Attacken på Norge: ”Är som Nordkorea”

Hasse Svens.
Foto: ANDERS YLANDER
Foto: CH. KELEMEN / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

SVT har presenterat nya uppgifter om doping inom längdskidåkningen som komprometterar både Sverige och Norge.

Nu hävdar dopingjournalisten Hasse Svens att det norska skidförbundet försöker tysta ner avslöjandena. 

– De kör med propaganda som man kan jämföra med Nordkorea. De smutskastar vårt seriösa arbete, säger Svens. 

Bakom det nya stora dopingavslöjandet ligger en gemensam journalistisk insats från SVT:s Uppdrag granskning, brittiska Sunday Times, tyska ARD och tjeckiska Republik. Genom att analysera blodvärden från nära 2000 längdskidåkare – tester gjorda mellan 2001 och 2010 – har man hittat resultat som tyder på doping. Enligt de nya uppgifterna ska en tredjedel av mästerskapsmedaljörerna under den här perioden ha visat på prov på osedvanligt höga blodvärden.


LÄS MER: Längskidor i OS – program med tider och datum.

"Nästan alla var dopade"

SVT-journalisten Hasse Svens skapade stor uppståndelse med sin Uppdrag granskning-dokumentär ”Blodracet”. Han har arbetat i bakgrunden med UG:s nya dopingsatsning. 

– Det här är en bekräftelse på att vi hade rätt i våra program, säger Svens. 

– Jag tror till exempel att få OS-medaljer under 90-talet togs med rent mjöl i påsen. Nästan alla medaljer togs med hjälp av doping.

Gäller det även svenska medaljörer?

– Vi kunde se i dokumentären att även svenska blodvärden var höga. Jag har själv sett prov på ganska höga blodvärden från svenskar. Jag kan inte peka ut enskilda åkare, men som jag sa: det är få medaljer som tagits under 90-talet utan doping. 

Förre storåkaren Anders Södergren såg dock ingen anledning att förfäras, trots de nya uppgifterna från SVT. 

– Jag är väldigt säker på att det inte finns några svenska landslagsåkare som varit dopade, sa Södergren när SportExpressen pratade med honom i Pyeongchang.  

”Svenskar har dopat sig”

Men Svens menar att Södergren är naiv. 

– Det är få svenskar som visar prov på höga blodvärden, så man kan inte tala om en svensk organiserad doping. Värdena från Norge tyder på en organiserad doping från förbundet, och i Ryssland är det statsdoping. I Sverige handlar det mer om individer som dopat sig, säger Svens. 

Södergren sa till oss att han tyckte att "Blodracet" var "pinsam" och byggde på "oseriösa tester". 

– Det visar att han inte har tittat på programmet ordentligt. Vi hade blodvärden som uppmätts av skidförbundets utsända medicinska kommitté. Alla tror att vi bara hade blodvärden från VM i Lahtis, men vi hade mycket mer. Vi hade från hur många tävlingar som helst. 

– Den kritiken är totalt obefogad. 


LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

”Norge är som Nordkorea”

Även i Norge har man mottagit de nya uppgifterna med skepsis. Forne skidchefen Åge Skinstad avfärdade dokumentären med förklaringen: "Är det från SVT har jag svårt att ta det seriöst".  

Svens är inte förvånad över responsen. 

– I Norge har man gjort allt för att smutskasta oss. Norska skidförbundet kör med propaganda som man kan jämföra med Nordkorea. De smutskastar vårt seriösa arbete, säger Svens. 

– Men det kommer mer bevis. Sista ordet är inte sagt än. Det är mer på gång. Norge kommer att vakna ur sin Törnrosa-sömn.

Tänker du på framtida avsnitt av Uppdrag granskning nu? 

– Jag tänker... jag säger inget mer. Det är bäst att jag är tyst. Men det kommer mer.