Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslut: Tvingas ändra nationalsången till OS

Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA
Foto: MARK HUMPHREY / AP

Kanada gör om sin klassiska nationalsång – bara dagar innan OS-premiären.

Anledningen: Den ska vara könsneutral.

Senatens beslut, som blev officiellt under onsdagen, river nu upp känslor i landet, skriver Global News. 

Kanada är alltid att räkna med under vinter-OS, inte minst under ishockeyn, och nationalsången "O Canada" har spelats vid otaliga guldceremonier genom åren.

Nu kommer nyheten att landet officiellt ändrar sin klassiska nationalhymn, skriver CBC. Den kanadensiska senaten meddelade nyheten sent under onsdagskvällen, svensk tid, och ändringen i texten är officiell – bara dagar innan OS i Pyeongchang invigs. 

Det har under en längre tid diskuterats flitigt angående nationalsången och nu ändras en av textraderna om, med anledningen att göra hymnen könsneutral. Det innebär i praktiken att orden "...in all thy sons command” byts ut till "...in all of us command” .

Den nya hymnen invigdes i parlamentet under dagen och mottogs av rungande applåder hos politikerna efter sångens slut, skriver Global News.


LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag   


Kanada ändrar texten i nationalsången

Samtidigt rapporterar sajten att ändringen skapat en het debatt i Kanada, då många är missnöjda över att texten görs om. Men faktum är att originaltexten, som skrevs av Robert Stanley 1908, var könsneutral – men ändrades 1914.


https://twitter.com/davidakin/status/959091392457920512


Den kanadensiska senatorn Frances Lankin stöttade förslaget om textändringen från första början och är mycket nöjd efter att beslutet klubbats.

– Det kanske ses som en liten sak, det handlar ju bara om två ord. Men det är enormt då det kommer till en av våra nationella symboler, nationalsången som vi sjunger med stolthet. Nu kan vi alla med stolthet sjunga den på ett lagligt vis. Och vi kommer sjunga den, allihop, säger hon enligt sajten.


LÄS MER: Dick Axelssons syrliga pik till Leif Boork 


Beslutet kommer samma dag som Kanadas premiärminister Justin Trudeau skapat rubriker världen över. Detta efter att ha rättat en kvinna, under en sammankomst i Edmontons stadshus, som sagt "mankind" och rekommenderat henne att använda "peoplekind" i stället. 

En tillrättavisning som gjort att Trudeau pekas ut som "för politiskt korrekt", skriver The Guardian. Samtidigt skriver tidningen att premiärministerns agerande kan ha varit sarkasm.


Få största OS-nyheterna direkt i Messenger – testa här!