Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Kevin Jairaj/USA TODAY Sports/Sipa USA IBLFoto: Kevin Jairaj/USA TODAY Sports/Sipa USA IBL
 Foto: Kevin Jairaj/USA TODAY Sports/Sipa USA IBL

”Behandlar oss som grisar och hundar”

Publicerad

Den nordkoreanska hejaklacken har dragit uppmärksamhet till sig under OS.

Nu rör de upp känslor igen – eftersom de setts i masker föreställande den förre diktatorn Kim Il-Sung.

– Vill vi att det här ska bli lögnernas OS? säger den sydkoreanske politikern Ha Tae-kyung enligt BBC.

Det var i samband med att Syd– och Nordkoreas gemensamma hockeylag spelade öppningsmatchen mot Schweiz, som den nordkoreanska hejaklacken väckte stor uppmärksamhet.

Bilderna på de välsynkroniserade, leende och sjungande kvinnorna spreds världen över.

Samtidigt avslöjade en före detta nordkoreansk polis för CNN att kvinnorna övervakas dygnet runt och inte ens får gå på toaletten ensamma – detta eftersom Nordkorea vill förhindra avhopp till Sydkorea.

Nu har nya bilder på hejaklacken rört upp känslor.

Hejaklacken hade masker av diktator

Enligt BBC har kvinnorna dykt upp på läktaren med pappmasker framför ansiktet – masker som föreställer Nordkoreas förra diktator Kim Il-Sung. Hejaklacken ska ha sjungit en nordkoreansk kärleksduett samtidigt som de bar maskerna.

Uppgifterna tillbakavisades dock av den myndighet i Sydkorea som jobbar för dialog med Nordkorea, enligt BBC ett försök att stävja oro för att Nordkorea utnyttjar OS i propagandasyfte. 

"Det fanns ingen sådan mening alls", skriver myndigheten enligt BBC.

De menar att pappmasken inte föreställer Kim Il-Sung, utan en "generiskt stilig man".

"Korkade grisar och hundar"

Uttalandet fick Ha Tae-kyung, det sydkoreanska oppositionspartiet Bareun, att reagera.

– Måste de ljuga när det är uppenbart att det är en Kim Il-Sung-mask? Vill vi att det här ska bli lögnernas OS?, säger han.

BBC skriver att bilderna – och hanteringen av dem från sydkoreanskt håll – mötts av stor kritik på sociala medier i värdnationen.

"En mask av en stilig man? Sydkoreas ledning behandlar oss som att vi är korkade grisar och hundar. Hur kan de ljuga så utan skam? Det här är ett skämt", ska en av kommentarerna ha lydit.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag