Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

101 största profilerna under OS-tävlingarna

Charlotte Kalla är bästa svenska stjärna på listan - men hon är långt ifrån etta. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Marit Björgen är bästa norska på listan, men hon räcker inte hela vägen. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/KOSECKI IMAGO SPORTFOTODIENST
Lindsey Vonn siktar mot nya triumfer i Sotji. Foto: DIDO LUTZ / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA

Ingen Petter Northug. 

Ingen Ole Einar Björndalen.

Och inga NHL-proffs.

Men det kryllar ändå av superstjärnor i Pyeongchang.

SportExpressens Anders Borgström har listat de 101 största profilerna i OS - alltifrån Ilja Kovaltjuk och Mikaela Shiffrin till en alldeles speciell längdskidåkare från Tonga.

101. Jessica Diggins, USA, längdskidor

100. Iouri Podladtchikov, Schweiz, snowboard (halfpipe)

99. Darja Domratjeva, Vitryssland, skidskytte

98. Ingvild Flugstad Östberg, Norge, längdskidor

97. Henrik Harlaut, Sverige, freestyle (slopestyle)

Henrik Harlaut har kapat av sig rastaflätorna som han hade i Sotji. Men svensken är fortfarande en medaljkandidat. Foto: CHRIS DILLMANN / AP TT NYHETSBYRÅN

96. Alex Harvey, Kanada, längdskidor

95. Florence Schelling, Schweiz, ishockey

94. Kjetil Jansrud, Norge, alpint

93. Marc Bischofberger, Schweiz, freestyle (skicross)

92. Akito Watabe, Japan, nordisk kombination

91. Viktoria Rebensburg, Tyskland, alpint

Christian Ehrhoff är Tysklands stora hockeystjärna. Foto: ALEXEY KUDENKO / SPUTNIK/IBL SPUTNIK

90. Christian Ehrhoff, Tyskland, ishockey

89. Pierre Vaultier, Frankrike, snowboardcross

88. Francesco Friedrich, Tyskland, rodel

87. Håvard Holmefjord Lorentzen, Norge, skridsko

86. Max Parrot, Kanada, snowboard (big air)

85. Nao Kodaira, Japan, skridsko

Meghan Duggan är mångårig kapten för USA:s världsmästarlag. Foto: MARK HUMPHREY / AP

84. Meghan Duggan, USA, ishockey

83. Richard Freitag, Tyskland, backhoppning

82. Wendy Holdener, Schweiz, alpint

81. Jan Schmid, Norge, nordisk kombination

80. Aaron Blunck, USA, snowboard (halfpipe)

79. Alexis Pinturault, Frankrike, alpint

78. Martin Johnsrud Sundby, Norge, längdskidor

77. Anna Gasser, Österrike, snowboard (slopestyle/big air)

 

LÄS MER: Här är hela Sveriges trupp till OS 2018

 

76. Martin Erat

Tjeckien

Ishockey

Ålder: 36. OS-guld: 0.

Kommentar: Totalt 881 matcher borta i NHL, som han lämnade 2015. I Sverige känd som den som trejdades mot Filip Forsberg i en av tidernas mest ojämna bytesaffärer.

 

75. Ireen Wüst

Nederländerna

Skridsko

Ålder: 31. OS-guld: 4.

Kommentar: Gör sitt sista OS och med två medaljer skulle hon bli tidernas främste skridskoåkare med totalt tio. Kraftfull åkare som störts av skador i uppladdningen.

 

74. Marie Martinod

Frankrike

Snowboard

Ålder: 33. OS-guld: 0.

Kommentar: En helt otrolig karriär. Slutade tidigt, kom tillbaka efter fem år och tog OS-silver i Sotji. Nu bättre än någonsin med X-gamestriumf i Aspen i fjol.

 

Stina Nilsson har varit sprintdrottning i världscupen de två senaste säsongerna. Ska hon ta sitt första mästerskapsguld nu? Foto: GIAN EHRENZELLER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

73. Stina Nilsson

Sverige

Längdskidor

Ålder: 24. OS-guld: 0.

Kommentar: Tolv världscupsegrar av sprintdrottningen som olyckligt föll på VM i fjol. Står Malungs stolthet på benen är det medaljgaranti. Brons i sprintstafett 2014.

 

72. Anton Kusjnir

Vitryssland

Freestyle

Ålder: 33. OS-guld: 1.

Kommentar: Vann guld i Sotji med tidernas högsta poäng i hopp och blev ett frimärke. Utsedd till Vitrysslands främste herridrottare i fjol. Gör nu sitt fjärde OS.

 

71. Kaisa Mäkäräinen

Finland

Skidskytte

Ålder: 34. OS-guld: 0.

Kommentar: Äntligen dags för en fullträff på ett mästerskap? Bara ett VM-guld hittills, från 2011. Leder världscupen och är Finlands stora hopp i Sydkorea.

Adam Rippon fixar alltid ögonbrynen före han tävlar och före hans ens går ut. Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

70. Adam Rippon

USA

Konståkning

Ålder: 28. OS-guld: 0.

Kommentar: Medalj? Knappast. Rubriker kommer han ändå få då han är de första öppet homosexuella amerikanen att tävla i vinter-OS. Perfekt hörsel efter öronoperation.

 

69. Felix Loch

Tyskland

Rodel

Ålder: 28. OS-guld: 3.

Kommentar: Världscupledare och tolvfaldig VM-vinnare. Åkt i världsrekordfarten 153,98 km/h och kan nu tangera ikonen Georg Hackls rekord med tre raka OS-guld.

 

68. Eeli Tolvanen

Finland

Ishockey

Ålder: 18. OS-guld: 0.

Kommentar: Finlands svar på Rasmus Dahlin spås en lysande framtid. Redan en poängmaskin i Jokerit i KHL. Vann U18-VM 2016. Nashville Predators nästa.

 

67. Jennie-Lee Burmansson

Sverige

Freestyle

Ålder: 15. OS-guld: 0.

Kommentar: Tidernas yngste vinterolympier från Sverige. Leder världscupen i slopestyle efter en seger och fyra pallplatser på fem starter. Sensationellt. Hur är nerverna nu?

Henrik Kristoffersen och Marcel Hirscher är två superstjärnor som slåss om guldet i slalom. Foto: GIOVANNI AULETTA / AP TT NYHETSBYRÅN

66. Henrik Kristoffersen

Norge

Alpint

Ålder: 23. OS-guld: 0.

Kommentar: Otrolig jämnhet där han varit på pallen i varenda slalomtävling i vinter. Kommer gå en magisk slalomduell mot Marcel Hirscher. Tar sina egna vägar, det har lyckats.

 

65. Kelly Clark

USA

Snowboard

Ålder: 34. OS-guld: 1

Kommentar: Ingen har fler snowboardmedaljer (3) i OS-sammanhang. Blev första kvinna att göra en 1080 i halfpipen. Pizza-fantast och femfaldig X-gamesvinnare.

 

64. Rachel Homan

Kanada

Curling

Ålder: 28. OS-guld: 0.

Kommentar: Fixade VM-guldet på damsidan som Kanada trånat efter i nio år. Lyckades då bli historisk som första VM-lag att vinna alla tretton matcher. OS-debutant.

 

63. Sergej Moziakin

OAR

Ishockey

Ålder: 36. OS-guld: 0.

Kommentar: Nobbat NHL konstant. I stället vunnit två VM-guld och dominerat stort i KHL, där det blivit två titlar titlar med Metallurg. Känd som en gentleman på isen.

 

62. Toni Eggert

Tyskland

Bob

Ålder: 29. OS-guld: 0.

Kommentar: Ett misslyckande om han och Sascha Benecken inte vänder hem med ett OS-guld efter tio vinster på 13 starter i vinter. Både farfar och pappa Eggert var rodelstjärnor.

 

61. Hwang Dae-Heon

Sydkorea

Shorttrack

Ålder: 18. OS-guld: 0.

Kommentar: Gör sitt första mästerskap på seniornivå och kan lämna det med både två och tre guld. Dominant på både 1000 och 1500 meter och Sydkorea är att räkna med stafetten.

En inoljad Pita Taufatofua blir en av OS stora snackisar i Rio de Janeiro för två år sedan. Foto: BBC.

60. Pita Taufatofua

Tonga

Längdskidor

Ålder: 34. OS-guld: 0.

Kommentar: Barbröstad och inoljad bar han Tongas fana i Rio-OS och blev en jättesnackis. Han krossades sedan med 1-16 i taekwondo-turneringen. Ska nu åka skidor.

 

59. Lara Gut

Schweiz

Alpint

Ålder: 26. OS-guld: 0.

Kommentar: Liten, blond och framgångsrik. Lite av Schweiz svar på Therese Johaug, men utan dopingdom. Svagare än vanligt i vinter, men ett stort guldhopp i super-G.

 

58. Sandra Näslund

Sverige

Freestyle

Ålder: 21. OS-guld: 0.

Kommentar: Sveriges största guldhopp håller sig väldigt tyst och tillbakadragen. VM-guld i skicross i fjol och brutalt överlägsen i vinter. Sex segrar varav de fyra sista inför OS.

 

57. Anastasia Kuzmina

Slovakien

Skidskytte

Ålder: 33. OS-guld: 2.

Kommentar: Varit dopinganklagad, mammaledig och mästare på att pricka in formen vart fjärde år. Två raka sprintguld i OS. Efter några bleka vintrar är hon nu bättre än någonsin. 

 

56. Dario Cologna

Schweiz

Längdskidor

Ålder: 31. OS-guld 3.

Kommentar: Precis som Charlotte Kalla är han alltid bäst när det är OS-dags. Totalt tre guld efter dubbla triumfer i Sotji. Största hotet mot en norsk totaldominans i skidspåren.

 

55. Yuto Totsuka

Japan

Snowboard

Ålder: 16. OS-guld: 0.

Kommentar: Leder världscupen efter idel pallplatser under sitt succéfyllda debutår. Men de stora stjärnorna Shaun White och Scott James har tävlat sparsamt i halfpipen.

Tessa Virtue och Scott Moir är isdansens största stjärnor och har till och med blivit en reality-serie. Foto: JONATHAN HAYWARD / AP TT NYHETSBYRÅN

54. Tessa Virtue/Scott Moir

Kanada

Konståkning

Ålder: 28/3. OS-guld: 1.

Kommentar: Fortsätter dominera isdansen med sju VM-medaljer varav tre guld. Stora publikfavoriter på hemmaplan i Vancouver där de triumferade. Blev sedan bok och realityserie.

 

53. Emil Hegle Svendsen

Norge

Skidskytte

Ålder: 32. OS-guld: 2.

Kommentar: Fanbärare för historiens främste vinternation säger mycket om hans storhet. Veteran i Björndalens frånvaro med tolv VM-guld, men ingen seger sedan 2014.

 

52. Nicole Geisenberger

Tyskland

Rodel

Ålder: 30. OS-guld: 2.

Kommentar: Redan den störste någonsin på damsidan med två OS-, sju VM- och fem EM-guld. Tyskland favoriter till trippel med Dajana Eitberger och Tatjana Hüfner.

Foto: MORRY GASH / AP

51. Jamie Anderson

USA 

Snowboard

Ålder: 27. OS-guld: 1.

Kommentar: Regerande OS-mästarinna, som vann X-games för femte gången i januari, i slopestyle. Frispråkig då hon avslöjat Tinder-dejtandet i OS-byn och omsusad då hon gjort poserat med ölburkar i en reklam.

 

50. Rasmus Dahlin

Sverige

Ishockey

Ålder: 17. OS-guld: 0.

Kommentar: Inte den bäste, men helt klart hockeyturneringens mest spännande spelare. Kanske tidernas största blågula talang. Väntas ta plats i första backparet och domen är enig inför sommaren: Frölunda-stjärnan kommer väljas först i NHL-draften.

 

49. Johannes Thingnes Bö

Norge

Skidskytte

Ålder: 24. OS-guld: 0.

Kommentar: Länge i storebror Tarjeis skugga, men de senaste säsongerna har lillebror tagit över som familjens skidskyttekung. I år har han på allvar utmanat Martin Fourcade i världscupen med åtta segrar. Kommer han hem utan OS-guld är det ett misslyckande.

 

48. Kevin Koe

Kanada

Curling

Ålder: 42. OS-guld: 0.

Kommentar: Att vinna kanadensiska mästerskapen är svårare än att vinna OS brukar man säga. Det stämmer säkert då curlingen är gigantisk stor i Kanada. OS-debutant som blir Niklas Edins främste utmanare. VM-guld 2010 och 2016 i ryggsäcken.

Martins Dukurs ser ut att bli letten att vinna ett OS-guld på vintersidan. Foto: GEPA PICTURES/ DANIEL GOETZHABER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

47. Martins Dukurs

Lettland

Skeleton

Ålder: 33. OS-guld: 0.

Kommentar: Noll OS-guld? Nja, han lär få ett som första lett då Alexander Tretjakov som slutade först har åkt fast för doping men inte blivit av med medaljen än. Är sportens största genom tiderna med åtta raka totalsegrar i världscupen och sex VM-guld.

 

46. Hillary Knight

USA

Ishockey

Ålder: 28. OS-guld: 0

Kommentar: Brianna Decker är bästa spelaren, men det stora affischnamnet är 28-åringen från Palo Alto. Har över 65 000 följare på Twitter och var med och ledde hotet om en VM-bojkott i fjol. Väl där bidrog hon till att vinna sitt sjunde guld. I OS har hon två silver. 

 

45. Sara Takanashi

Japan

Backhoppning

Ålder: 21. OS-guld: 0.

Kommentar: 151 centimeter kort underbarn som varit topp tre (fyra segrar) i totala världscupen varje år sedan hon var 15. Vunnit 53 gånger - fler än någon annan. Fyra i Sotji och får kämpa hårt mot formtoppade norskan Maren Lundby här.

 

44. Alina Zagitova

OAR

Konståkning

Ålder: 15. OS-guld: 0.

Kommentar: Redan blivit rysk mästarinna, juniorvärldsmästare och just före jul vann hon den prestigefyllda Grand Prix-finalen i Nagoya. I januari gav hon också rivalen och guldfavoriten Jevgenija Medvedeva hennes första förlust på två år på EM.

 

43. Janne Ahonen

Finland

Backhoppning

Ålder: 40. OS-guld: 0.

Kommentar: Stenansiktet från Lahti har inte tävlat i världscupen på hela säsongen men 40-åringen missar inte chansen att göra sitt sjunde OS. Får dessutom bära finska fanan. Har tio VM-medaljer och 36 världscupsegrar på meritlistan.

 

42. Ester Ledecka

Tjeckien

Snowboard/alpint

Ålder: 22. OS-guld: 0.

Kommentar: Två raka guld i VM i parallellslalom och parallellstorslalom. Men var också topp 30 i kombinationen, super-G:n och störtloppet i alpina VM. Blir nu den första som dubblerar i två olika idrotter. Störst guldchans? Helt klart i snowboard.

Niklas Edin missade den avgörande stenen vid senaste EM-triumfen då han var på toaletten. Foto: ANDREW VAUGHAN / AP THE CANADIAN PRESS

41. Niklas Edin

Sverige

Curling

Ålder: 32. OS-guld: 0.

Kommentar: Curling är galet stort i Kanada, men den störste är en svensk. Vann VM-guld 2013 och 2015, tog ett VM-silver i fjol. Lägg till EM-guld och OS-brons. Lag Edin är rankade etta inför sitt tredje OS och Ö-vikssonen själv är Europas främste någonsin.

 

40. Maren Lundby

Norge

Backhoppning

Ålder: 23. OS-guld: 0.

Kommentar: Otroligt överlägsen i världscupen. Sju segrar och tre andraplatser på tio starter. VM-silver i mixtävlingen 2015. Nu redo att ta över som nummer ett efter Sara Takanashi och Catharina Althaus. En av Norges absolut största guldhopp.

 

39. Marie-Philip Poulin

Kanada

Ishockey

Ålder: 26. OS-guld: 2.

Kommentar: Det är ju ganska kaxigt att kunna säga att man vunnit två OS-guld, det är ännu kaxigare att kunna säga att man avgjort bägge två. Montreal-forwarden blev även guldhjälte i kanadensiska ligan i fjol. Dominerat seniorhockeyn sedan hon var 16.

 

38. Mark McMorris

Kanada

Snowboard

Ålder: 24. OS-guld: 0.

Kommentar: Kraschade svårt i Whistler för elva månader sedan och mosade sönder hela kroppen. Bröt armenn, käke, punkterade lungan… Karriären var i fara. Så en medalj här vore en bragd. Rankad etta i världen och snodde bronset i Sotji före Sven Thorgren.

 

37. Vadim Sjipjatjov 

OAR 

Ishockey

Ålder: 30. OS-guld: 0.

Kommentar: Ett riktigt spelgeni med fin känsla i handlederna. Gjorde upphaussad NHL-debut när Vegas fick ett lag, men det blev superfiasko. Vände hem till Ryssland redan efter en månad. Fyra raka VM-medaljer och nu en av nyckelspelarna i ryska stjärnlaget.

Martina Sablikova har vunnit hela 17 VM-guld. Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP

36. Marina Sablikova

Tjeckien

Skridsko

Ålder: 30. OS-guld: 2.

Kommentar: Blev första tjeckiska vinterolympiern att vinna två guld i samma OS 2010 och bröt holländska dominansen på favoritdistansen 5000 meter i Sotji. Tävlar även i inlines och velodromcykling, men största framgångarna på isen med totalt 17 VM-guld.

 

35. Patrick Chan

Kanada

Konståkning

Ålder: 27. OS-guld: 0.

Kommentar: Fantastiskt populär i Kanada, men står inte längre på toppen av sin karriär. Rankad sjua i världen. Hans VM-meriter imponerar väldeliga: Silver 2009, 2010. Guld 2011, 2012, 2013. Har ett OS-silver att försvara. Föräldrarna är från Hongkong.

 

34. Vjatjeslav Vojnov

OAR

Ishockey

Ålder: 27. OS-guld: 0.

Kommentar: All star-matchen i NHL och två Stanley Cup med Los Angeles Kings. Men det roliga tog slut hösten 2014 då backen åkte fast för att ha svårt misshandlat sin fru. Kastades ur landet och dominerar nu i stället hemma i Ryssland.

 

33. Laura Dahlmeier

Tyskland

Skidskytte

Ålder: 24. OS-guld: 0.

Kommentar: ”Bara” fyra i världscupen, men vann samtliga fem guld på VM i fjol. Efter totalt sju VM-guld i karriären är hon redo för OS-debut. Kommer ha massivt stöd hemifrån då tyskarna älskar skidskytte. 24-åringen utsågs även till årets idrottskvinna i fjol.

 

32. Heidi Weng

Norge

Längdskidor

Ålder: 26. OS-guld: 0.

Kommentar: Tagit över som norsk skiddrottning efter Johaugs avstängning. Två VM-guld i fjol, seger i Tour de Ski och ledning i världscupen. Fjäderlätt, allroundskicklig och som kan säga exakt vad som helst efter ett lopp. Chans på alla distanser.

 

31. Johannes Rydzek

Tyskland

Nordisk kombination

Ålder: 26. OS-guld: 0.

Kommentar: Femma i världscupen i vinter, men när det handlar om mästerskap är Oberstdorf-sonen omutlig. Två guld och fyra medaljer i Falun 2015. I fjol var han ännu värre och la beslag på samtliga fyra guld. Började hoppa redan som femåring.

Kaillie Humphries och Heather Moyse gjort inte bara det som många drömmer om: Att vinna ett OS-guld. De fick också göra det på hemmaplan i Vancouver. Foto: MICHAEL SOHN / AP

30. Kaillie Humphries

Kanada

Bob

Ålder: 32. OS-guld: 2.

Kommentar: Bröt bägge benen och slutade med alpint som 16-åring. Nu den största bobåkaren genom tiderna med två raka OS-guld med Heather Moyse. 2014 var ett superår. Hon blev då historisk som första kvinna att agera pilot i en mixedtävling med män och fick priset som Kanadas främsta idrottare.

 

29. Yun Sung-Bin

Sydkorea

Skeleton

Ålder: 23 år. OS-guld: 0.

Kommentar: Efter tre månaders träning var han bäst i landet. Nu har 23-åringen också blivit bäst i världen. Dominerat i världscupen med sex segrar på åtta starter. Skippade genrepet för träning så att han kan frälsa hemmanationen. VM-silver i fjol.

Lindsey Jacobellis svarade för en av OS-historiens mest pinsamma tabbar när hon skulle stajla på sista hoppet i Turin 2006 och ramlade bort guldet. Foto: ANDY WONG / AP

28. Lindsey Jacobellis

USA

Snowboard

Ålder: 32. OS-guld: 0.

Kommentar: Mardröm i Turin när hon skulle spexa på sista hoppet, föll och förlorade guldet. OS-förbannelsen har levt sedan dess med fall i semifinalen både 2010 och 2014. Stor chans till revansch som världsetta och regerande världsmästare i snowboardcross.

 

27. Scott James

Australien

Snowboard

Ålder: 23. OS-guld: 0.

Kommentar: Den som ska snuva Shaun White på OS-guldet i halfpipe - och har stor chans att göra det. Toppar världsrankingen och vunnit två VM-guld i rad. Enormt populär på andra sidan jordklotet där han utsågs till årets manlige idrottare 2017.

 

26. Gus Kenworthy

USA

Freestyle

Ålder: 26. OS-guld: 0.

Kommentar: Blir tillsammans med konståkaren Adam Rippon de första öppet homosexuella amerikanerna att tävla i vinter-OS. Vågade inte erkänna sin läggning efter slopestyle-silvret i Sotji och ångrade sig efteråt. Kom i stället ut i oktober.

 

25. Javier Fernandez

Spanien

Konståkning

Ålder: 26. OS-guld: 0.

Kommentar: Främste utmanare till Yuzuru Hanyu om guldet. Slutade fyra i Sotji då han även var fanbärare. Nu gör han sitt sista OS - vilket är det enda guldet Real Madrid-supportern saknar. Två VM- och fem EM-guld sedan tidigare.

 

24. Kamil Stoch

Polen

Backhoppning

Ålder: 30. OS-guld: 2

Kommentar: Kanske redan större än polske ikonen Adam Malysz. Vann dubbla guld i Sotji och har nu prickat in superform till Pyeongchang. Blev den blott andre någonsin - efter Sven Hannawald - att vinna alla tävlingar i tysk-österrikiska backhopparveckan.

 

23. Aksel Lund Svindal

Norge

Alpint

Ålder: 35. OS-guld: 1.

Kommentar: Alltid bäst när det gäller. Därför har det blivit fem VM- och ett OS-guld. Goda chanser till nya framgångar i såväl storslalom och super-G som störtlopp och kombination. Högst sannolikt blir detta hans sista OS. Tre segrar i världscupen i vinter.

 

22. Brianna Decker

USA

Ishockey

Ålder: 26. OS-guld: 0.

Kommentar: Gör upp med lagkamraten Hillary Knight om att vara världens bästa. Utsetts till NWHL:s mest värdefulla spelare två år i rad, men ödmjuk som hon är lyfter hon hellre fram laget. USA är guldfavoriter efter fem VM-guld på sju år.

 

21. Charlotte Kalla, Sverige

Sverige

Längdskidor

Ålder: 30. OS-guld: 2.

Kommentar: Älskar OS-lopp. Stafett-upphämtningen och spurten i Sotji senast är ett stycke svensk idrottshistoria. Får drömchans att vinna favoritdistansen 10 km fritt igen - precis som 2010. Flera klassiska dueller mot Björgen och Weng att vänta.

Noriaki Kasai gör sitt åttonde(!) OS som 45-åring. Han är redan den äldste medaljören genom tiderna. Foto: EXPA / JAKOB GRUBER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

20. Noriaki Kasai

Japan

Backhoppning

Ålder: 45. OS-guld: 0.

Kommentar: Helt otroligt, han är med igen! Gör sitt åttonde OS och blev i Sotji den äldste medaljören någonsin då han var nästan 42 år gammal. Debuterade i världscupen 1988 och har gjort 604 starter. Femma som bäst i vinter så chans till en fjärde OS-medalj finns. 

 

19. Brian Gionta

USA

Ishockey

Ålder: 39. OS-guld: 0.

Kommentar: Med över 1 000 NHL-matcher för New Jersey (Stanley Cup-vinnare 2003), Montreal (lagkapten) och Buffalo (lagkapten) är det ingen dålig gubbe USA har satt C:et på bröster på i Pyeongchang. Väntas återvända till NHL efter OS, där jänkarna är en medaljkandidat.

Seun Adigun och hennes team skriver OS-historia med första boben från ett afrikanskt land. Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

18. Seun Adigun

Nigeria

Bob

Ålder: 31. OS-guld: 0.

Kommentar: ”Cool Runnings” del 2 - 30 år senare. För första gången körs en bob från ett afrikanskt land. Pilot-Seun är visserligen född i Chicago och byggde en egen bob för träning på löparbanor i Texas, men hon bryter nu häftiga barriärer.

 

17. Sven Kramer

Nederländerna

Skridsko

Ålder: 31. OS-guld: 3.

Kommentar: Fiasko på 10000 meter 2010 där han vinkades in på fel bana av sin tränare och bommade guldet. På favoritdistansen har det gått bättre: Två raka OS-guld och vunnit allt i världscupen. Tillsammans med landhockeystjärnan Naomi van As.

 

16. Choi Min-Jeong

Sydkorea

Shorttrack

Ålder: 19. OS-guld: 0.

Kommentar: Shorttrack är en jättesport i Sydkorea, och just nu är denna 19-åring bäst av alla. Vann sitt första VM-guld som 16-åring, totalt har det blivit sju. Världsetta på 500, 1000 och 1500 meter samt i stafetten. Kan fixa en mäktig kvadrupel.

Pavel Datsiuk utgjorde en superduo med Henrik Zetterberg i Detroit Red Wings. Nu ska han fixa OS-guld för OAR. Foto: VLADIMIR PESNYA / SPUTNIK/IBL SPUTNIK

15. Pavel Datsiuk 

OAR

Ishockey

Ålder: 39. OS-guld: 0.

Kommentar: Ett VM-guld, två Stanley Cup-titlar… Efter att ha flyttat hem från NHL 2016 kan han nu kröna karriären med ett OS-guld. Ryssland är stora favoriter och 39-åringen blir nyckelspelare med sin utmärkta hockeyhjärna.

Claudia Pechstein är Tysklands främsta vinterolympier - någonsin. Foto: MATT DUNHAM / AP

14. Claudia Pechstein

Tyskland

Skridsko

Ålder: 45. OS-guld: 5.

Kommentar: 45 år gammal är kontroversiella ”stålmormorn” med igen. Åkt fast för bloddoping men är också Tysklands främsta vinterolympier genom tiderna. Det snackar man inte bort. Tagit nio OS-medaljer i fem raka OS (1992-2006). Bäst pallchans på 3000 meter.

Chloe Kim, 17, kommer att slåss med dubbelt så gamla lagkamraten Kelly Clark, 34, om OS-guldet i Pyeongchang. Foto: JULIE JACOBSON / AP TT NYHETSBYRÅN

13. Chloe Kim

USA

Snowboard

Ålder: 17. OS-guld: 0.

Kommentar: Underbarn som stoppades från Sotji då hon bara var 13 år gammal. Född i Sydkorea och kommer ha massivt publikstöd under OS. Har flera smått galna tricks och blev 2015 den första efter Shaun White att tilldelas 100 poäng. Vann X-Games i halfpipe i januari.

Marcel Hirscher är en av de största någonsin i den alpina svängen. Men en enda titel saknas: OS-guldet. Foto: GIOVANNI AULETTA / AP

12. Marcel Hirscher

Österrike

Alpint

Ålder: 28. OS-guld: 0.

Kommentar: Sex raka segrar i totala världscupen och fyra VM-titlar finns på meritlistan, men OS-guldet saknas. På pallen i nära 55 procent av tävlingarna så här snackar vi medaljgaranti. Österrikes främste idrottsman varje år sedan 2015.

Yuzuru Hanyu är en av Japans absolut mest populära idrottare. Foto: KOJI SASAHARA / AP

11. Yuzuru Hanyu

Japan

Konståkning

Ålder: 23. OS-guld: 1.

Kommentar: Regerande världs- och OS-mästare. Innehar dessutom världsrekordet. Näst populäraste idrottsmannen efter tennisstjärnan Kei Nishikori så den 17 februari lär Japan stå stilla. Inte mindre omtyckt för sina många välgörenhetsarbeten.

Lee Sung-Hwa körde inte OS-genrepet, utan siktar allt på guld på hemmaplan. Foto: DAVID J. PHILLIP / AP

10. Lee Sung-Hwa

Sydkorea

Skridsko

Ålder: 28. OS-guld: 2.

Kommentar: En av Sydkoreas främsta idrottare alla kategorier. Lyckats ta guld två OS i rad och 62 kilo lätt är hon byggd för 500-meterslopp, där hon som vanligt imponerat i världscupen i vinter. Får utstå stentuff konkurrent från starka japanskor.

Johannes Hösfo Kläbo slog igenom som sprintåkare i fjol. I vinter har han dominerat - på varenda distans. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

9. Johannes Hösflot Kläbo

Norge

Längdskidor

Ålder: 21. OS-guld: 0.

Kommentar: Hade denna lista gjorts i somras hade 21-åringen inte ens varit med på topp 100. Nu kan han lämna OS med flest medaljer av alla efter att ha kört sönder allt motstånd i världscupen. Bara nerverna som kan ställa till det.

Mikael Kingsbury har vunnit allt. Verkligen allt. Utom ett OS-guld. Är det hans tur att få kliva överst på OS-pallen nu? Foto: LEE JIN-MAN / AP TT NYHETSBYRÅN

8. Mikael Kingsbury

Kanada

Puckelpist

Ålder: 25. OS-guld: 0.

Kommentar: Ingen är lika dominant som denne 25-åring från Sainte-Agathe-des-Monts. Vunnit världscupen sju säsonger i rad och hade inte förlorat i världscupen på över ett år innan han fick stryk i OS-genrepet. Bommade i Sotji och på VM i fjol. Revansch nu?

Martin Fourcade har även en framgångsrik storebror. Men Simon Fourcade blev aldrig samma superstjärna som Martin. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/CAMERA 4 IMAGO SPORTFOTODIENST

7. Martin Fourcade

Frankrike

Skidskytte

Ålder: 29. OS-guld: 2.

Kommentar: Sex raka totalsegrar i världscupen och i ledning i jakten på en sjunde. Det säger allt om fransmannens löjliga dominans. Guld och silver i Sotji och tog medalj på alla distanser på VM i fjol. Snabb skidåkare, noll nerver på skjutvallen och ett frivilligt språkrör för antidoping-arbetet.

Jevgenija Medvedeva får själv ställa upp i OS. Men hon har slagits hårt för de ryska idrottare som stoppas efter dopinganklagelser då hon inte anser att kollektiv bestraffning är rättvist. Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN

6. Jevgenija Medvedeva 

OAR

Konståkning

Ålder: 18. OS-guld: 0.

Kommentar: Fortfarande tonåring men har hunnit vinna två EM- och två VM-guld. 241.31 från i fjol är tidernas bästa totalpoäng. Eleganten från Moskva är stor guldfavorit, även om hon bröt ett ben i foten i november och missade EM-guldet.

Ilja Kovaltjuk med tröja 71 är i skymundan av Alexander Ovetjkin kanske Rysslands mest fruktade målskytt på 2000-talet. Foto: VLADIMIR PESNYA / SPUTNIK/IBL SPUTNIK

5.Ilja Kovaltjuk

OAR

Ishockey

Ålder: 34. OS-guld: 0.

Kommentar: Lämnade New Jersey Devils 2013 efter att ha skrivit under ett 15-årskontrakt(!) bara tre år tidigare. Fortsatt livsfarlig målskytt som skjutit Ryssland till två VM-guld och SKA S:t Petersburg till två KHL-titlar. 

Mikaela Shiffrin kan mycket väl komma att slå Ingemar Stenmarks rekord i VC-segrar i framtiden. 22 år gammal har hon redan över 40 stycken. Foto: MARCO TROVATI / AP TT NYHETSBYRÅN

4. Mikaela Shiffrin

USA

Alpint

Ålder: 22. OS-guld: 1.

Kommentar: Redan en av slalomens största någonsin. Guld VM 2013, OS 2014, VM 2015 och VM 2017 och vunnit närmare hälften av världscuptävlingarna sedan 2013. Helt överlägsen i vinter och allt talar för att det blir så även i Sydkorea. Dock en del uråkningar inför OS.

Shaun White är en riktig, riktig superstjärna och har över 1,3 miljoner följare på Twitter. Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN

3. Shaun White

USA

Snowboard

Ålder: 31. OS-guld: 2.

Kommentar: En ikon. När “The Flying Tomato” vann OS-guldet 2010 var det halfpipe-tävlingen som flest amerikaner såg. När han blev snöplig fyra 2014 var han ändå den mest omtalade olympiern på sociala medier. Vunnit X-games 15 gånger.

Marit Björgen kan lyckas ta medalj i fem raka OS. Men Charlotte Kalla ska så klart försöka stoppa den norska maskinen. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/CAMERA 4/JIM IMAGO SPORTFOTODIENST

2. Marit Björgen

Norge

Längdskidor

Ålder: 37. OS-guld: 6.

Kommentar: Tidernas främste längdåkare - med 18 VM-guld, sex OS-guld och över hundra världscupsegrar - siktar på att ta medalj i sitt femte raka OS. Bästa guldchanser: Skiathlon, tremilen och stafetten. Faktiskt visat sig mänsklig i vinter.

Lindsey Vonn. OS största stjärna. Ständigt jagad av journalister. Tidigare tillsammans med Tiger Woods. Tidigare Kildow i efternamn. Foto: EIBNER-PRESSEFOTO /EXPA/ANGERER / IMAGO/EIBNER EUROPA IMAGO SPORTFOTODIENST

1. Lindsey Vonn

USA

Alpint

Ålder: 33. OS-guld: 1.

Kommentar: Tre mästerskapsguld är ett sämre facit än man förväntar sig av sportens tydliga affischnamn. Bara Stenmark har fler världscupsegrar (86 mot 81 just u). Drivet och karisman gör henne otroligt stor. Att hon vägrar besöka Vita Huset vid ett eventuellt OS-guld gör henne odödlig.

 

Få största OS-nyheterna direkt i Messenger – testa här!

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!