Shaun White under onsdagens presskonferens. Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅNShaun White under onsdagens presskonferens. Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Shaun White under onsdagens presskonferens. Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Shaun White höll presskonferens efter OS-guldet. Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅNShaun White höll presskonferens efter OS-guldet. Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Shaun White höll presskonferens efter OS-guldet. Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Bryter pressträffen efter anklagelserna

Publicerad
Uppdaterad

PYEONGCHANG. Shaun White mötte pressen efter OS-guldet i halfpipe.

Då utspelade sig dramatiska scener i lokalen. 

När snowboardstjärnan fick frågor om de sexuella trakasserier han anklagats för kallade han det för skvaller innan presschefen avbröt presskonferensen. 

– Att avfärda det och dessutom inte låta någon kvinnlig journalist ställa frågor var väldigt skamligt gjort och mycket bekymrande, säger CNN-kommentatorn Christine Brennan.

Shaun White vann sitt tredje olympiska guld när finalen i halfpipe avgjordes på onsdagen. På den efterföljande presskonferensen var det dock ett annat ämne som dominerade. 

Efter finalen kom nämligen tidigare anklagelser mot Shaun White gällande sexuella trakasserier återigen upp till ytan. 

På Twitter påminde bland annat CNN-kommentatorn Christine Brennan om de anklagelser som Whites tidigare bandmedlem Lena Zawaideh gjort gällande sexuella trakasserier. Enligt henne ska White bland annat ha skickat olämpliga sms och tvingat  Zawaideh att titta på pornografisk film med honom. Han ska även ha skickat oönskade penisbilder till flera kvinnor. 

"När ni hejar på Shaun White, tänk då på de hemska anklagelser om sexuella trakasserier som riktas mot honom, inklusive sms han erkänt sig ha skickat", skrev USA Todays krönikör Christine Brennan. 

Shaun White anklagas för trakasserier

ABC News var först med att lyfta frågan på presskonferensen när deras reporter undrade om Shaun White var bekymrad över de tidigare anklagelserna om sexuella trakasserier och hur de skulle påverka hans arv. 

– Vi är här för att prata om OS och inte skvaller, men jag tror inte det, jag är stolt över vem jag är och mina vänner älskar mig och går i god för mig, det står för sig själv, svarade White. 

När reportern sedan ställde en följdfråga, där han undrade om Shaun White menade att anklagelserna enbart var skvaller bröt presschefen in och uppmanade samtliga journalister att enbart ställa frågor rörande OS.

Men ABC News reporter gav sig inte, han krävde återigen ett svar på sin fråga, något han inte fick. 

Kritik mot agerandet

Presskonferensen fortsatte därefter i ytterligare några minuter innan den avbröts efter en knappt kvart. 

Då gick CNN-kommentatorn Christine Brennan fram till scenen och ropade "Är det verkligen bara skvaller?" till Shaun White. 

Men något svar kom aldrig. 

 

När SportExpressen.se pratade med Christine Brennan efter presskonferensen var hon väldigt kritisk till snowboardstjärnans agerande:

– #MeToo rörelsen i USA är väldigt stor och anklagelserna mot Shaun White är också en stor sak. De har exploderat just nu eftersom amerikansk media undersöker dem, så för honom att säga till ABC News att det är skvaller och avfärda det, och dessutom inte låta någon kvinnlig journalist ställa frågor på presskonferensen var väldigt skamligt gjort av dem och mycket bekymrande, säger CNN-kommentatorn Christine Brennan.

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

LÄS MER: Alla tv-tider i dag, onsdag 14 februari 

LÄS MER: Sverige dömer ut förklaringen efter Stina Nilssons guld

LÄS MER: Väderkaoset i OS – parken evakueras 

LÄS MER: Fylleskandal skakar Norge – ledare skickas hem 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag