Lindsey Van. Foto: RICK BOWMER / AP TT NYHETSBYRÅNLindsey Van. Foto: RICK BOWMER / AP TT NYHETSBYRÅN
Lindsey Van. Foto: RICK BOWMER / AP TT NYHETSBYRÅN
Lindsey Van. Foto: GEPA PICTURES/ ANDREAS PRANTER / GEPA PICTURES BILDBYRÅNLindsey Van. Foto: GEPA PICTURES/ ANDREAS PRANTER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Lindsey Van. Foto: GEPA PICTURES/ ANDREAS PRANTER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

”Deras pungkulor ligger i pjäxorna”

Publicerad

Backhopperskan Lindsey Van är trött på att få höra att hennes livmoder riskerar att ramla ut om hon fortsätter tävla.

Nu har OS-profilen rutit ifrån.

– Jag säger åt männen att deras pungkulor ramlat ner i pjäxorna, säger Van till sajten Think Progress.  

Debatten kring kvinnliga backhoppare har präglats av hätsk stämning – och tveksamma medicinska kunskaper. 2005 larmade Gian Franco Kasper, ordförande för det internationella skidförbundet, att backhoppning utgjorde en extra stor hälsorisk för kvinnor. 

Det finns speciellt en fördom om kvinnliga backhoppare som har levt vidare, vilket den amerikanska stjärnan Lindsey Van fått höra.

"Pungkulor i pjäxorna"

– De säger att våra livmödrar kommer att trilla ut, säger Van till Think Progress.  

Vann, som vann VM 2009 och följer OS i Pyeongchang som expert, har dock aldrig hört talas om en kvinnlig backhoppare som varit med om just detta.

– Våra fortplantningsorgan är på insidan och är väldigt väl skyddade. Och männens motsvarigheter hänger bokstavligen på utsidan. Du kan ju berätta för mig vilket som är säkrare. Så när männen säger: "Alltså, din livmoder komma att trilla ut", då säger jag: "Tja, männens pungkulor kan ju ha trillat ner i pjäxorna", säger Van. 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

"Gör det inte lättare"

Van menar att det inte är oro för de kvinnliga hopparnas hälsa som ligger bakom männens skepsis. Hon tror att männen skräms av att i backhoppning, till skillnad från i andra sporter som bygger mer på fysik och mindre på teknik, så kan kvinnorna slå männen. 

– Jag tror inte att det gör det lättare för oss. Folk upptäcker det och då vill de mörklägga det, säger Van. 

– Det är en extremsport, men om kvinnor gör det, är det en extremsport då? Kommer den att uppfattas som extrem?

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag