Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drömläge efter seger i rysaren

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sverige tar en viktig seger i OS-hockeyn.

Efter en stentuff match mot Finland bärgar Tre Kronor tredje raka segern.

– Vi gör en fantastiskt bra match. Vi täcker skott och offrar oss så det står härliga till, säger målvakten Viktor Fasth.

Nu har de blågula ett drömläge inför resten av turneringen.

Tre Kronor har börjat OS i Pyeongchang på bästa möjliga sätt. 

Efter inledande segrar mot Tyskland och Norge så tog Sverige i dag en meriterande skalp mot ärkerivalerna Finland – men det var ingen söndagspromenad.

Matchen började i ett rasande tempo med fysiskt spel från båda håll. Bland annat däckades svenska nyckelspelares Jonas Ahnelöv via en ”hjälmtackling” i ansiktet, och tvingades därefter utgå. 

– Det är lite så det ska vara i såna här matcher. Det är slutspelskaraktär och härliga bataljer, säger Viktor Fasth angående det intensiva tempot.


LÄS ÄVEN: Erik Karlsson sågar domaren i matchen 

LÄS MER: OS 2018 - så spelar Tre Kronor i slutspelet 

Avgjorde i tredje perioden

När den inledande hawaiihockeyn lugnat ner sig tog Tre Kronor tag i taktpinnen, och Adam Lander kunde smälla in 1-0 bakom finländska målvakten Miiko Koskinen.

En stund senare kunde Finland kvittera i en tilltrasslad situation, men i mitten av tredje perioden var det Sveriges tur igen. Patrik Zachkrisson slog in en retur och gav Sverige ledningen med 2-1 – och med sekunder kvar kunde Oscar Möller stänga matchen till 3-1.

– Vi gör en fantastiskt bra match. Vi täcker skott och offrar oss så det står härliga till, säger målvakten Viktor Fasth.

Och efter matchen var meriterade Staffan Kronwall nöjd över vinsten - och hyllade laginsatsen:

– Vi möter ett extremt bra lag, finnarna har ett välorganiserat lag och vi vinner välförtjänt. Det kan gå åt båda hållen egentligen, men någonstans förtjänar vi segern i längden, säger han och fortsätter om Linus Omarks viktiga skott-täck i slutsekunderna som gav Oscar Möller chansen att avgöra i tom målbur:

– Jag tycker det är kul att vår skickligaste spelare går ned och täcker skottet på det sista avslutet, när vi har killar där våra skickligaste spelarna är villiga att göra det jobbet, så kommer det gå bra för oss.

LÄS ÄVEN: Svenska backen knockas blodig 

Superläge inför fortsättningen

Detta innebär att Sverige är i en synnerligen bra sits inför resten av turneringen. 

Nu slipper man nämligen spela åttondelsfinal – och kommer på motsatt halva från USA, Tjeckien och storspelande OAR. I kvartsfinal blir det i stället Schweiz eller Tyskland, varpå Kanada eller Finland väntar i semifinal.

– Bra, nu får vi en lättare kvart, jättebra! Men man ska inte säga för mycket..., säger Peter Forsberg.