Per Elofsson i sändning. Foto: Kanal 5Per Elofsson i sändning. Foto: Kanal 5
Per Elofsson i sändning. Foto: Kanal 5
Stina Nilsson efter kvalet. Foto: / SVEN LINDWALLStina Nilsson efter kvalet. Foto: / SVEN LINDWALL
Stina Nilsson efter kvalet. Foto: / SVEN LINDWALL
Samtliga svenskar tog sig vidare från sprintkvalet. Foto: / SVEN LINDWALLSamtliga svenskar tog sig vidare från sprintkvalet. Foto: / SVEN LINDWALL
Samtliga svenskar tog sig vidare från sprintkvalet. Foto: / SVEN LINDWALL

Elofssons oro: ”Det ser tyvärr läskigt ut”

Publicerad

PYEONGCHANG. Stina Nilsson tog hem OS-guldet i överlägsen stil.

Detta trots viss oro inför loppet – där kraftiga vindar och snöfall väntades kunna ställa till problem.

– Det ser tyvärr lite läskigt ut, säger Per Elofsson i Kanal 5. 

Strax innan sprintkvalet inleddes började det snöa över skidstadion i Pyeongchang samtidigt som det blåste kraftigt.

Det skapade inga större problem för åkarna, åtminstone inte svenskarna. Samtliga svenska damer och herrar tog sig vidare från sprintkvalet i Pyeongchang.

Men experten Per Elofsson var orolig över att vädret skulle fortsätta på samma sätt.

– Om det fortsätter så här kan det bli problem. Då måste man tänka om med vallningen, säger Per Elofsson i Kanal 5. 

– Det ser lite läskigt ut, säger Elofsson. 

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

Åkarna kan missa vilan

Den svenska vallachefen Urban Nilsson sa inför loppet att han varit medveten om att vädret skulle kunna skapa problem i sprinten.

Mycket med anledning av sprinttävlingen var inplanerad att avgöras kvällstid sydkoreansk tid. 

– Vi har varit inställda på att den snabbt sjunkande kylan kan göra att vi tvingas välja både nya skidor och och ny valla till finalpasset, säger Nilsson och fortsätter:

– Vi vallare måste förbereda oss på de här väderförutsättningarna. Men vi har även pratat med åkarna och sagt till dem måste vara medvetna om läget, och att det kan bli stora förändringar mellan kvalet och finalpasset.

– Åkarna kan komma att bli tvungna att hjälpa till att testa skidor i stället för att vila mellan kvalet och finalpasset. 

"Det skakar i tornet vi sitter"

Inför loppet såg dock inte kylan ut att blir det största problemet – utan det tilltagande snöandet och den kraftiga vinden. 

– Det skakar i tornet vi sitter i, säger Jonas Karlsson i Kanal 5:s OS-studio. 

Experten Anders Södergren om väderproblematiken: 

– Det ställer till det lite grann, snön fastnar i spåren. De blir lite grundare och det blir svårare att få fäste. Men stavarna kan också blåsa i väg, man får hålla i dem. I en spurt kan stavarna i värsta fall blåsa åt sidan och man fäller sig själv. Jag hoppas att vi slipper se det.

Ingen av åkarna har efter tävlingarna klagat på väderförhållandena. Viktor Thorn föll direkt i sin kvartsfinal, och Per Elofsson spekulerade i att det kan ha berott på att vinden tog tag i hans stav.

Den svenska stjärnan Stina Nilsson hade dock inga problem att tackla tisdagens förhållanden. Nilsson tog guld efter seger i kval, kvart, semi och final.

 

LÄS MER: Längdskidor i OS – program med tider och datum

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag