Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Patrick Ekwall om OS-livet och kritiken

Patrick Ekwall och Stina Nilsson. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Patrick Ekwall. Foto: SVEN LINDWALL

PYEONGCHANG. Han har knappt med sig vinterkläder till Sydkorea och ifrågasätter varför längdskidåkarna använder olika valla.

Patrick Ekwall, 52, väcker reaktioner hos tittare och kolleger under sitt första vinter-OS.

Tv-profilen berättar nu om den hierarkiska modellen på Discovery, hur han upplever sig förföljd av en DN-krönikör – och den ovissa framtiden.

– Jag vet inte exakt vad som händer efter OS, säger han.

Efter dryga 30 år i branschen borde det mesta ha gjorts och sagts.

Men i Sydkorea debuterar faktiskt Patrick Ekwall i en ny skepnad: som reporter under ett vinter-OS.

Och efter otaliga fotbollsmästerskap i sommarvärme vittnar han om ett annorlunda liv i Pyeongchangs vinterlandskap, där han umgås dagligen med Discoverys stjärnspäckade team av före detta vinteridrottare.

– Det blir en kulturkrock med de här vildmarksmänniskorna. De tycker jag är jättekonstig som inte har täckbyxor. Långkalsonger går bra, men sen är det stopp, säger han.

Uppdraget verkar ha gett honom en nytändning. Till exempel har hans intervjuer med den emellanåt tystlåtne Stina Nilsson har fått positiv respons på sociala medier, berättar han.

– Det har varit jävligt roligt, konstaterar han.

På vilket sätt?

– Det ger mig väldigt mycket att vara här. Framför allt så är det spännande med nya idrottare. De är rätt oförstörda. Visst, Charlotte Kalla är ett proffs – hon är supertrevlig – men ser det ändå som ett jobb. Jag har ändå haft känslan att många utövare har tyckt att det är genuint roligt att sitta och prata med mig. Då uppskattar man sitt jobb ännu mer.

Kritisk mot vallan

Speciellt har diskussionen om nationernas orättvisa förutsättningar inom längdskidsporten väckt uppmärksamhet, där Ekwall helt enkelt föreslog: "Varför kan inte alla nationer köra med samma valla?".

– Vallan avgör alldeles för mycket. Jag tycker inte att det ska vara avgjort innan man kör. Sen förstod jag att det är skillnad på skidor också, inte bara vallan. Men i grunden tyckte nog Per Elofsson och Anders Södergren att jag hade lite rätt. Ska Sverige ha elva heltidsanställda vallare och en vallabuss för 25 miljoner? Är det rättvist att Norge har 30 vallare här och Kazakstan har en? Jag kan känna att det blir en materialsport, säger han.

”Klättrade på väggarna…”

Som för många andra i Eurosports trupp är tidsomställningen en omständighet som måste hanteras. Ekwall går upp vid 04-tiden på morgonen och arbetar i princip fram till midnatt. Eventuellt hinner han ”stödsova” på morgonen.

– Ändå har det varit det lugnaste mästerskap jag varit på. Sett till arbetsbörda är det mycket mindre jämfört med TV4. Jag kom hit och klättrade på väggarna den första veckan.

Ekwalls kontrakt med TV4 avslutades under hösten 2016. Nu har han kontrakt över OS med Discovery. Teoretiskt sett skulle det kunna vara tv-profilens sista uppdrag i etablerade tv-medier.

Det är en påkostad satsning av Discovery med många profiler. Håller ni sams?

– Absolut. Det har faktiskt inte varit några bråk. Men visst är det påkostat. Och väldigt USA-styrt. Resorna hit var styrt centralt av Discovery, alla fick ha kontakt med en stylist inför avresa som fixade kläderna.

Visst reste några av er i business och andra i ekonomiklass? 

– Allt är enligt amerikansk modell. De som syns i tv-rutan kallas för "talents" och blev placerades i business. De som inte jobbar framför kameran fick sitta längre bak. På samma sätt här så finns det rum med vilorum där bara "talents" får tillträde. De är väldigt mycket mer värda, enligt amerikansk modell. Och där känner man sig väldigt obekväm.

– Jag jobbar ihop med en kameraman – utan honom hade jag inte varit någonting. Han gör minst lika mycket jobb som jag gör. Då känns det konstigt att det finns vilorum där bara "talents" får gå in. Vi får blå dunjackor och alla fotografer gröna jackor. Det är klart att det känns konstigt. Men vad ska man göra?

Patrick Ekwall och Wolfgang Pichler. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Överraskad över responsen

Utöver arbetet i tv-rutan driver Ekwall en OS-dagbok på Eurosports hemsida där han reflekterar över dagarna i Pyeongchang. Han är överraskad över hur positiv responsen har varit under hans första vinter-OS – med ett undantag.

– Jag var lite rädd att folk skulle tänka: ”vad fan gör han där – han kan ju inget om skidskytte”. Men jag tror att folk uppskattar att jag har tänkt utanför boxen. Och jag läser hellre den responsen på sociala medier än en speciell krönikör. Johan Croneman (på Dagens Nyheter) har hatat mig i tolv år.

Efter OS-invigningen skrev DN-krönikören Croneman:

”Patrick Ekwall stod utanför OS-stadion, och efter tre komplett meningslösa, riktningslösa och innehållslösa intervjuer med diverse aktiva insåg man med en rysning att han kommer att göra detta varje dag under hela OS.” 

Under fotbolls-EM 2016 i Frankrike skrev Johan Croneman en krönika med rubriken: ”Är det någon som tar Patrick Ekwall på allvar?”

Där skrev Croneman bland annat:

”Man hoppas alltid lite (jo, lite, faktiskt) att Patrick Ekwall också skall växa upp (han har fyllt 50) och någon enstaka gång försöka ta jobbet på allvar.”

2012, under handbolls-EM, skrev Croneman:

”Patrick Ekwalls frågor lämnar inte heller särskilt mycket utrymme till begåvade svar.”

Johan Croneman. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN

”Då känner man sig förföljd”

Patrick Ekwall:

– Om man är i branschen och kritiserar andra, så ska man ha koll på hur det fungerar. Man kritiserar för att man tycker något. Och då får man vara beredd för att ta en smäll. Det har jag ganska stor förståelse för. Men om någon är jävlig bara för att vara jävlig så kan det bli jobbigt att ta in. När det är återkommande, år efter år, i krönika efter krönika. Då känner man sig förföljd. Och visst, det tycker jag är jobbigt. Men det går inte att gräva ner sig för. Då fixar man inte jobbet.

Men du och andra sportkrönikörer har ju själva kritiserat tränare och spelare i alla år - ska man inte kunna ta kritik själv då?

– Jag tar kritik och accepterar att den finns och ska finnas. Varje dag. Jag svarar på din fråga och konstaterar att den här krönikören svärtat ned min person i många år så snart han fått en chans. Det får jag så klart ta. Men jag kan fortfarande tycka att det är tröttsamt.

SportExpressen har varit i kontakt med Johan Croneman om det Patrick Ekwall säger, men Croneman vill inte kommentera Ekwalls uttalanden.

Kontraktet går ut

Patrick Ekwalls kontrakt med TV4 avslutades under hösten 2016. Nu har han kontrakt över OS med Discovery. Teoretiskt sett skulle det kunna vara tv-profilens sista uppdrag i etablerade tv-medier.

– Jag vet inte vad som händer efter det här. Jag vill jättegärna vara kvar och jobba med den allsvenska fotbollen som är på väg hit. Men jag vet inte. Man får fan vara öppen för allt i den här branschen, säger han.

Hur hanterar du ovissheten?

– På något vis så löser det sig. Det går inte att gå omkring och vara orolig. Då blir man knäpp i huvudet. Och så kan man inte hålla på och studsa mellan kanaler. Någon jävla trovärdighet får man ha.