Dopingjägaren jämför Sverige med Ryssland

Åke Andrén-Sandberg.
Foto: SARA STRANDLUND
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska skidprofiler har unisont avfärdat SVT:s nya dopingavslöjanden. 

Men antidopingbasen Åke Andrén-Sandberg tycker att svensk skidåkning borde vara mer självkritisk. 

– Det låter som när ryssarna anklagas. Man slår ifrån sig, säger Andrén-Sandberg till Svenska Dagbladet.  

Det är blodvärden som ligger i fokus för SVT-dokumentären "OS - ett orent spel". I ett segment intervjuas den amerikanske läkaren James Stray-Gundersen om en svensk landslagsstjärnas osedvanligt höga värden. 

– Jag är praktiskt taget säker på att detta är doping, säger Stray-Gundersen i dokumentären.

Den svenske åkaren blir inte namngiven i dokumentären, men blotta påståendet att en svensk landslagsåkare kan ha varit dopad har mötts av starka dementier.  


LÄS MER: Längskidor i OS – program med tider och datum.

"Svenskarna låter som ryssar"

– När man så tydligt hävdar att någon med så hög sannolikhet kan vara dopad - då tycker jag att man behöver en betydligt högre bevisningsgrad, sa landslagsläkaren Per Andersson. 

– Jag är väldigt säker på att det inte finns några svenska landslagsåkare som varit dopade, sa tidigare storåkaren Anders Södergren. 

Men Åke Andrén-Sandberg, chef för Riksidrottsförbundets dopingkommission, tycker att Skid-Sverige borde idka mer ödmjukhet. 

– Det låter som när ryssarna anklagas. Man slår ifrån sig. Jag vill vara mer försiktig. Jag har gett i uppdrag att vi också måste få tillgång till materialet av FIS för att kunna göra en faktamässig bedömning, säger Andrén-Sandberg till Svenska Dagbladet.  


LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

"Svenska individer har dopat sig"

Samtidigt betonar Andrén-Sandberg att RF inte hittat några tecken på doping bland svenska skidåkare. 

– Alla åkare som ska åka OS har testats till höger och vänster sen de blev uttagna, säger Åke Andrén-Sandberg.

I går beskrev Hasse Svens, SVT-medarbetaren som låg bakom den omtalade dopingdokumentären "Blodracet", den svenska inställningen som naiv.  

– Det är få svenskar som visar prov på höga blodvärden, så man kan inte tala om en svensk organiserad doping. Värdena från Norge tyder på en organiserad doping från förbundet, och i Ryssland är det statsdoping. I Sverige handlar det mer om individer som dopat sig, sa Svens.