Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är ett praktfiasko av svenskarna i OS

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

PYEONGCHANG. De skulle vinna medaljer i slopestyle - och bli stjärnor på hemmaplan. 

Då bröt Henrik Harlaut mot reglerna. 

Då lyckades de svenska guldfavoriterna inte ens ta sig till final. 

Efteråt hyllade förbundskaptenen deras insats - och vägrade kalla prestationen för ett misslyckande. 

Men tro mig: Det är ett praktfiasko vi bevittnat i Pyeongchang. 

För fyra år sedan väckte deras kaxiga framtoning reaktioner i de svenska folkhemmen. Henrik Harlaut åkte med byxorna i knävecken och Oscar Wester blev rubrikernas man när han missade två dopingkontroller inför OS i Sotji.

Där bakom smög Jesper Tjäder in på en blygsam 24:e plats.  

De rasade mot domarna, och menade att bedömningen i OS-finalen var felaktig. 

Sedan föll de i glömska, för de flesta av oss. Men kampen fortsatte. De skördade framgång på X-Games och utvecklade sina tricks.

Den unga publiken följde dem flitigt på sociala medier. 

Både Henrik Harlaut och Jesper Tjäder har över 200 000 följare på Instagram. Det är 30 000 fler än Charlotte Kalla. Ändå är freestyleåkarna långtifrån folkkära. 

Trots att de är superstjärnor i Nordamerika är de doldisar på hemmaplan. 

Åkarnas status har inte nått ut till gemene man. 

I Pyeongchang skulle allting förändras. 


Här skulle det bli en hel drös svenska medaljer i slopestyle. 

Henrik Harlaut och Jesper Tjäder var medaljfavoriter - men ingen av dem lyckades ta sig till final.

Oscar Wester gjorde det, men slutade näst sist i söndagens final. Då valde den svenska förbundskaptenen Patric Hopstadius att hylla insatsen. 

Den var fantastisk, åkarna kämpade så gott de kunde, menade han. 

Men stopp där. På OS handlar det inte om att kämpa väl. Det handlar om att leverera resultat. Att leva upp till förväntningarna och lägga upp en bra plan. 

Henrik Harlaut och Jesper Tjäder hade en plan. Enligt Hopstadius skulle de satsa allt och göra sina potentiella medaljåk i kvalet. Och åkarna följde planen, det får man ge dem. 

Men någon medalj blev det inte, de delas som bekant inte ut i ett kval. Harlaut och Tjäder lyckades inte sätta ned något åk, och nådde därför inte finalen.


Oscar Wester valde ett enklare åk i kvalet och gick till final med bäst poäng. Han gick emot planen, och tänkte smart.  Förbundskaptenen menar att det finns 200 olika sätt att tänka på. 

Jag menar att det var en taktisk miss som kostade Sverige två givna medaljchanser. Jag menar att den totala svenska insatsen i både herrarnas och damernas slopestyle är ett misslyckande. 

Går man in med fyra svenska medaljfavoriter ska åtminstone en av dem ta medalj. Nu blev en 15-åring från Sälen Sveriges främsta slopestyleåkare på OS med sin åttondeplats från damernas final. 

Emma Dahlström, som vann damernas kval, slutade näst sist. Liksom Oscar Wester. 

Och Henrik Harlaut och Jesper Tjäder missade som bekant finalen. 


Men misslyckande, det håller förbundskapten Patric Hopstadius inte med om: "Det är en skidtävling, sedan har man livet, existens, jorden, sätt det i perspektiv till någonting, det är inte ett misslyckande att vara på OS. Det är inte klokt i mina öron", säger han. 

Och nej, allting är relativt. Men då ska vi ju inte heller glädjas över Charlotte Kalla eller Frida Hansdotters guld, för vem bryr sig egentligen om deras framfart på snön när klimatet är hotat och Donald Trump är amerikansk president.  

Flera slopestyleåkare var skeptiska till OS inför debuten i Sotji. De menade att de kommersiella olympiska spelen skulle förstöra andemeningen med deras sport. 

Och fördomarna utifrån var många: Freestyleåkarna: Är det inte de som bara lyssnar på hip-hop och röker på?

De svenska åkarna är trötta på att stå till svars för sin idrott. Men när de hade allas blickar riktade mot sig i Pyeongchang gjorde de inte ypperlig reklam för sin sport. 

I stället blev Henrik Harlaut rubrikernas man när han bröt mot IOK:s regler för att inte ha gått igenom den mixade zonen efter sitt kvalåk. I stället misslyckas svenskarna med taktiken, och underpresterar när pressen var som störts. 

Det kan hända även de bästa. Vi har sett stora medaljhopp falla förut. 

Men då har de vett nog att erkänna sina brister, och stå rakryggad inför en förlust.