Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avslöjar hemliga kärleks– sms:en under sändning

Anja Pärson är programledare i Kanal 5:s OS-sändningar.
Foto: SVEN LINDWALL
Anja Pärson under en ledig stund i Pyeongchang.
Foto: SVEN LINDWALL
Där hon möter SportExpressens reporter Anna Friberg.
Foto: SVEN LINDWALL
Och vinner.
Foto: SVEN LINDWALL

PYEONGCHANG. Anja Pärson medger att självkänslan ibland är dålig när hon sitter i tv-studion under OS. 

Men att hon räddas av frun Filippa Rådins hemliga sms under bordet. 

– Hon är ett fantastiskt stöd för mig, säger Anja Pärson som i en intervju med SportExpressen berättar om stunderna då hon tvivlar på sig själv, kritiken i tv och vad det första är hon ska göra när hon kommer hem. 

Det är strax efter lunch sydkoreansk tid men Anja Pärson känner sig nyvaken och ett uns groggy. 

Anledningen: under OS har den före detta alpina stjärnan vänt på dygnet för att vara programledare i Kanal 5:s kvällsprogram "OS-kväll med Jessica och Anja". 

Och med en tidsskillnad mot Sverige på åtta timmar innebär det att Anja kliver upp mitt i natten, om hon ens har gått och lagt sig. 

– Jag har nog snittat fem timmars sömn per dygn under OS, och det känns okej. Men några dygn har varit hysteriska, då jag i princip inte har sovit alls, säger Anja Pärson som förutom kvällsprogrammet även dykt upp i inslaget "Taxi Pyeongchang" där hon åker bil med de svenska OS-medaljörerna. 

Att det skulle ha blivit för mycket jobb under OS avvisar Pärson dock direkt. 

– Nejdå. det är superkul, och just taxiresorna är ju väldigt på uppstuds och det är extra kul. Men det är "OS-kväll" som mitt huvudfokus ligger på. Det fanns någon dag där jag kände att jag låg på gränsen om jag skulle orka sända hela natten, men än så länge har det gått bra. 

Finns det inte risk att det blir FÖR mycket Anja Pärson för tv-tittarna hemma i Sverige? 

–  Det har jag ingen aning om. Smaken är väl som baken. De som gillar mig vill höra och se mycket av mig. De som inte gör det tycker säkert att det är jobbigt. 

Vad har du fått för respons?

– Överlag mycket väldigt mycket positiv skulle jag säga. Men det är klart att det alltid finns någon krönikör som får vibbar på något och direkt ska gå in och kritisera, för då får man klick och likes. 

Har tv-jobbet under OS varit som du tänkte dig att det skulle vara?

– Både och. Det är tufft att komma in i ett arbetssätt som man inte är van vid, hitta rätt i manus och körscheman, det var svårare än jag trodde att det skulle vara. Men med Jessica (Almenäs) är det enkelt och jag känner en stor trygghet i henne som är så rutinerad och professionell. Det är tur att vi funkar så bra eftersom vi spenderar så pass mycket tid tillsammans när vi är här.

– Att lära känna varandra på kort tid och samtidigt leverera fyra-timmars-sändningar, det är en tuff utmaning. Jag har varit tvungen att lära mig hennes mönster och vad hon har för frågor. 

– Jessica sätter mig på pottkanten ibland, hon räknar med att jag kan allt det sportsliga, haha. Men det är ju också syftet med att jag är på plats. Jag kan sätta mig in i de aktivas situationer och känslor, eftersom jag själv varit i samma sits. 


LÄS MER: Jessica Almenäs om tv-kritiken


"För mycket hejarklack"

– Men jag hörde att en del tyckte att jag var för mycket "hejarklack" för Calle Halfvarsson och gänget. Och visst, de misslyckades men samtidigt vill jag förklara för tittarna hur mycket de verkligen tränar och varför det kanske går snett. 

– Ibland glömmer man bort hur små marginaler det är i idrott. Det är svårt för många att förstå. 

Har du själv känt att du har varit för mycket hejarklack?

– Jag kommer alltid att ha ett hjärta för de aktiva och det är också den rollen jag har här. Jag har ingen anledning att kritisera dem för jag förstår precis vad de går igenom.

Anja Pärson på plats på OS i Pyeongchang.
Foto: SVEN LINDWALL

Anja Pärson berättar att även hennes arbetsgivare Discovery har fått lära sig hur hon fungerar.

– Jag har ju ALLTID åsikter. När sändningen är över har jag tusen synpunkter. Den som tror att man gör den bästa sändningen, den är fel ute. Saker och ting kan alltid bli bättre. Jag lyssnar alltid runt och frågar vad mina kompisar tycker, och jag är alltid självkritisk. 

– Jag är mån om att sporten ska få komma fram och hela tiden orolig för att vi inte lyfter guldmedaljer och alla prestationer och personer på ett bra sätt. 

Anja Pärson tystnar en stund innan hon fortsätter. 

– Men jag tror att de, teamet på kanalen, uppskattar att jag säger vad jag tycker.

"Hon sms:ar mig i sändning" 

Hon backar inte för att ha egna åsikter, samtidigt medger Anja Pärson att det finns stunder då hon vacklar. 

– Jag har dålig självkänsla och svårt att tycka om mig själv ibland. Så tror jag att varenda människa känner då och då, det är väl ingen som tycker att man är perfekt i all lägen. Oavsett om jag har varit en fantastisk idrottare så brottas jag lika mycket med sådana tankar. Jag är som alla andra. Man vill bli omtyckt, och i alla lägen är man inte stark nog att ta kritik.Anja Pärson berättar dock att hon har ett hemligt stöd under tiden i tv-rutan som tittarna aldrig får se.

Under studiobordet har hon nämligen sin mobiltelefon och i den dyker sms upp från frun Filippa Rådin som är hemma i Sverige med barnen. 

– Hon skriver alltid till mig under sändning. Mest en bekräftelse att allt är bra, och det är väldigt skönt när man kanske känner att man behöver stöd kring ett ämne. 


LÄS MER: Anja och Filippa om att skaffa fler barn


Filippa Rådin är stylist och också den som har stylat Anja i OS-sändningarna. 

– Det är inte så himla lätt att sitta i en studio med en annorlunda look, folk är inte vana att se mig i de kläderna som jag har under en stor sändning. Då är det väldigt skönt att ha en fru som skriver "tänka på det här", "gör så här", för jag hinner ju aldrig se mig själv i rutan på det sättet. 

Anja Pärson tillsammans med frun Filippa Rådin.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Är det någon jag litar på så är det Filippa, i alla lägen. I går nattade hon barnen under första delen av sändningen, och då fick jag inget sms. Det tyckte jag att det var lite jobbigt. Hon är ett fantastiskt stöd för mig samtidigt som hon sliter med allt där hemma. 

– Jag vet inte var hon får sin energi ifrån, det är ofattbart. 

"Jag vill vara ensam med henne"

Anja Pärson och Filippa Rådin funderade länge på om hela familjen skulle resa till Sydkorea under OS men valet föll till slut på att Filippa stannade hemma i Umeå med barnen. 

– Det kändes som rätt beslut men så klart längtar jag väldigt mycket efter min familj.

Vad är det första du ska göra när du kommer hem?

– Jag hoppas att jag får någon timme ensam med Filippa innan barnen kommer hem från skola och dagis. Så att vi kan landa i allt som har varit, innan de små monstren kräver all uppmärksamhet, haha. 

Anja Pärson.
Foto: SVEN LINDWALL

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis