Anja Pärson och Frida Hansdotter. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNAnja Pärson och Frida Hansdotter. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Anja Pärson och Frida Hansdotter. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTOPHE ENA / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: CHRISTOPHE ENA / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: CHRISTOPHE ENA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTOPHE ENA / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: CHRISTOPHE ENA / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: CHRISTOPHE ENA / AP TT NYHETSBYRÅN

Anjas uppmaning till Frida Hansdotter

Publicerad

PYEONGCHANG. Frida Hansdotter kastade bort medaljchansen i Sotji redan i det första åket. 

Nu hoppas Anja Pärson att slalomstjärnan har lärt av sitt misstag:

– Fridas chanser är enorma om hon sätter första åket, det är det hon måste göra.

Frida Hansdotter slutade femma för fyra år sedan. Då kastade hon bort medaljchanserna redan i det första åket då hon var 1,43 sekunder bakom ledande Mikaela Shiffrin.

Hansdotter avancerade i det andra åket men hade aldrig med medaljerna att göra. 

Nu menar Anja Pärson att den 32-åriga slalomstjärnan måste satsa allt i det första åket i Pyeongchang för att kunna ta en medalj på OS. 

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis

– För Frida Hansdotter finns det bara ett åk och det är första åket. Det finns inte två åk. För andra åket är hon lika snabb som Shiffrin många gånger och ibland i vissa partier snabbare. Men Shiffrin har två åk och hennes lägstanivå är mycket högre än alla andras, så det krävs att Hansdotter inte gör några misstag, säger Pärson och tillägger: 

– Fridas chanser är enorma om hon sätter första åket, det är det hon måste göra. 

Pressen kan påverka Shiffrin 

Samtidigt flaggar den tidigare skidstjärnan för att Mikaela Shiffrin, som avbröt världscupen inför OS på grund av mental trötthet, kan påverkas av de yttre förväntningar som ställs på henne. 

– Ett OS är ett OS oavsett vad du gör på världscupen. Man ska inte förakta den press som blir i USA och att hon har gjort hur mycket saker som helst inför OS. Jag kan tänka mig att hon är utdränerad. Sedan blir hon äldre och då kommer mer demoner in i huvudet, det är inte lika lätt längre. Och börjar hon göra misstag blir hon en stel pinne.  Så det är frågan om hon klarar att vinna nu, säger Anja Pärson. 

 

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag