Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det dummaste som sagts under hela OS”

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Calle Halfvarsson och Marcus Hellner. Foto: SVEN LINDWALL

Thomas Wassberg fick i uppgift att analysera de svenska skidherrarnas fiaskolopp i OS.

Vad vi fick tillbaka var en fördomsfull och direkt oförskämd dom över en hel generation.  

Det är ett odiskutabelt faktum att de svenska skidherrarna har underpresterat ganska länge nu, och att herrarnas medelmåttighet står i bjärt kontrast till damernas briljans. 

Att Calle Halfvarsson inte ens går i mål och att Marcus Hellner, Jens Burman och Daniel Rickardsson hamnar utanför topp tio i OS-premiären är inte det värsta – utan att vi numera accepterar det som normen. Så det finns absolut fog för att tala om ett djupgående problem i svensk skidåkning, kanske till och med ett slags strukturellt fel.

Men vill vi ha svar på vad som gått fel ska vi uppenbarligen inte vända oss till Thomas Wassberg. För han fick chansen att göra en analys stod han för det dummaste som sagts och troligen kommer att sägas under hela OS. 

– Det är nog en lång historia. Det är nog ända sen de här som håller på nu var barn kan man säga, i den generationen, de fastnade nog inte för längskidor. De har inte tränat helt enkelt och tjejerna har gått en annan bana, sa Wassberg till Eurosport.  

– Allt bottnar i bekvämligheten när barn spelar datorspel och inte rör sig.

 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

Nintendo finns i Norge också

Det kanske känns lite hårt att slå ner på en legendar som bara yttrar en åsikt, speciellt en vanligtvis försiktig och blygsam typ som Wassberg, som helst av allt håller en låg profil. Men bakom åsikten finns skadliga och orättvisa fördomar. 

En extremt tröttsam "det var bättre förr"-mentalitet som inte bara hasplas ut på ren slentrian, den accepteras också som sanning lika oreflekterat. Wassberg är långtifrån ensam om att tycka att det här är en rimlig analys. 

Kan det verkligen vara tv-spelen och en allmän försoffning som ligger bakom att Marcus Hellner inte tar medaljer i OS? Kan det svenska skidfiaskot bygga på en hel generations svek gentemot sig själva?

Självfallet inte. Nintendo finns i Norge också, Thomas. Supertalangen Johannes Hösflot Kläbo, född 1996, växte mig veterligen inte upp i en koloni för elallergiker, utan hade precis som alla andra ungdomar tillgång till tv-spel, Netflix och Snapchat. 

Zlatan Ibrahimovic är en självutnämnd gamer och lägger tusentals timmar om året på Xbox One. Tycker Wassberg att han också är lat och otränad? 

Det är dags att vi gör revolt mot den där enkla förklaringsmodellen som utgår från att alla samhällets problem kan förklaras med 80- och 90-talister gillar att sitta framför olika skärmar. Wassberg har gjort sig skyldig till samma slentriandumhet förut, när han rasade mot att Pokémon Go var nominerat till ett pris på Idrottsgalan.  

Med detta sagt så finns det så klart något slags djupare sanning i det Wassberg säger, om man skalar bort det ogenomtänkta och fokuserar på själva folkhälsoaspekten. Att 8,5 procent av Sveriges pojkar lider av barnfetma är ett jätteproblem. Men det ska väl knappast elitidrottare som valt bort Counter-Strike till förmån för timmar otacksamt plöjande i skidspåren behöver klä skott för? 

Vore jag Hellner eller Halfvarsson skulle jag bli redigt förolämpad av Wassbergs analys. Det han antyder är helt enkelt att de svenska herråkarna konsekvent slarvat med träningen under hela sin uppväxt, att joysticken vägde tyngre än skidstaven. 

Och det är faktiskt snudd på en oförskämdhet. 

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

LÄS MER: OS 2018 – program och tv-tider tisdag 13 februari. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!