Almenäs: "Hade aldrig hänt om jag var man"

Jessica Almenäs på skidstadion i Pyeongchang.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Jessica Almenäs tillsammans med Anja Pärson och delar av Kanal 5-gänget.
Foto: SVEN LINDWALL
SportExpressens Anna Friberg och Jessica Almenäs.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Almenäs och Anja Pärson sänder "OS-kväll" tillsammans varje natt, lokal tid.
Foto: SVEN LINDWALL

PYEONCHANG. Hon har ifrågasatts som mamma efter att ha lämnat en sexmånaders bebis hemma i Sverige för att göra OS i Pyeongchang. 

Men Jessica Almenäs vet varför.

– För att jag är kvinna. Jag hade aldrig kritiserats på samma sätt om jag var man, säger tv-profilen. 

Dygnsrytmen är förvriden och sömnen lite, å andra sidan är Jessica Almenäs, 42, van.

– Har man en bebis på sex månader så sover man knappast några åtta-timmars-nätter, men jag tror faktiskt att jag sover ännu mindre här på OS än hemma i Sverige.

Klockan fyra varje natt sydkoreansk tid drar Jessica Almenäs och Anja Pärson i gång sitt studioprogram för att det ska sändas på "bästa tid" hemma i Sverige. 

– Jag brukar komma i säng vid tiotiden på förmiddagen men sedan behöver jag upp igen senast 15 för att titta på tävlingar. Men jag klagar inte. Jag är ändå inne i loppen av att sova lite så det går bra, säger Almenäs och menar att ytterligare en faktor spelar in i att jobbet som programledare under OS flyter på. 

– I och med de svenska framgångarna blir vårt jobb lättare, och roligare så klart. 

Foto: SVEN LINDWALL

"Anja och jag har bra kemi"

Innan Jessica Almenäs och Anja Pärson blev programledare i Kanal 5:s OS-program hade de knappt träffats.  

– Vi hade bara setts ett par gånger tidigare men hade ingen aning om hur den andra funkade, om det skulle skava någonstans. Eller om det faktiskt inte skulle gå alls. 

– Det är chansning när man inte har jobbat ihop tidigare.

Men Jessica Almenäs och Anja Pärson klickade direkt. 

– Vi har en väldigt bra kemi och funkar otroligt bra ihop. Jag tycker att vi kompletterar varandra väldigt bra, säger Almenäs och berättar att duon även kommit varandra nära privat. 

– När man spenderar så mycket tid tillsammans speciellt nattetid, då kommer man varandra nära.

Och Almenäs är imponerad av sin studiokollega. 

– Anja är superproffsig och det är en trygghet att ha henne med i studion för jag kan bolla över vad som helst till henne. 

"Det får stå för honom"

I fredags gick DN:s tv-krönikör Johan Croneman ut och kritiserad Discoverys OS-sändningar och skrev bland annat att: "Jessica Almenäs inte har någon journalistisk utväxling överhuvudtaget". Och att programmet "OS-kväll med Jessica Och Anja" helt saknade journalistik. 

Almenäs har läst tv-krönikörens kritik. 

– Det där får stå för honom, och han får så klart tycka vad han vill. Jag tycker inte att det är ett program med avsaknad av journalistik. 

– Programmet sänds på bästa sändningstid, prime time, i Sverige och ska man kunna konkurera med andra program som ligger samma tid, då kanske man inte bara ska vända sig till de mest inbitna sportnördarna. De kollar ändå, men vi vill nå fler. Vi vill sno tittare från andra program, och ett av våra mål var att fler kvinnor ska titta, vilket jag tror att vi har lyckats med. 

– Vi gör det programmet som vi vill göra, så det känns jättebra. 

"Då kanske man tar åt sig"

Jessica Almenäs säger att hon tar kritiken med ro. 

– Jag har jobbat med tv så länge att jag har lärt mig att sådant där kommer och går. Alla kommer aldrig att gilla en, eller det man gör. Så är det alltid, och det får man bara acceptera. Helt ärligt så borstar jag av mig det där ganska enkelt.

– Är det något som jag har lärt mig under åren så är det att en recensent är en person, och att det finns väldigt mycket tittare där ute som tycker något helt annat. 

Hon medger dock att det kan vara tuffare för andra att ta kritiken. 

– Om man är ovan med att göra tv så kanske man tar åt sig, men jag hoppas att ingen av mina kolleger här gör det. 

Kritik från tv-krönikörer är en sak menar Jessica Almenäs, responsen från tittarna till henne själv säger hon har varit positiv under OS så här långt. 

– Jag och Anja har fått jättemycket fin respons. Framför allt är det många kvinnor som har hört av sig, vilket är kul för det är inte så vanligt när man gör sportprogram.

"Jättejobbigt utan dem"

Jessica Almenäs är ihop med handsbollsspelaren Patrik Fahlgren, tillsammans har de sonen Sam, sex månader. Almenäs har också två äldre söner sedan tidigare förhållanden. 

– Jag längtar hem till min familj jättemycket så klart. Jag pratar med dem flera gånger om dagen, varje dag. Men det är jättejobbigt att vara borta från dem så länge. 

Jessica Almenäs.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

I samband med att OS startade publicerade Jessica Almenäs ett inlägg på sin Instagram där hon berättade om hur hon från olika håll fått höra att hon är en dålig mamma som åker i väg på ett nästan fyra veckor långt jobbuppdrag och lämnar en liten bebis hemma. 

– Jag brukar inte gå i polemik med sådan här saker men den här gången tyckte jag att det var viktigt. Jag vill visa att man faktiskt kan kombinera familj och karriär. Man behöver inte välja. Jag tycker också att det är lite orättvist mot alla pappor där ute, som att de inte är lämpade att ta hand om sina barn.

Almenäs utvecklar sitt resonemang: 

– Jag hade aldrig blivit kritiserad på det här sättet om jag var man. Jag var borta på Kreta i två veckor och spelade in "Superstars" och då hade jag med mig Sam, och då var det ingen som tyckte att det var hemskt att Patrik inte tog ledigt från handbollen och åkte med för att få vara med vår bebis. 

– Vi måste komma ifrån sådant där tankesätt, det måste raderas direkt.

"Då måste jag ta nätterna"

En vecka återstår av OS i Pyeongchang men när Jessica Almenäs kommer hem till Sverige vet hon vad hon vill, men inte kommer att få göra. 

– Jag önskar att jag kunde säga att jag ska sova, men min kille har sagt att "när du kommer hem, då tar du nätterna med bebisen", haha. Men jag ska vara ledig jättemycket, och bara hänga familjen. Det ska bli skönt. 


LÄS MER: OS 2018 – här är programmet dag för dag.

LÄS MER: Här är hela Sveriges trupp till OS 2018.