Anna Haag, längst till höger, hade en tung förstasträcka. Men Sverige kom tillbaka i stafetten och tog silver. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNAnna Haag, längst till höger, hade en tung förstasträcka. Men Sverige kom tillbaka i stafetten och tog silver. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Anna Haag, längst till höger, hade en tung förstasträcka. Men Sverige kom tillbaka i stafetten och tog silver.  Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Haag peppas av Rikard Grip i fö Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNHaag peppas av Rikard Grip i fö Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Haag peppas av Rikard Grip i fö Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Bilden ger sanningen – om Anna Haags "fiasko"

Publicerad
Uppdaterad

PYEONGCHANG/STOCKHOLM. Hanna Falk petades från lagstafetten. 

Det till förmån för Anna Haag - ett beslut som kritiserades av Falks tränare Niclas Grön.

Då svarade Haag upp med ett lopp som kritiserats stort på sociala medier.

Men efter loppet visar hennes tider att hon bara var 24 sekunder sämre än Kalla.

– Anna gör det väldigt bra, hon håller ihop det väldigt bra, säger Grip.

Anna Haag var först ut i spåret på damernas lagstafett tidigare i dag - en tävling som slutade med svenskt OS-silver. 

Men efter sin inledande distans kom Anna Haag att få stor kritik på sociala medier då hon växlade hela 26 sekunder efter ledande Natalia Neprayeva, OAR. 

Därefter kom Charlotte Kalla att svara upp med ett superlopp när hon hämtade ikapp avståndet och var bara sekunder efter toppen in till andra växlingen.

Men sträcktiderna efter loppet visar att Anna Haags insats trots allt var väldigt bra. 

Det då hon bara åkte 24 sekunder långsammare än Charlotte Kalla – och 25 sekunder snabbare än Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Jag tycker Anna gör det väldigt bra, hon håller ihop det väldigt bra. Det handlar om att ha erfarenheter och känsla av sin egen kropp så jag tycker Anna löste situationen väldigt bra, säger förbundskapten Rikard Grip och får medhåll av landslagstränaren Ole Morten Iversen:

– Väldigt bra insats. Vi fick bekräftat i dag att vi ställde upp med bästa laget och de som ställde upp gjorde det bästa de kunde. 

 

 

LÄS MER: Spricka i landslaget: "Inte okej - hemskt" 

Landslagstränaren om sträcktiderna: "Gör det bra"

Damtränaren Johan Granath fick efter loppet höra om Anna Haag sträcktider - varpå hon kommenterade dem till SportExpressen:

– Jag tycker hon gör det bra liksom efter de förutsättningarna. Det kändes som det gick gasen i botten från start, så som det såg ut också. Hennes uppgift var ju att vara med och inte göra något jobb själv utan bara försöka åka så snålt det bara går för att leverera vidare till Charlotte.

– Men jag har inte sett en enda sträckstrid så jag kan egentligen inte svara hit eller dit. Men vi är väldigt nöjda. Det fattas två sekunder till guldet men i slutändan är vi nöjda.

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

LÄS MER: Frida Hansdotter vinner OS-guld efter jätteskräll

Anna Haag: "Har inte ett skit med uttagningen att göra"

Med Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter utanför dagens lag i stafetten fanns det inför tävlingarna kritik från framför allt Niclas Grön, Falks tränare, om uttagningen.

Efter dagens silver kom landslagsledningen att bemöta den kritiken...

– Jag har tagit ut ett lag jag tror på tillsammans med hela landslagsledningen, och tjejerna har fokuserat på deras uppgifter som de ska göra, säger Grip.

Och Ole Morten Iversen skickade tillbaka en syrlig pik till Grön:

– Det tycker jag faktiskt inte att han ska säga något om det. Vi gör så gott vi kan. Jag tycker inte om att folk utifrån ska komma in och säga till om såna saker.

 

 

Efter silverloppet kom även Anna Haag att få bemöta Niclas Gröns kritik.

– Den här säsongen har varit en jäkla berg-och-dalbana så jag var inte säker på någon sträcka egentligen. Men det största var min egen besvikelse efter i lördags men jag bestämde mig snabbt att inte lägga någon vikt vid det. Sen har jag stort förtroende till ledarna och ledarnas uttagningar, för jag vet att de ser saker som vi inte ser, säger Haag och fortsätter:

– Jag har inte läst något sen i december. Jag lever i min bubbla, folk har rätt att tycka vad de vill och det är klart en tränare... Skulle jag inte blivit uttagen så hade kanske min tränare tyckt samma sak och det har man rätt att göra. Men jag fick någon fråga vad jag ansåg om uttagningen men jag har inte ett skit med uttagningen att göra.

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

LÄS MER: Alla tv-tider i OS för lördag 17 februari 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag