Anja Pärson. Foto: Kanal 5/SkärmdumpAnja Pärson. Foto: Kanal 5/Skärmdump
Anja Pärson.  Foto: Kanal 5/Skärmdump
Calle Halfvarsson. Foto: SVEN LINDWALLCalle Halfvarsson. Foto: SVEN LINDWALL
Calle Halfvarsson. Foto: SVEN LINDWALL

Anja: ”Ett företag som går i konkurs”

Publicerad

Anja Pärson lider med Calle Halfvarsson efter kollapsen i skiathlonen.

Tv-profilen menar att svenskens tunga lopp kan liknas vid ett företag som går i konkurs.

– Han mår ju jättedåligt, säger Pärson i Kanal 5.

Söndagens skiathlon blev ingen framgångssaga för svensk del.

Marcus Hellner blev bäste svensk på en tolfteplats, och Daniel Rickardsson gick i mål strax bakom honom.

För Calle Halfvarsson blev allting mycket värre. Svensken fick slita tidigt i loppet, och hamnade snabbt långt bak i fältet. Till slut kom beskedet att Halfvarsson tvingats bryta tävlingen.

28-åringen flydde ut till vallabodarna för att försöka återhämta sig, och det dröjde till sent på kvällen innan han uttalade sig om fiaskoloppet.

– Jag gick in i väggen. Man vill aldrig bryta ett lopp och jag vill heller inte förstöra något inför tisdagens tävling.  Jag tog helt slut och hade ingen energi. Det fanns ingen mening att åka vidare. Ibland har man riktigt dåliga dagar, sa Halfvarsson.

Den svenske längdstjärnan har gång på gång stött på bakslag under sin karriär, där olika sjukdomar och incidenter satt stopp för honom. 

Elofsson om Halfvarsson

I Kanal 5:s "OS-kväll med Jessica och Anja" diskuterades skiathlontävlingen, och Halfvarssons kollaps kom givetvis upp.

– Han ser ut som sju sorger och åtta bedrövelser, sa programledaren Jessica Almenäs när programmet visat en intervju med svensken.

Längdexperten Per Elofsson hade svårt att förklara vad som möjligen hänt med Halfvarsson, men kom med en teori:

– Jag har ingen aning om vad som händer. Han kan ha varit för anspänd några dagar innan, och var då helt dränerad på energi när han ställde sig på start. Han kan inte bemästra den här pressen han ställer på sig själv och som kommer utifrån. Det blir en psykisk press som bli för hög.

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag

"Det är en mardröm"

Den förra alpina stjärnan Anja Pärson, numera programledare för Discovery under OS, led med Halfvarsson.

– Det är en mardröm. Jag tror det är svårt för folk att förstå hur en elitidrottare lever. Varje elitidrottare som är på ett OS lever det här varje sekund. Calle vet vad han kan göra, han har kapacitet. Men så blir det strul hela tiden. Det är som att gå in i väggen, som att ett företag går i konkurs. Man tror inte att det finns en morgondag. Hela den tiden ska han gå igenom. Han mår ju jättedåligt, jag lider med honom, säger Pärson.

36-åringen hade önskat att landslagsledningen agerat annorlunda efter längdstjärnans kollaps.

– Jag hade velat att han skulle åka tillbaka till byn och inte uttalat sig alls. Frågorna från media kan vara tuffa att hantera, uppe på sin egen besvikelse, säger hon.

 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag