Ekwall intervjuar Calle Halfvarsson. Foto: SVEN LINDWALLEkwall intervjuar Calle Halfvarsson. Foto: SVEN LINDWALL
Ekwall intervjuar Calle Halfvarsson.  Foto: SVEN LINDWALL

Ekwalls kritik: "Det är censur"

Publicerad

SVT:s dokumentär "OS - ett orent spel" har väckt stor uppmärksamhet. Känslorna har varit heta och åsikterna många i frågan.

Nu när OS börjar vill SOK lägga fokus på tävlingarna och inte prata om uppgifterna som framkommit i SVT:s dokumentär. Det får Patrick Ekwall att reagera.

– Det är censur, säger han i Kanal 5:s OS-program.

SVT:s dokumentär "OS - ett orent spel" har väckt stor uppmärksamhet inom skidvärlden bara dagar innan OS drar i gång på riktigt. I dokumentären uppges en manlig och en kvinnlig skidstjärna ha för höga blodvärlden, och att det i sin tur tyder på doping.

SVT har inte velat avslöja namnet på den utpekade svensken, men har lagt fram några grundläggande fakta som begränsar antalet kandidater. Svensken har tävlat i landslaget under perioden 2001 och 2010 och är fortfarande aktiv.

 

LÄS OCKSÅ: OS 2018 - program om tv-tider lördag 10 februari 

 

Pärson: "Gör mig irriterad"

– De anklagar två åkare på helt felaktiga grunder. Det är oerhört många brister i de argument man använder sig av, säger landslagsläkaren Per Andersson till SportExpressen.

På fredagskvällen sändes Kanal 5:s OS-program som går under namnet "OS-kväll med Jessica och Anja". Programmet gästades av flera profiler, däribland Peter Forsberg men också Patrick Ekwall.

 

 

Ett givet diskussionsämne blev Uppdrag Gransknings program och känslorna var minst sagt heta i studion. Anja Pärson irriteras nämligen av att idrottarna störs av skriverierna.

– Är det inte typiskt? Jag är väldigt patriotisk när vi ska hylla svenskarna, finnas där med flaggorna och stötta dem. Och så kommer det en sån här grej innan OS, som är väldigt vältajmad och det stör truppen. Jag ser ju det. Det gör lite lätt irriterad, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Följ OS 2018 direkt i Messenger 

 

Ekwall: "Det är censur"

Patrick Ekwall förstår Anja Pärsons åsikt, men för en annan tes i ämnet.

– Jag kan förstå vad Anja är inne på, att det är vältajmat inför OS så att uppmärksamheten ska bli så stor. Det är lite av medias roll, att göra saker som får stor uppmärksamhet. Men när det gäller doping och även om det är media som är inblandat, så har jag alltid sagt att man inte kan säga att någon är dopad förren någon står med ett kissprov i handen. I det här fallet så är det inte så. 

Samtidigt riktar Ekwall kritik mot SOK och Peter Reinebo som vill stoppa frågor om bloddoping. 

– Jag tycker att idrottsmännen ska kunna ta det här. De ska kunna ta frågor, svara på frågor och gå på presskonferenser. 

– Peter Reinebo (SOK:s truppchef) sa på presskonferensen: "Efter den här dagen så blir det inga mer frågor om bloddopingen". Det är ju censur, slår Ekwall fast.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag