Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USAFoto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USA
 Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USA
Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: SERGEI ILNITSKY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Att kalla det skvaller är en pinsam skandal

Publicerad
Uppdaterad

PYEONGCHANG. Shaun White vann OS-guld i halfpipe - men lämnar Sydkorea som en stor förlorare. 

Scenerna som utspelade sig under snowboardstjärnans pressträff var lika beklagliga som tragiska.

Att kalla anklagelserna rörande sexuella trakasserier för "skvaller" – och dessutom nobba samtliga kvinnliga reportrar är inget annat än en skandal.  

Några timmar efter OS-guldet i halfpipe tog den trefaldiga olympiska guldmedaljören Shaun White plats vid podiet.

Ett 50-tal journalister var på plats, många av dem från amerikanska medier.

Shaun White log sitt kaxiga leende och började berätta om guldåket i halfpipe. Han gick igenom hela känsloregistret och svarade avslappnat på presschefens lättsamma frågor.

Sedan förändrades stämningen i lokalen avsevärt. När det blev handuppräckning, och presschefen pekade ut vilka journalister som skulle få lov att ställa frågor, kom turen efter ett tag till Matt Gutman, reporter på ABC News.

Gutmans undrade om Shaun White var bekymrad över de tidigare anklagelserna om sexuella trakasserier som riktats mot honom - och hur de skulle påverka hans arv.

Shaun Whites ansikte bleknade framme på podiet.

Sedan vräkte han ur sig att det bara rörde sig om “skvaller”.

Shaun White har erkänt

Något som fick flera personer i salen att dra efter andan. Det är nämligen svårt att avfärda anklagelserna som skvaller.

Flera amerikanska journalister skrattade åt uttalandet efteråt. Samtidigt dubbelkollade de med varandra: Sa han verkligen att det var “gossip”...

Men, jo det stämde.

På några sekunder avfärdade snowboardstjärnan och musikern den tidigare bandmedlemmen Lena Zawaidehs vittnesmål om sexuella trakasserier, trots att det ska ha funnits bevis.

Könsbilder som Shaun White ska ha erkänt att han har skickat till Lena Zawaidehs finns med i förundersökningen. White ska också ha tvingat trummisen att titta på pornografisk film, krävt att hon klippte sig och bar sexiga underkläder.

Lena Zawaideh stämde Shaun White, som satte stopp för den rättsliga processen tack vare en ekonomisk uppgörelse.

Men historien levde vidare och fick alltså ny fart efter onsdagens halfpipe-final.

På sociala medier twittrade flera upprörda amerikaner om Shaun Whites skamliga förflutna - och menade att snowboardstjärnas framgång var ett slag i ansiktet för MeToo-rörelsen.

När informationen nådde Shaun White såg han helt oförberedd ut på stormen som kom.

Och hans presschef, Nick Alexakos, framstod som en riktig pajas.

 

Efter att Shaun White kallat anklagelserna för skvaller avbröt Alexakos ABC News reporter Matt Gutman och stoppade honom från att ställa följdfrågor.

Samtidigt tillät han inga kvinnliga reportrar att ställa frågor till Shaun White, trots att en handfull kvinnor bad om ordet.

Scenerna som utspelade sig var lika beklagliga som tragiska.

Och det där arvet. Det skulle Shaun White ha tänkt på innan han öppnade munnen.

Det hade varit så lätt för honom att beklaga beteendet, be om ursäkt, och fördöma händelserna.

Men i stället skapade Shaun White och hans presschef en lika pinsam som onödig skandal.

För guldet till trots, nu lämnar den trefaldiga olympiska medaljören Sydkorea som en av spelens största förlorare.

Det går inte att säga annat efter scenerna som utspelade sig på onsdagens presskonferens i Pyeongchang.

 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

 

LÄS MER: Alla tv-tider i dag, onsdag 14 februari 

LÄS MER: Sverige dömer ut förklaringen efter Stina Nilssons guld

LÄS MER: Väderkaoset i OS – parken evakueras 

LÄS MER: Fylleskandal skakar Norge – ledare skickas hem 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag