Hasse Svens. Foto: ANDERS YLANDERHasse Svens. Foto: ANDERS YLANDER
Hasse Svens. Foto: ANDERS YLANDER
Foto: CH. KELEMEN / GEPA PICTURES BILDBYRÅNFoto: CH. KELEMEN / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
 Foto: CH. KELEMEN / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Attacken på Norge: ”Är som Nordkorea”

Publicerad

SVT har presenterat nya uppgifter om doping inom längdskidåkningen som komprometterar både Sverige och Norge.

Nu hävdar dopingjournalisten Hasse Svens att det norska skidförbundet försöker tysta ner avslöjandena. 

– De kör med propaganda som man kan jämföra med Nordkorea. De smutskastar vårt seriösa arbete, säger Svens. 

Bakom det nya stora dopingavslöjandet ligger en gemensam journalistisk insats från SVT:s Uppdrag granskning, brittiska Sunday Times, tyska ARD och tjeckiska Republik. Genom att analysera blodvärden från nära 2000 längdskidåkare – tester gjorda mellan 2001 och 2010 – har man hittat resultat som tyder på doping. Enligt de nya uppgifterna ska en tredjedel av mästerskapsmedaljörerna under den här perioden ha visat på prov på osedvanligt höga blodvärden.

 

LÄS MER: Längskidor i OS – program med tider och datum.

"Nästan alla var dopade"

SVT-journalisten Hasse Svens skapade stor uppståndelse med sin Uppdrag granskning-dokumentär ”Blodracet”. Han har arbetat i bakgrunden med UG:s nya dopingsatsning. 

– Det här är en bekräftelse på att vi hade rätt i våra program, säger Svens. 

– Jag tror till exempel att få OS-medaljer under 90-talet togs med rent mjöl i påsen. Nästan alla medaljer togs med hjälp av doping.

Gäller det även svenska medaljörer?

– Vi kunde se i dokumentären att även svenska blodvärden var höga. Jag har själv sett prov på ganska höga blodvärden från svenskar. Jag kan inte peka ut enskilda åkare, men som jag sa: det är få medaljer som tagits under 90-talet utan doping. 

Förre storåkaren Anders Södergren såg dock ingen anledning att förfäras, trots de nya uppgifterna från SVT. 

– Jag är väldigt säker på att det inte finns några svenska landslagsåkare som varit dopade, sa Södergren när SportExpressen pratade med honom i Pyeongchang.  

”Svenskar har dopat sig”

Men Svens menar att Södergren är naiv. 

– Det är få svenskar som visar prov på höga blodvärden, så man kan inte tala om en svensk organiserad doping. Värdena från Norge tyder på en organiserad doping från förbundet, och i Ryssland är det statsdoping. I Sverige handlar det mer om individer som dopat sig, säger Svens. 

Södergren sa till oss att han tyckte att "Blodracet" var "pinsam" och byggde på "oseriösa tester". 

– Det visar att han inte har tittat på programmet ordentligt. Vi hade blodvärden som uppmätts av skidförbundets utsända medicinska kommitté. Alla tror att vi bara hade blodvärden från VM i Lahtis, men vi hade mycket mer. Vi hade från hur många tävlingar som helst. 

– Den kritiken är totalt obefogad. 

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

”Norge är som Nordkorea”

Även i Norge har man mottagit de nya uppgifterna med skepsis. Forne skidchefen Åge Skinstad avfärdade dokumentären med förklaringen: "Är det från SVT har jag svårt att ta det seriöst".  

Svens är inte förvånad över responsen. 

– I Norge har man gjort allt för att smutskasta oss. Norska skidförbundet kör med propaganda som man kan jämföra med Nordkorea. De smutskastar vårt seriösa arbete, säger Svens. 

– Men det kommer mer bevis. Sista ordet är inte sagt än. Det är mer på gång. Norge kommer att vakna ur sin Törnrosa-sömn.

Tänker du på framtida avsnitt av Uppdrag granskning nu? 

– Jag tänker... jag säger inget mer. Det är bäst att jag är tyst. Men det kommer mer. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag