Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Arga protesten: "OS dödar oss!"

Bae Sangbeom, skiduthyrare i Bokwang, protesterar Foto: Linus Sunnervik
Bae Sangbeom, skiduthyrare i Bokwang Foto: Linus Sunnervik

PYEONGCHANG. Protester har brutit ut i OS-området.

Som en följd av de olympiska spelen har 22 lokala skiduthyrare i OS-orten Bokwang tvingats bomma igen, och den vanligtvis så blomstrande skidorten ligger nu öde.

– Jag har förlorat hoppet om framtiden. Jag förlorade alla mina kunder på grund av OS, säger skiduthyraren Seung Woon In.

I Pyeongchang flockas turisterna för att se de olympiska spelen.

Men 50 kilometer bort, i den vanligtvis populära skidorten Bokwang, är verkligheten en annan. 

Skidorten – som kallas för Phoenix Park – har blivit arrangör för freestyle- och snowboardtävlingarna under OS. Men som en följd av de olympiska spelen har lokala företagare tvingats stänga ner hotell och restauranger, eftersom att backarna är stängda för allmänheten och turismen helt har uteblivit.

Väntas förlora 100 miljoner

Enligt SBS News handlar det framför allt om ett 60-tal skiduthyrare som har tvingats bomma igen. De väntas förlora omkring 100 miljoner kronor under februari månad, och som en följd har anställda varslats eller sagts upp.

– Jag har tvingats stänga min verksamhet och jag kan inte längre försörja min familj. I framtiden önskar jag att regeringen behandlar oss som människor, som fullvärdiga invånare, inte så här, säger Seung Woon In som äger en av skiduthyrningarna.

Han är en av dem som ligger bakom uppropet "Pyeongchang Olympics kills us". Stora skyltar med budskapet hänger längs huvudgatan som leder genom Bokwang, och han får medhåll från skiduthyraren Bae Sangbeom som också har skrivit på uppropet om att "OS dödar oss".

– Jag jobbar i en skidaffär i Phoenix Park. Vår affär stängde nu inför OS och då förlorade jag mitt jobb. Varken jag eller vårt företag har fått någon ersättning för det här, säger han.

"Väldigt arg över det här"

Hans engelska är knagglig men han håller upp ett brev, undertecknat av alla skiduthyrare i Phoenix Park, där budskapet framgår:

"Vi kan inte längre driva våra egna företag och tvingats stänga alla affärer för skiduthyrning. Vi är desperata och tänker visa upp oss för vår rätt att existera och strejka under en månads tid", står det skrivet.  

Seung Woon In menar att de känner sig överkörda av regeringen och den olympiska kommittén.

– Alpensia skulle vara centrum för skidtävlingarna, inte Bokwang. Jag har min fulla rätt att leva här, jag är en affärsman och nu har jag tvingats stänga min verksamhet. Vi har inte fått någon kompensation alls för det här. Vi behöver inte rena pengar, men i alla fall ett alternativt jobb eller hjälp att på annat sätt tjäna pengar. Men regeringen vill inte prata med oss.

Bae Sangbeom fyller i:  

– Jag är väldigt arg över det här. Jag har blivit av med mitt jobb. Och jag kommer förmodligen inte ha det efter OS heller, säger han.

Protesterna har inte bemötts av den koreanska olympiska kommittén ännu. De väntas fortsätta i området under hela februari.

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

LÄS MER: Sverige dömer ut förklaringen efter Stina Nilssons guld

LÄS MER: Alla tv-tider i dag, onsdag 14 februari 

LÄS MER: Väderkaoset i OS – parken evakueras 

LÄS MER: Fylleskandal skakar Norge – ledare skickas hem 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!