Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Charlotte Kallas resa – från botten till OS-guld

Charlotte Kalla sträcker armarna i luften efter OS-guldet i går.
Foto: TNS / MINNEAPOLIS STAR TRIBUNE/TNS/SIP SIPA USA
Charlotte Kalla med Marit Björgen och Krista Pärmäkoski på pallen efter lördagens skiathlon.
Foto: SVEN LINDWALL

PYEONGCHANG. Det var en höst präglad av ensamhet och tunga tankar. 

Det är ett OS som har guldkant från första stund. 

Det här är Charlotte Kallas resa från botten till toppen. 

Det är den 1 mars 2015, avslutningsceremoni på VM i Falun. Charlotte Kalla har gjort stor succé mästerskapet igenom och är klart bästa svensk med sina fyra medaljer. 

Ett guld, ett silver och två brons. 

Den då 27-åriga Kalla borde ha blickat fram mot de bästa åren i sin karriär. Men redan året därpå började problemen hopa sig. 

Charlotte Kalla inledde i vanlig ordning tävlingsåret i finska Ruka, men det var från start tydligt att saker och ting inte var som de brukar. På distansen 10 kilometer så slutade Kalla på 75:e plats. Kalla undersöktes av läkare som konstaterade att hon drabbats av förmaksflimmer under loppet och hon tvingades till vila. Samma höst separerade hon från sin sambo Anders Svanebo. 


LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.


Kalla om skadebekymren inför OS

Hon kom dock tillbaka. När säsongen summerades på VM i Lahtis stod Kalla där med en ny samling medaljer, mer specifikt två silver och ett brons. Hade det inte varit för en för svag stav hade hon mycket väl kunnat stå där med en medalj till. 

Men den höstens prövningar kom tillbaka för att hemsöka henne ett år senare. 

I en intervju med Dagens Nyheter berättar Charlotte Kalla att hon i början av den här säsongen befann sig på botten. Hon slet med problem med luftrören och en skada på hälen. Hon kunde inte träna som hon ville och kände att hon tappade kontrollen. – Att ofrivilligt tvingas ändra planer är inte roligt och att inte ha kontroll på hur länge jag skulle tvingas kompromissa i träningen var tufft. Även om jag försökte vara tacksam över att jag kunde köra alternativ träning så tappade jag den röda tråden. Det kändes inte som att jag utvecklades, säger hon till DN


MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis


Kalla om ensamheten efter separationen

Samtidigt slet hon med ensamheten. Det var hennes första höst som singel och vännerna gick tillbaka till sitt. 

– Det var annorlunda. Alla and­ra skulle in i sin vardag och kunde inte vara lika spontana och träffas. Det blev mycket ofrivillig egentid, säger hon till DN. 

I september så befann sig Kalla på ett förberedande läger i Livigno i Italien. Skada och sjukdom tvingade henne att avbryta lägret i förtid och någonstans där befann sig den svenska skiddrottningen på botten. 

Men hon lät inte det knäcka henne. Tvärtom. 

– Det är skönt att vara nere på botten. Då vet man att det bara kan gå åt ett håll. 


LÄS MER: Längskidor i OS – program med tider och datum.


Kallas vändning inför OS

I Kallas fall var de här orden inte någon klyscha. Under hela säsongen som lett fram till OS så har 30-åringen varit urstark. Det har blivit fem pallplatser den här säsongen, varav tre av dem har varit förstaplatser. 

Hennes framfart skrämde till och med slag på norrmännen. 

– Charlotte Kalla är klar favorit på lördag, jag tror aldrig att jag har sett henne gå in i ett mästerskap med större självförtroende än vad hon gör nu. Hon har redan åkt ifrån både Björgen och Weng i vinter, sa Vibeke Skofterud inför loppet. Hon fick rätt. 

Charlotte Kalla låg länge jämsides med Marit Björgen under loppet. Men inför den näst sista stigningen så gjorde hon sitt ryck och vare sig Björgen eller någon av de andra i närheten orkade hänga med. 

Kalla kunde därefter i överlägsen stil glida över mållinjen och inkasserade sitt tredje OS-guld i karriären. Bara en medalj ifrån legendarerna Sixten Jernberg, Thomas Wassberg och Gunde Svan. 

Och OS har bara börjat. 

Nu står hon på toppen. 


https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/1954654661529362