Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Är inget stort misslyckande”

Leif Boork slutar som förbundskapten för Damkronorna efter OS i Pyeongchang.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Peter Forsberg, Calle Johansson och Rikard Grönborg.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Peter Forsberg menar att det är upp till bevis för Rikard Grönborg i VM efter fiaskot i OS. 

Nu försvarar Leif Boork Tre Kronors förbundskapten. 

– Vi måste få slut på alla avgångskrav efter en match, säger Leif Boork som inte heller håller med om att Tre Kronors uttåg är ett stort misslyckande. 

Några dagar efter att Damkronorna med förbundskaptenen Leif Boork i spetsen gjort sitt i OS kom Tre Kronors uttåg i kvartsfinalen mot Tyskland. 

En överraskande förlust som väckte en kritikerstorm mot Tre Kronors ledarstab och förbundskaptenen Rikard Grönborg. 

Peter Forsberg var efter matchen inne på att det nu krävs ett bra VM till våren om det inte ska komma avgångskrav utifrån.  

– Jag tror att det inte bara är jag som tycker att det behövs ett bra VM. Vi hade ett dåligt World Cup, sedan blev det VM-guld och nu åkte vi ut i kvarten. Definitivt tror jag att det behövs ett bra resultat i VM. Men jag tror inte han får gå i alla fall, men det kommer bli krav utifrån om att någonting bör hända, konstaterade Peter Forsberg. 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

"Måste få slut på avgångskrav"

Damkronornas avgående förbundskapten Leif Boork håller inte med. 

– Då ska det hända något alldeles sensationellt i VM och jag kan inte bedöma alla alternativ, säger han. 

– Rikard Grönborg har kontrakt över nästa år och vi måste få slut på alla avgångskrav efter en match. Snart har vi inga coacher kvar som vågar ta risker. Idrotten behöver jobba lite över tid. 

https://twitter.com/LBoork/status/966488528082235392

Leif Boork tycker att man ofta glömmer att ledarstaben är ett helt team samtidigt som han betonar att Rikard Grönborg gjort ett professionellt jobb sedan han kom in. 

– Det är en seriös idrottsledare som verkligen ska fortsätta sitt kontrakt ut. Att förlora en match på övertid mot ett ganska bra tyskt lag är ingen anledning till avgångskrav. 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot 

Är det inte ett stort misslyckande för Tre Kronor? 

– Nej, det är inget stort misslyckande, inte en match. Det är speciellt med kvartsfinal som är en match och hockey är ett spel där oerhört små saker avgör hit eller dit. Man kan inte bedöma på en match. 

– Sedan tycker jag man ska väga in att Tyskland gjorde bra från sig. Om man jämför med Damkronorna så har vi blivit bättre men problemet är att de andra också har blivit det och det är samma sak med Tyskland. 

https://twitter.com/LBoork/status/966486132027375616

LÄS MER: Alla tv-tider i OS för fredag 23 februari  

Leif Boork: "Saknar tränarperspektivet"

På Twitter efterlyser Leif Boork också en expert som varit huvudtränare själv, vilket varken Peter Forsberg eller Calle Johansson i Discoverys sändningar kan skryta med. 

–  Det är jättebra att ha med gamla storstjärnor men de har infallsvinklar som gamla spelare medan tränare kan ge bredare perspektiv och en bild av hur man resonerar, säger Leif Boork. 

Hur ser du på hanteringen av Rasmus Dahlin? 

– Jag har väldigt svårt att uttala mig om det eftersom jag inte har full insikt. Det kan finnas problem eller skäl som vi inte känner till. Men det man kan säga är att när en ung spelare blir uttagen och ska spela borde han ha haft några minuter i de tidigare matcherna. För att se hur han agerar och för att han ska vinna förtroende hos medspelare och backkompisar, inte komma in i skarpt läge. 


LÄS MER: Ny svensk medalj i skidskytte – efter makalös upphämtning

LÄS MER: Sanningen bakom Marcus Hellners avhopp

LÄS MER: Nya svenska slalomsuccén – guld till Myhrer