Vinden ställer till det rejält i Gangneung. Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅNVinden ställer till det rejält i Gangneung. Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN
Vinden ställer till det rejält i Gangneung. Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN
Människor söker skydd. Foto: MAGNUS NYSTRÖMMänniskor söker skydd. Foto: MAGNUS NYSTRÖM
Människor söker skydd. Foto: MAGNUS NYSTRÖM
Japanska OS-deltagare kämpar i kraftiga vinden Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅNJapanska OS-deltagare kämpar i kraftiga vinden Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN
Japanska OS-deltagare kämpar i kraftiga vinden Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN
Bild från OS-parken i Gangneung Foto: JULIO CORTEZ / AP TT NYHETSBYRÅNBild från OS-parken i Gangneung Foto: JULIO CORTEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Bild från OS-parken i Gangneung Foto: JULIO CORTEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Damernas slalom blev uppskjuten Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅNDamernas slalom blev uppskjuten Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN
Damernas slalom blev uppskjuten Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN

Hela OS-parken har evakuerats

Publicerad

PYEONGCHANG. Kraftiga vindar har ställt till det under hela OS.

Men under onsdagen blev det ännu värre och människor evakuerades. 

– Det blåser så kraftigt att vi inte vet om tältet håller, säger Hwan Hen Lee presstalesperson på curlingarenan. 

Personer ska också ha skadats och förts till sjukhus. 

Samtidigt kommer beskedet att damernas skidskytte i dag skjuts upp.

Det blåser så kraftigt i OS-området Gangneung att människor tvingas ta skydd och uppmanas att stanna inomhus. 

Flera personer ska också ha förts till sjukhus för ögonskador efter att ha fått sand och skräp som virvlat upp från marken i ögonen.

Och det evakueras på flera platser i kuststaden Gangneung, där hockeyn, konståkning, curling och skridsko avgörs.

Curlinghallen evakuerad

Curlinghallen är ett av ställena som evakuerats och det ska råda kaos i området. 

– Det stämmer, vi var tvungna att evakuera för allas säkerhet. Det blåser så kraftigt att vi inte vet om tältet håller, säger Hwan Hen Lee presstalesperson på curlingarenan. 

Så vad ska alla göra nu?

– Just nu råder vi alla att stanna inne på arenan. Så får vi se vad som händer. 

Hur starka vindar är det? 

– Vi har inte mätt, men jag var ute innan och man kan inte ens öppna ögonen. Det flyger runt skräp och annat, och det kan vara farligt. Vi har stängt ner allting runt arenan och råder alla att stanna inne. 

Går det bussar? 

– Det går bussar men de skakar kraftigt, så vi avråder folk från att åka just nu. Vi berättar mer så fort vi vet. 

"En varning till alla i publiken"

I curlingarenan gick speakern ut med en varning till publiken med anledningen av den kraftiga blåsten.

– En varning till alla i publiken. Det blåser väldigt kraftiga vindar runt hela Gangneung just nu. Var väldigt försiktiga när ni kommer ut.  


På eftermiddagen lokal tid skickades det ut flera nödsituationslarm till mobiler i hela OS-området så varande för de kraftiga vindarna. 

Den lokala OS-organisationskommittén meddelade strax därefter att allt tillträde till OS-parken stoppas resten av dagen. 

Thomas Mårtensson, SOK:s meteorolog, om det rådande väderläget: 

– Det kommer lösa sig till i morgon. Det här är enligt prognoserna, det stämmer ganska bra att det skulle blåsa mycket i dag. Det kommer inte blåsa på det här sättet i morgon. För i dag är det väldigt, väldigt blåsigt, säger Mårtensson. 

Discipliner kan strykas

Tidningen Aftonbladet rapporterar att hela discipliner kan strykas om inte vädret blir bättre.

– Ju fler dagar som går utan att vi kan köra ökar möjligheten för att det kan ske, säger tävlingschefen Atle Skårdal till Aftonbladet. 

– Krisen är redan igång. Så länge vi inte kan följa planen är det kris, det är inget tvivel om det. Vi behöver inte stryka någon tävling än, men vi har inte oändligt många dagar att ta av längre. Vi måste få till tävlingarna torsdag och fredag annars börjar problemen bli väldigt stora. 

Tävlingsledaren har inget svar på vilken på vilka discipliner som skulle strykas först i så fall.

– Det finns ingen lista över det och tror jag inte att vi ska spekulera för mycket. Som det ser ut just nu ska vi få två bra dagar torsdag och fredag och kunna genomföra planen. Det är det vi förhåller oss till, säger han till Skårdal till Aftonbladet.

 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

LÄS MER: Sverige dömer ut förklaringen efter Stina Nilssons guld

LÄS MER: Alla tv-tider i dag, onsdag 14 februari 

LÄS MER: Fylleskandal skakar Norge – ledare skickas hem 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag