Bae Sangbeom, skiduthyrare i Bokwang, protesterar Foto: Linus SunnervikBae Sangbeom, skiduthyrare i Bokwang, protesterar Foto: Linus Sunnervik
Bae Sangbeom, skiduthyrare i Bokwang, protesterar Foto: Linus Sunnervik
Bae Sangbeom, skiduthyrare i Bokwang Foto: Linus SunnervikBae Sangbeom, skiduthyrare i Bokwang Foto: Linus Sunnervik
Bae Sangbeom, skiduthyrare i Bokwang Foto: Linus Sunnervik

Arga protesten: "OS dödar oss!"

Publicerad

PYEONGCHANG. Protester har brutit ut i OS-området.

Som en följd av de olympiska spelen har 22 lokala skiduthyrare i OS-orten Bokwang tvingats bomma igen, och den vanligtvis så blomstrande skidorten ligger nu öde.

– Jag har förlorat hoppet om framtiden. Jag förlorade alla mina kunder på grund av OS, säger skiduthyraren Seung Woon In.

I Pyeongchang flockas turisterna för att se de olympiska spelen.

Men 50 kilometer bort, i den vanligtvis populära skidorten Bokwang, är verkligheten en annan. 

Skidorten – som kallas för Phoenix Park – har blivit arrangör för freestyle- och snowboardtävlingarna under OS. Men som en följd av de olympiska spelen har lokala företagare tvingats stänga ner hotell och restauranger, eftersom att backarna är stängda för allmänheten och turismen helt har uteblivit.

Väntas förlora 100 miljoner

Enligt SBS News handlar det framför allt om ett 60-tal skiduthyrare som har tvingats bomma igen. De väntas förlora omkring 100 miljoner kronor under februari månad, och som en följd har anställda varslats eller sagts upp.

– Jag har tvingats stänga min verksamhet och jag kan inte längre försörja min familj. I framtiden önskar jag att regeringen behandlar oss som människor, som fullvärdiga invånare, inte så här, säger Seung Woon In som äger en av skiduthyrningarna.

Han är en av dem som ligger bakom uppropet "Pyeongchang Olympics kills us". Stora skyltar med budskapet hänger längs huvudgatan som leder genom Bokwang, och han får medhåll från skiduthyraren Bae Sangbeom som också har skrivit på uppropet om att "OS dödar oss".

– Jag jobbar i en skidaffär i Phoenix Park. Vår affär stängde nu inför OS och då förlorade jag mitt jobb. Varken jag eller vårt företag har fått någon ersättning för det här, säger han.

"Väldigt arg över det här"

Hans engelska är knagglig men han håller upp ett brev, undertecknat av alla skiduthyrare i Phoenix Park, där budskapet framgår:

"Vi kan inte längre driva våra egna företag och tvingats stänga alla affärer för skiduthyrning. Vi är desperata och tänker visa upp oss för vår rätt att existera och strejka under en månads tid", står det skrivet.  

Seung Woon In menar att de känner sig överkörda av regeringen och den olympiska kommittén.

– Alpensia skulle vara centrum för skidtävlingarna, inte Bokwang. Jag har min fulla rätt att leva här, jag är en affärsman och nu har jag tvingats stänga min verksamhet. Vi har inte fått någon kompensation alls för det här. Vi behöver inte rena pengar, men i alla fall ett alternativt jobb eller hjälp att på annat sätt tjäna pengar. Men regeringen vill inte prata med oss.

Bae Sangbeom fyller i:  

– Jag är väldigt arg över det här. Jag har blivit av med mitt jobb. Och jag kommer förmodligen inte ha det efter OS heller, säger han.

Protesterna har inte bemötts av den koreanska olympiska kommittén ännu. De väntas fortsätta i området under hela februari.

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

LÄS MER: Sverige dömer ut förklaringen efter Stina Nilssons guld

LÄS MER: Alla tv-tider i dag, onsdag 14 februari 

LÄS MER: Väderkaoset i OS – parken evakueras 

LÄS MER: Fylleskandal skakar Norge – ledare skickas hem 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag