NOLL SÄKERHET. Strax före klockan nio på tisdagsmorgonen fanns inga vakter på plats vid vallaområdet. Och grindarna stod på vid gavel. Foto: TOMAS PETTERSSONNOLL SÄKERHET. Strax före klockan nio på tisdagsmorgonen fanns inga vakter på plats vid vallaområdet. Och grindarna stod på vid gavel. Foto: TOMAS PETTERSSON
NOLL SÄKERHET. Strax före klockan nio på tisdagsmorgonen fanns inga vakter på plats vid vallaområdet. Och grindarna stod på vid gavel. Foto: TOMAS PETTERSSON
Foto: SVEN LINDWALLFoto: SVEN LINDWALL
 Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALLFoto: SVEN LINDWALL
 Foto: SVEN LINDWALL

Bilden som sprider oro i skidlandslaget

Publicerad

PYEONGCHANG. Inte en vakt i sikte. 

Grindarna på vid gavel.

Säkerheten runt skidlandslagets utrustning värd flera miljoner var obefintlig på tisdagsmorgonen.

Det ökar risken för medvetet sabotage.

– Jag kan bara hoppas att ingen är så ond att man vill göra nåt sånt, säger förbundskapten Rikard Grip.

Säkerheten under OS i Pyeongchang har redan blivit ifrågasatt. 

Dels vid själva säkerhetskontrollerna där nivån är minst sagt varierande vid genomsökning av exempelvis väskor och utrustning.

Dels den generella övervakningen av olika områden där bara personer med speciella tillstånd ska få släppas in.

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

 

– Säkerheten är inte lika bra som vid tidigare OS jag varit med på, säger Rikard Grip, förbundskapten för längdlandslaget.

Mer exakt?

– I början var det till exempel väldigt mycket folk som befann sig där det inte hade tillstånd att vara. 

Säkerhetshaveri på skidstadion

På tisdagsmorgonen inträffade ett nytt säkerhetshaveri.

När SportExpressen anlände till området där alla nationer har sina vallabodar i olika containers fanns inte en vakt i sikte.

Men inte nog med det.

Grindarna in till området stod öppna på vid gavel.

– Så ska det inte få se ut, skulle det hända något här inne skulle det ju vara väldigt olyckligt, säger Grip när han en halvtimme senare anländer tillsammans med Charlotte Kalla. 

Då har precis ett par vakter till slut anlänt.

Inne på området förvarar samtliga nationer åkarnas utrustning. Bara för Sveriges del handlar det om stora värden.

Hur stora?

– Oj, jag vet inte exakt. Men vi har i alla fall 700 par skidor värda 5 000 kronor styck. Så det rasslar i väg fort om man börjar räkna efter.

Det innebär alltså att enbart landslagets skidor betingar ett värde på 3,5 miljoner kronor. Men det är bara en del av all den utrustning som förvaras där.

Ökad risk för sabotage

Dessutom finns landslagets lager av exempelvis sportdryck där. Drycker som i alla fall i teorin skulle kunna bli utsatta för sabotage.

– Jag kan bara hoppas att ingen är så ond att man vill göra nåt sånt. De förvaras också förslutna engångsförpackningar. Plus att vi har eget lås på våra bodar.

Efter vad som skedde i morse - kommer ni att agera från landslagets sida?

– Det är klart att vi kan lyfta den här frågan vidare. Det här är viktiga saker för oss. Vi vill ju att det ska vara bevakning här på alla tider.

 

LÄS MER: Sverige dömer ut förklaringen efter Stina Nilssons guld

LÄS MER: Alla tv-tider i dag, onsdag 14 februari 

LÄS MER: Väderkaoset i OS – parken evakueras 

LÄS MER: Fylleskandal skakar Norge – ledare skickas hem 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag