Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅNFoto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
 Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Calle Halfvarsson och Marcus Hellner. Foto: SVEN LINDWALLCalle Halfvarsson och Marcus Hellner. Foto: SVEN LINDWALL
Calle Halfvarsson och Marcus Hellner. Foto: SVEN LINDWALL

”Det dummaste som sagts under hela OS”

Publicerad
Uppdaterad

Thomas Wassberg fick i uppgift att analysera de svenska skidherrarnas fiaskolopp i OS.

Vad vi fick tillbaka var en fördomsfull och direkt oförskämd dom över en hel generation.  

Det är ett odiskutabelt faktum att de svenska skidherrarna har underpresterat ganska länge nu, och att herrarnas medelmåttighet står i bjärt kontrast till damernas briljans. 

Att Calle Halfvarsson inte ens går i mål och att Marcus Hellner, Jens Burman och Daniel Rickardsson hamnar utanför topp tio i OS-premiären är inte det värsta – utan att vi numera accepterar det som normen. Så det finns absolut fog för att tala om ett djupgående problem i svensk skidåkning, kanske till och med ett slags strukturellt fel.

Men vill vi ha svar på vad som gått fel ska vi uppenbarligen inte vända oss till Thomas Wassberg. För han fick chansen att göra en analys stod han för det dummaste som sagts och troligen kommer att sägas under hela OS. 

– Det är nog en lång historia. Det är nog ända sen de här som håller på nu var barn kan man säga, i den generationen, de fastnade nog inte för längskidor. De har inte tränat helt enkelt och tjejerna har gått en annan bana, sa Wassberg till Eurosport.  

– Allt bottnar i bekvämligheten när barn spelar datorspel och inte rör sig.

 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

Nintendo finns i Norge också

Det kanske känns lite hårt att slå ner på en legendar som bara yttrar en åsikt, speciellt en vanligtvis försiktig och blygsam typ som Wassberg, som helst av allt håller en låg profil. Men bakom åsikten finns skadliga och orättvisa fördomar. 

En extremt tröttsam "det var bättre förr"-mentalitet som inte bara hasplas ut på ren slentrian, den accepteras också som sanning lika oreflekterat. Wassberg är långtifrån ensam om att tycka att det här är en rimlig analys. 

Kan det verkligen vara tv-spelen och en allmän försoffning som ligger bakom att Marcus Hellner inte tar medaljer i OS? Kan det svenska skidfiaskot bygga på en hel generations svek gentemot sig själva?

Självfallet inte. Nintendo finns i Norge också, Thomas. Supertalangen Johannes Hösflot Kläbo, född 1996, växte mig veterligen inte upp i en koloni för elallergiker, utan hade precis som alla andra ungdomar tillgång till tv-spel, Netflix och Snapchat. 

Zlatan Ibrahimovic är en självutnämnd gamer och lägger tusentals timmar om året på Xbox One. Tycker Wassberg att han också är lat och otränad? 

Det är dags att vi gör revolt mot den där enkla förklaringsmodellen som utgår från att alla samhällets problem kan förklaras med 80- och 90-talister gillar att sitta framför olika skärmar. Wassberg har gjort sig skyldig till samma slentriandumhet förut, när han rasade mot att Pokémon Go var nominerat till ett pris på Idrottsgalan.  

Med detta sagt så finns det så klart något slags djupare sanning i det Wassberg säger, om man skalar bort det ogenomtänkta och fokuserar på själva folkhälsoaspekten. Att 8,5 procent av Sveriges pojkar lider av barnfetma är ett jätteproblem. Men det ska väl knappast elitidrottare som valt bort Counter-Strike till förmån för timmar otacksamt plöjande i skidspåren behöver klä skott för? 

Vore jag Hellner eller Halfvarsson skulle jag bli redigt förolämpad av Wassbergs analys. Det han antyder är helt enkelt att de svenska herråkarna konsekvent slarvat med träningen under hela sin uppväxt, att joysticken vägde tyngre än skidstaven. 

Och det är faktiskt snudd på en oförskämdhet. 

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

LÄS MER: OS 2018 – program och tv-tider tisdag 13 februari. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag