Foto: SVEN LINDWALLFoto: SVEN LINDWALL
 Foto: SVEN LINDWALL
Foto: MAGNUS RAGNVID / DISCOVERYFoto: MAGNUS RAGNVID / DISCOVERY
 Foto: MAGNUS RAGNVID / DISCOVERY
Foto: SVEN LINDWALLFoto: SVEN LINDWALL
 Foto: SVEN LINDWALL

Brutala sågningen: "En klen start - misslyckad"

Publicerad

OS-invigningen drog åt sig stor uppmärksamhet hemma i tv-sofforna. Men alla var inte imponerade. Nu plockar DN:s krönikör Johan Croneman fram sågen.

Croneman riktar bland annat skarp kritik till sändande tv-bolaget Discovery.

"Det var en riktigt klen start. För att inte säga helt misslyckad", skriver han.

OS är i gång i allra högsta grad.

Månader av förberedelser är äntligen över och på lördagsmorgonen väntar Sveriges första stora medaljchans när Charlotte Kalla ska tävla i skiathlonen.

Tidigt på fredagen hölls även den klassiska OS-invigningen i Pyeongchang. Det bjöds för det mesta på sång och dans, och en stämning som idrottarna verkade trivas vid där Discovery och Kanal 5 stod som sändande tv-bolag i Sverige med flera profiler på plats.

 

LÄS OCKSÅ: Peter Forsbergs tabbe i direktsändning avslöjad

 

Croneman: "Det var kyligt"

Bland annat fanns Ingemar Stenmark, Per Elofsson och Peter Forsberg på plats för tv-kanalens räkning i samband med invigningen och de kommer självklart vara ett återkommande inslag under hela OS.

Men alla blev inte imponerande av showen. En av dem är DN:s krönikör Johan Croneman - som väljer att plocka fram sågen i en krönika för tidningen.

I krönikan riktar han kritik mot flera av profilerna men också Discovery i stort.

"Tekniskt och visuellt var det en monsterinvigning, det small och det gnistrade och glimmade så Kanal 5:s kommentator Roberto Vacchi tappade hakan, rök och rös och frustade om vartannat - men kändes det överhuvudtaget någonting? Det var perfekt, men kyligt. Det fanns ingenting jag tar med mig därifrån", börjar Croneman inledningsvis.

 

LÄS OCKSÅ: Få det senaste från OS 2018 direkt i Messenger

 

Croneman: "Helt misslyckad start"

Croneman fortsätter sedan med sin kritik:

"Roberto Vacchi håller världslass som cykelkommentator, men en OS-invigning? Nej, tror inte det. Det var en riktigt klen start för Kanal 5 överhuvudtaget. För att inte säga helt misslyckad. Bredvid den klyschrike Vacchi satt skidexperten Per Elofsson och sade i alla fall ingenting som jag uppfattade – förutom några målande inflikningar".

 

 

"Kanal 5 avslöjade verkligen från början att man helt saknar tradition i genren, att man har köpt sig ett lag och att det kanske sett bra ut på papperet - men det började riktigt riktigt illa", skriver Croneman vidare.

Croneman var även kritisk till Jonas Karlssons insats.

"Jonas Karlsson tyckte i alla fall att det var ”härligt”. Minst tio gånger. Jonas Karlsson har massor av erfarenhet från massor av mästerskap - och massor av studiogäster. Närmast ofattbart att han inte såg detta komma på långt håll. Populära folkkära experter med sammanlagd noll utstrålning".

 

LÄS OCKSÅ: OS 2018 - program och tv-tider lördag 10 februari

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag