Marit Björgen irriterar sig på sin taktiska miss. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAYMarit Björgen irriterar sig på sin taktiska miss. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Marit Björgen irriterar sig på sin taktiska miss. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Charlotte Kalla tog OS-guld i skiathlon. Foto: SVEN LINDWALLCharlotte Kalla tog OS-guld i skiathlon. Foto: SVEN LINDWALL
Charlotte Kalla tog OS-guld i skiathlon. Foto: SVEN LINDWALL

Björgen irriterad – skickar pik till Kalla

Publicerad

PYEONGCHANG. Charlotte Kalla krossade Marit Björgen med ett oväntat ryck i lördags.

Björgen irriterar sig fortfarande över sin taktiska miss – och skickar nu en passning inför duellen på 10 km fritt. 

– Det här sätter bara högre förväntningar på Charlotte, säger hon.

Scenerna var mäktiga när Charlotte Kalla ryckte ifrån drottningen Marit Björgen och säkrade Sveriges första OS-guld i lördags. 

Den väl avvägda planen hade tagits fram i förväg tillsammans med landslagets tränare: att åka lugnt på klassiska delen och sedan sätta in rycket i den brantaste av banans alla backar på fristilsdelen.

– Jag ville försöka göra någonting på sista varvet och inte vänta in i det sista. Den andra backen var fin och när jag väl höjde tempot så ville jag inte vända mig om och slå av på farten. Det var bara att hålla hela vägen in, sa Kalla efter loppet.

 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

Björgen: "Det irriterar mig"

Rycket ställde såväl Krista Pärmäkoski som Marit Björgen, och norskan medger tre dagar senare att hon fortfarande inte är nöjd med hur hon fullföljde loppet taktiskt.

– Jag förväntade mig att hon skulle göra rycket någonstans där. Men det irriterar mig i efterhand att jag inte låg i rygg på henne. Hon är väldigt stark, men jag hade kanske haft möjlighet att hänga med och utmana om jag hade legat i rygg på henne, säger Björgen.

Men norskan får chans till revansch redan på torsdag. Då väntar 10 kilometer fristil - som är Kallas paradgren. Och Björgen lägger över pressen på svenskan.

"Kalla är favoriten" 

– Charlotte är i väldigt bra form och har varit stark hela vintern. Jag måste leverera ett av mina bästa lopp i vinter för att kunna slå henne. Hon är den största favoriten på distansen, men vi är sex-sju andra tjejer som ska kämpa om medaljer, säger hon.

Med tanke rycket som Kalla gjorde – är det en fördel för dig att det är individuell start på torsdag? 

– Jag tror, oavsett det, att Charlotte har med sig ett guld med sig i bagaget inför torsdagen ger henne både självförtroende och trygghet.

Björgen är tydlig med att hon håller Kalla som klar favorit på distansen.

– Det bästa svaret är att göra det sportsligt och det är att göra ett bra lopp på torsdag. Det här sätter bara högre förväntningar på Charlotte, säger hon.

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

LÄS MER: Alla tv-tider i OS för torsdag 15 februari 

LÄS MER: Jublar – sen blir hon blåst på OS-medaljen. 

LÄS MER: Finskan skyller sitt OS-fiasko på svenska stjärnan. 

LÄS MER: Norska fylleskandalen – ledare kastas ut.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag