Lars Haugen vaktar den norska målkassen. Foto: ALEXEY KUDENKO / SPUTNIK/ALL OVER PRESS RIA NOVOSTILars Haugen vaktar den norska målkassen. Foto: ALEXEY KUDENKO / SPUTNIK/ALL OVER PRESS RIA NOVOSTI
Lars Haugen vaktar den norska målkassen. Foto: ALEXEY KUDENKO / SPUTNIK/ALL OVER PRESS RIA NOVOSTI
Dick Axelsson. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNDick Axelsson. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Dick Axelsson. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
 Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

”Dick kommer inte att göra mål på mig”

Publicerad

GANGNEUNG. Sverige mot Norge i hockey.

Det är kaxiga storebror mot underlägsna lillebror.

- Ja, svenska spelarna är kaxiga. Men det har de rätt att vara, säger norske målvaktsstjärnan Lars Haugen.

Som inte tänker tillåta några mål från lagkompisarna i Färjestad.

Men han får givetvis svar på tal.

När Lars Haugen debuterade för Norge i en VM-match var han egentligen andremålvakten som oväntat fick chansen.

Det blev en klassisk match för norsk hockey.

VM-premiär 2011 mot Tre Kronor i Kosice, Slovakien, och seger för Norge.

- Den matchen glömmer jag aldrig, det var min första VM-match, det var helt fantastiskt. Seger mot Sverige.

- Hur kunde ni besegra det svenska VM-laget med flera NHL-stjärnor?

 - Vi jobbade mycket hårdare än dem. Sen hade vi lite medstuds också. Vi fick Sverige frustrerade och vi gjorde mål på de få chanser vi hade. Det är något sånt som måste hända nu igen, säger Lars Haugen till SPORT-Expressen efter en en träning i OS-arenan i Gangneung.

Vänner från Färjestad blir fiender på OS

Lars Haugen är numera stjärna i Färjestad och given förstemålvakt i norska landslaget.

Han är förstås medveten om att Tre Kronor är storfavoriter i OS-premiären, trots att storebror den här gången saknar NHL-spelare. Sverige har förstås ett bättre lag än Norge. Men Haugen säger lite kaxig:

- Vi har bra självförtroende vi också.

Han fortsätter:

- Jag skulle gärna uppleva en seger mot Sverige igen, speciellt i ett OS. Och det är ingen omöjlighet. Vi har tillräckligt bra lag för att störa en stor hockeynation som Sverige. Det kommer inte hända i varje match, men får vi matchen i vårt spår, då har vi chansen att vinna, säger Haugen.

Han får naturligtvis mothugg av sina lagkompisar från Färjestad i det svenska OS-laget Dick Axelsson och Mikael Wikstrand. 

Har hetsat mot varandra med sms

Dick Axelsson tvekar aldrig att kaxa upp sig när han får läge.

- Att komma tillbaka till Karlstad efter att ha förlorat mot Norge i OS och träffa Haugen i vårt omklädningsrum. Nej, det får bara inte hända. Vi ska bara vinna mot Norge, säger Dick Axelsson.

Lars Haugen påstår i alla fall att han vet två venskar som inte kommer göra mål mot Norge.

- Ingen av dem ska få göra mål. Dick gjorde mål mot Kanada senast och han är jäkligt bra, men nej, jag ska stoppa honom.

- Har ni hetsat lite mot varandra före matchen?

- Vi har skickat några meddelanden. Jag passade på att skicka ett grattis till Dick att det finns McDonald's i OS-byn, så han kan klämma en cheeseburgare före matchen, säger Lars.

Dick skrattade när han fick höra Haugens ord.

- Sa Haugen att jag inte ska göra mål? Får jag ett läge då tror jag att jag sätter den. Han kommer få fel där. 

"Det skulle vara bedrövligt"

Backen Mikael Wikstrand har en nyckelroll i en av Tre Kronors två power play-uppställningar och ett bra skott från blålinjen.

- Lars Haugen är en fantastisk målvakt. Men jag hoppas att både jag och Dick gör mål på honom. 

Inte heller Wikstrand vill träffa en norsk vinnare när spelarna är tillbaka i Karlstad igen.

- Det får bara inte ske. Det skulle vara bedrövligt. Vi måste bara vinna den här matchen, annars blir det för mycket liv på den norsken.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag