelare stoppats från att vara med. 

Och det är inte värdigt ett OS. 

Avdankad turnering

Om den tyska hockeyskrällen är det bästa som kunde hända här och nu så är det därför raka motsatsen på lite längre sikt. Tyvärr. När OS-bubblan spräckts för den här gången och vi är tillbaka i vardagen. 

Då vi tänker nyktert igen. 

Då vi i huvudet åter ställer hockeynationerna mot varandra utifrån deras bästa spelare. 

Då är Tyskland lika långt utanför de sex bästa nationerna som de var innan Pyeongchang. 

Och då kan Tysklands skräll fastställas som det slutgiltiga kvittot på vilken avdankad hockeyturnering vi fick utan världens bästa hockeyspelare. 

Det behövs inte fler sådana mästerskap

Till OS i Peking 2022 finns det bara två vettiga alternativ. Antingen släpper NHL sina spelare eller så fimpar man herrhockeyn. Möjligtvis skulle ett tredje alternativ vara att göra det till någon form av juniorturnering. 

Hockeyn har redan ett världsmästerskap som må gå hem i stugorna vid framgångar men som får kämpa med sin status sett till krocken med Stanley Cup och tonvis med nej tack från världsspelare. 

Det behövs inte fler sådana mästerskap. 

OS måste få fortsätta vara det finaste som finns inom idrotten. Vigt för de allra bästa. Annat urholkas värdet på spelen och ingenting vore mer synd. 

 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot 

 

LÄS MER: Sveriges alla medaljer under OS 2018 i Pyeongchang.

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

LÄS MER: Alla tv-tider i OS för söndag 25 februari.