Desperata amatörer, de har gjort bort sig

Foto: DMITRY LOVETSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN

KITAYUZAWA. Läget med åtta dagar kvar till OS?

Fullständigt kaos.

Pamparna stampar sönder trovärdigheten och tävlingarna i Pyeongchang kommer inte heller bli särskilt rättvisa.

För bara några veckor sen började allting till slut bli ganska tydligt.

Alexander Legkov och de andra ryssarna som blivit avstängda av både internationella olympiska kommittén (IOK) och internationella skidförbundet (Fis) skulle så klart inte få tävla i OS.

De ryssar som hade lik i garderoben, till exempel Natalja Matvejeva som åkte fast för epo 2009, skulle inte heller välkomnas till Pyeongchang.

Däremot kunde ryssar som inte hade någon koppling alls till Sotji-skandalen 2014 ansöka om att få tävla i OS under neutral flagg – eftersom Ryssland som nation är avstängd från OS 2018.

Ganska tydligt, ganska rimligt.

Vi hoppade på ett plan österut, vandrade in i de japanska skogarna för att bevaka Sveriges längdskidåkare under de sista förberedelserna inför OS – och så vändes allting plötsligt upp och ner igen.


LÄS MER: Vändningen – ryska stjärnorna frias i dopinghärvan 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.


Å ena sidan förändrar dagens besked ingenting.

Även om Legkov och gänget blivit friade och fått tillbaka sina medaljer så kan jag inte tänka mig att IOK kommer att bjuda in dem att tävla under neutral flagg, eftersom det är väldigt tuffa kriterier som ska uppfyllas för att det ens ska bli aktuellt. Enda möjligheten skulle vara om just det varit en del i förhandlingarna i Cas, men då borde den informationen redan har kommit ut.

Å andra sidan förändrar dagens besked allting.

Lite av poängen med OS är att världens bästa idrottare ska mötas och göra upp om medaljerna. Nu har en rad storstjärnor portats från spelen, på väldigt oklara grunder.

Högsta instans har alltså precis slagit fast att bevisningen mot Alexander Legkov inte håller, han ska klassas som en ren idrottare och är fri att tävla igen. Varför får han då inte vara med i OS? Vad skiljer egentligen honom från Alexander Bolsjunov, som har bjudits in från IOK? Och varför får inte Sergej Ustjugov någon inbjudan? Han har tagit fem pallplatser i världscupen den här säsongen och det finns ingenting som knyter honom till skandalen i Sotji. Trots det stoppas han, utan att IOK ens ger en förklaring.

Väldigt godtyckligt, väldigt orättvist.


LÄS MER: Längskidor i OS – program med tider och datum


Och hur hamnade vi ens här? IOK har haft flera år på sig att lösa situationen och det känns fullständigt overkligt att vi har fått den här soppan i knät med åtta dagar kvar till invigningen.

Deras stora misstag var så klart att börja dela ut individuella avstängningar när de uppenbarligen inte hade tillräckligt med bevis. De skulle nöjt sig med att stänga av Ryssland som nation (den bevisningen håller) – och inte öppnat dörren för någon.

Då hade vi aldrig hamnat i den här situationen.

Nu är allting i stället mer otydligt än någonsin. Vilka är egentligen fuskare? Vilka förtjänar att tävla i OS? Ingen vet.

Allt vi vet är att IOK har gjort bort sig fullständigt.

De framstår som ett gäng desperata amatörer och tyvärr är det så att sportens trovärdighet stampas sönder under deras fötter.