Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Historiska guldet: ”Det är helt sjukt”

André Myhrer sträcker händarna i skyn efter att guldet säkrats.
Foto: / SVEN LINDWALL
Foto: / SVEN LINDWALL
Prispallen
Foto: / SVEN LINDWALL
Foto: / SVEN LINDWALL

PYEONGCHANG. André Myhrer, 35, är nu OS-hjälte.

Svensken tog OS-guld i slalom när norrmannen Henrik Kristoffersen körde ur tidigt imorse.

– Jag är otroligt stolt. Det är en sjuk känsla. Jag har stått och slagit huvudet mot en vägg ganska ofta, säger André Myhrer.

Det är första gången Sverige tar dubbla OS-guld i slalom – och det första alpina herrguldet på 38 år.

André Myhrer låg tvåa inför det andra åket, med 73 hundradelar att gå på mot ledande schweizaren Ramon Zenhaeusern.

Ungefär halvvägs tappade Myhrer delar av sitt försprång – men han höll ändå undan och kunde ta över ledningen med 34 hundradelars marginal. 

Efter flera års kamp mot skador fick han sitt perfekta åk. 

Medaljen var säkrad. Myhrer sträckte armarna i skyn. Sedan fick han snällt vänta på Henrik Kristoffersens åk. 

Den stora frågan var om det skulle bli silver eller guld, och det hängde på om norrmannen Henrik Kristoffersen skulle palla trycket och försvara sin ledning från det första åket.

Efter bara några portar körde norrmannen ur.

– Jag såg inte ens vad han gjorde, men jag hörde skriket och förstod vad det innebar. Jag visste att det skulle bli väldigt tufft, men jag går verkligen ut i första och ger mig chansen på ett otroligt bra sätt. Att sedan knyta ihop säcken är sjukt.  säger Myhrer. 

André Myhrer: "Helt sjukt"

OS-guldet var bärgat – och glädjen total. 

– Fan vad sjukt, det trodde inte ens ni! Det är fantastiskt, det är sällan man har fått möjligheten att hålla i den svenska flaggan förut. Jag är otroligt stolt och börjar landa i vad som har hänt. 

LÄS MER: Norska missen som kostade guldet 

Med den svenska flaggan om axlarna berättade Myhrer om vägen fram till guldet: 

–  Det har varit en väldigt stor mental påfrestning och mycket intryck att försöka lägga upp en bra plan för vad jag vill göra. Man blir någonstans lite tom, men just nu är det bara lycka och fantastiskt att få avsluta OS-karriären på ett sådant sätt. 

För fyra år sedan låg André Myhrer också tvåa efter det första åket i Sotji. Sedan körde han ur och missade chansen att vinna ett olympiskt guld i Ryssland. 

– Sotji var en tuff tävling för mig, men då gav jag mig den på att jag skulle stå här om fyra år. Sedan har det varit ett väldigt jobb efter den tävlingen, mycket huvudbry. Jag har haft ett enormt stort stöd från mitt skidmärke som har jobbat för att få fram det bästa materialet, det var tufft till en början men nu har vi visat att vi kan vara med och slåss bland de bästa. Det känns fantasiskt. Det har varit en sjuk resa.

– Jag har stått och slagit huvudet mot en vägg ganska ofta. Nere i gymmet och ut i backen och jag har tränat tidiga morgnar. Allt det slitet man lägger ner är värt allting just nu, säger Myhrer.  

Pärsons hyllning

Anja Pärson, som själv tog slalomguld i Turin 2006, var glädjerusig efter guldsuccén:

– Det är så underbart, helt otroligt, säger en tårögd Anja Pärson efteråt. 


LÄS MER: Nicolinn Nilsson: Saga ingen trodde skulle bli sann

Mattias Hargin kom på nittonde plats och var lycklig över lagkamraten:

– Otroligt häftigt, det är så kul att vara med om det. André är så värd det. När Henrik och Hirscher darrar så tar han chansen, jag unnar honom det, säger Hargin.

I Norge var tongångarna annorlunda:

– Är det möjligt? frågade norska Eurosports expert Tom Stiansen i sändningen enligt Aftenposten.

Myhrer säkrade historisk dubbel

Grunden för OS-guldet lades redan i det första åket.

När storfavoriten och vinterns dominant – Marcel Hirscher – körde ur svarade Andre Myhrer för ett kanonåk. Svensken var näst snabbast av alla: 21 hundradelar bakom norrmannen Henrik Kristoffersen, och skaffade sig ett bra utgångsläge inför avgörandet.

– Jag är nöjd med mitt åk framför allt från halva delen och ner. Där uppe i början av banan hade jag lite problem, det blev lite ribb och snön är som den är, det gick inte så rent som jag ville, sa Myhrer efter det första åket.

Guldet är historiskt ur flera perspektiv. Sverige har aldrig tidigare vunnit båda slalomgulden under ett OS – dessutom har ingen svensk herre tagit ett slalomguld sedan Ingemar Stenmarks seger i Lake Placid 1980.

– Han är en legendar. En av de största vi haft i Sverige. Att nämnas i samma mening som honom en stor ära. Jag har haft turen att träffa honom. Han har varit min idol sedan jag var liten, säger Myhrer.

Jakobsen: "Vilken kille. Wow"

Lagkamraten Kristoffer Jakobsen, som själv svarade för en mycket imponerande sjundeplats, var oerhört glad över Myhrers insats. 

– Det hade inte kunnat bli bättre i alla fall, eller vad säger ni? Det är ju helt galet! Så jäkla kul, va!?

– Han är stark alltså. Vilken kille. Wow!

Heinzpeter Platter, huvudtränare för herrlandslaget, är lika imponerad.
– Han vinner för att han är så stark. Han var i en annan värld i dag. Titta bara på starten där han var helt avslappnad. Han lät inget i omgivningen störa honom utan han var bara fokuserad på vad han skulle göra, säger han.


LÄS MER: Anja Pärsons tårar efter guldet 


Jakobsen menar att Myhrer är en stor förebild. 

– Är det någon man tar efter är det André. Han är så rutinerad. Så stark. Han har ju allt, när det krävs som mest sätter han ned det. 

Sedan tidigare har André Myhrer ett OS-brons i slalom från Vancouver 2010 samt tre VM-medaljer i lagtävlingar. Detta är hans sista olympiska spel. Den avslutande lagtävlingen avgörs på lördag.

Sverige har nu tagit fem guld i Pyeongchang. Sedan tidigare har Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Hanna Öberg och Frida Hansdotter segrat i Sydkorea.


LÄS MER: Alpint under OS – program med tider och datum.

LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

MISSA INTE! Få största nyheterna från OS – testa SportExpressens bot gratis