Foto: OLAV NESVOLD JON / OLAV NESVOLD JON BILDBYRÅN NORWAYFoto: OLAV NESVOLD JON / OLAV NESVOLD JON BILDBYRÅN NORWAY
 Foto: OLAV NESVOLD JON / OLAV NESVOLD JON BILDBYRÅN NORWAY
Foto: OLAV NESVOLD JON / OLAV NESVOLD JON BILDBYRÅN NORWAYFoto: OLAV NESVOLD JON / OLAV NESVOLD JON BILDBYRÅN NORWAY
 Foto: OLAV NESVOLD JON / OLAV NESVOLD JON BILDBYRÅN NORWAY
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
 Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

”Ett totalt fiasko – en ren besvikelse”

Publicerad

PYEONGCHANG/STOCKHOLM. Svenske Sebastian Samuelsson överraskade alla och tog hem ett silver i OS-skidskyttet.

Samtidigt kollapsade de norska stjärnorna fullständigt. 

– Det är totalt fiasko att inte tackla det bättre. Det är en ren besvikelse, säger experten Ola Lunde till NRK. 

– Vi hade hoppats på att det var en norrman som skulle få medaljen, men det var väldigt starkt av Samuelsson, säger landslagstränaren Egil Kristiansen. 

Norge har ett skidskyttelag med betydligt mer stjärnglans än sina nordiska konkurrenter. Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö och Emil Hegle Svendsen har alla betraktats som starka medaljkandidater.

Men i måndagens jaktstart var det en svensk som klev fram och räddade Nordens stolthet. Sebastian Samuelsson, 20, chockade hela startfältet och tog en överraskande silvermedalj bakom giganten Martin Fourcade.

 

"Ett totalt fiasko"

Samtidigt sköt firma Norge med bröderna Bö och Hegle Svendsen bort sig. Deras insatser blir också sågade i hemlandet. 

– Det är totalt fiasko att inte tackla det bättre. Det är en ren besvikelse, säger experten Ola Lunde till NRK. 

– Det är mycket frustration nu. Det blir en depp när vi är så nära medaljer. Det ha varit nerver som spökade sista skjutningen, men det är en del av spelet. Vi kan inte summera genom att bara skylla på vinden. 

– Det är helt eländigt det Johannes presterar i det stående skyttet. 

"Vi är inte rädda"

Norske landslagstränaren Egil Kristiansen kunde inte låta bli imponerad av svenske Samuelsson. 

– Det var väldigt starkt. Vi hade hoppats på att det var en norrman som skulle få medaljen, men det var väldigt starkt av Samuelsson, säger Kristiansen. 

– Vi är glada för att svenskar tar medaljer. Men vi ska helst ha dem själva.

Blir du rädd inför stafetten? 

– Jag blev inte rädd. Vi ska kämpa om medaljerna där och kanske ta ett guld på torsdag. Svenskarna är starka, men vi ska vara starkare. 

Norge hyllar svensken

Tarjei Bö, som slutade fyra i loppet, medger att det svider.

– Det är den värsta platsen, att bli fyra. Det handlar om ta medaljer. Jag är hellre tia än fyra. Det finns potential för bättre i saker idag men det är ett misslyckande, säger han.

– Jag kan inte skylla på något. Det är samma för alla. Men det varierar mycket för skytte till skytte. Man behöver lite tur. Det handlar om att fokusera, fortsätter han.

Vad säger du om Sebastians silver?

– Det var fantastiskt. Det är kul att Sverige får fram en toppåkare. Vi har följt honom, han är snabb på skidorna men varit en dålig skytt. Idag stämde det. Det är bara att gratulera.

Samuelsson skickar en liten pik till sina norska kollegor:

– Det är alltid kul att spöa Norge såklart.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag