Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Är ett problem – ska vara öppen med det”

Karin Frick, Peter Forsberg och Kim Martin Hasson i Eurosports studio. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Kim Martin Hasson är expert under OS 2018. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Kim Martin Hasson under OS i Sotji 2014. Foto: SVEN LINDWALL

Kim Martin Hasson har gjort debut som expertkommentator under Eurosports OS-sändningar.  

Här berättar hon om hur det varit att jobba med "Foppa", Damkronorna och Leif Boorks misslyckande och hur hon hjälpt andra tjejer genom att vara öppen med anorexi. 

– Jag tycker det är någonting man ska vara öppen med för det är ett problem, säger hon. 

I OS i Salt Lake City 2002 blev hon historisk som den yngsta OS-deltagaren svenska truppen någonsin skickat till OS. 

Då som målvakt för Damkronorna. 

I OS i Sydkorea 2018 skriver Kim Martin Hasson in sig i historieböckerna igen. 

Nu som Sveriges första kvinnliga expertkommentator på OS-hockey, dam och herr. 

– Ja, det är rätt sjukt faktiskt, det har jag inte ens tänkt på, utbrister hon med ett leende. 

– Jag har fått höra att folk tycker det är roligt att det är jämställt och att jag får fortsätta trots att damerna är ute. Det känns jätteroligt att få kommentera en match som kvartsfinalen mellan Kanada och Finland.

Men det är också första gången du kommenterar - hur har det varit? 

– Från början var det svårt att hitta den här tajmingen, när du kan prata, när den andra kommentatorn pratar, och hitta den där känslan. Det blir lättare att lättare, svårigheten är att säga någonting snabbt och med rätt tajming. Om situationen är över på isen får du komma på något annat att säga. 

– Herrarnas matcher går lite snabbare och då får man vara snabbare i snacket och tanken. 

Hur har det varit att jobba med Peter Forsberg – som också gjort debut i sammanhanget? 

– Jätteroligt! Han var lite svår först att komma in på, inte blyg men… Han har öppnat upp sig mer nu och är supertrevlig. Det är jätteroligt jobba med honom.  

– Vi sitter och skämtar och skrattar hela tiden. Det är roligt att han är intresserad av damhockeyn. Jag tror det varit jättebra att ha haft med hans namn i panelen med damhockeyn. 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

”Inte hängt ut någon specifik”

Till vardags är Kim Martin Hasson sportchef för Linköping HC:s damlag, där bland annat Damkronornas kapten Emilia Ramboldt spelar. En dock inte helt okomplicerad situation under OS, utifrån sett. 

– Jag tycker inte det har varit så svårt, det har ändå fungerat ganska bra. Man kan säga att någon kanske inte sett lika bra ut som den brukar och då betyder det i så fall att vi tycker att en spelare är duktig men inte kommit upp i sin potential. 

– Sedan har ingen av oss hängt ut någon specifik spelare utan pratat om laget. 

Efter en förkrossande förlust mot Finland i kvartsfinalen slutade Damkronorna till slut på sjunde plats i OS. En missräkning sett till förväntningarna även om de inte var en alldeles självklar medaljkandidat. 

– Det var mindre roligt. Jag tycker inte att det har släppt en enda match. Det har saknats glädje, energi och inte varit sig likt. Tjejerna är de som spelar och gör det på isen men samtidigt måste man ha bra ledarstab som får i gång tjejerna att känna sig motiverade och vilja vara ute och spela. Alla är inbladande.

Peter Forsberg, Kim Martin Hasson och Leif Boork. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

– Många säger att vi inte skulle ta medalj men jag tycker ändå att vi har varit topp fyra alla OS utom i Nagano, även om det varit tungt på VM har det ändå gått vägen på OS. Jag hade så klart förhoppningar på medalj och det tror jag tjejerna också hade. 

För förbundskaptenen Leif Boork var OS i Sydkorea sista chansen att lyckas med Damkronorna som han har lett under fem år. Men både innan och efter misslyckandet har han både sågats och ifrågasatts rejält på många håll. 

– Man har märkt att resultaten inte varit jättebra och hört att tjejerna kanske inte tyckt det varit det bästa men nu under OS så fick jag höra positiva bitar och att allt kändes bra. Många tjejer pratade om att lagsammanhållningen var bra. 

– Nu efteråt kan man säga att det kanske inte var… Men om det varit någon annan vet man inte heller om det blivit resultat. Nu måste vi jobba på hemma och se till att det händer lite. Det är bra att det har blivit uppmärksamhet kring förutsättningar så förhoppningsvis tar förbundet, klubbarna och alla vi som jobbar inom damhockeyn och ser till så att det vänder. 

Vems ansvar är det att lyfta svensk hockey på damsidan? 

– Jag tror det måste vara ett samarbete. Det är viktigt att ge tjejerna förutsättningar att utvecklas. Jag tror framför allt på en juniorserie där vi kan utveckla unga tjejer med bra kvalitetsmatcher och ett landslag mellan U18 och senior. 

LÄS MER: OS-hockeyn – tv-tider, spelschema och grupper

Anorexin påverkade henne i OS 2010

Kim Martin Hasson, som bland annat har ett OS-silver, ett OS-brons, två VM-brons och tre SM-guld på meritlistan, har flera gånger pratat öppet om anorexi. Senast i en intervju med DN där hon berättar hur det påverkade henne under OS i Vancouver 2010 utan att hon själv då erkänt det för sig själv. 

– Jag tycker det är någonting man ska vara öppen med för det är ett problem. Det känns jätteskönt att vara öppen med det. 

Har du fått höra att du hjälpt någon genom att vara just öppen med det efter att du gått genom det? 

– Jag har hjälpt några stycken tjejer som fått prata och jag försöker vara ett stöd. Det känns jättehärligt att kunna hjälpa till. 

Tycker du att idrotten har börjat prata mer om ätstörningar? 

– Kanske lite men fortfarande inte så mycket. Folk är kanske mer uppmärksamma på det, ledare, men det pratas inte om det så. 

– Problemet är att idrottare ser mer vältränade ut. Man tänker inte, oj vad smal hon är, utan mer vältränad. Och då blir det bara, åh de tycker jag är vältränad och ännu mer effekt, fel effekt.

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

Tror du problemet är mer dolt inom exempelvis hockey än konditionssporter som längdskidor och löpning?

– Ja, det tror jag. Som pinn-, pinnsmal är det svårt att spela hockey, man ser mer vältränad ut i stället för att vara jättesmal.  

Tidigare i höstas öppnade Kim Martin Hasson också dörren på glänt för att göra comeback men den dörren är så gott som stängd igen. 

– Nej, det tror jag inte det blir.  Jag känner inget sug. Jag kan inte säga hundra, hundra men det är inte nära.

– Jag kommer vara sportchef i Linköping ett år till, sedan får vi se.