Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Har fuskat sig till OS-platsen"

Pita Taufatofua är klar för sitt första vinter-OS efter att ha deltagit i taekwondo i Rio för två år sedan.Foto: Olympic Channel
Foto: Olympic Channel

Kommer ni ihåg Pita Taufatofua?

Den inoljade mannen från Tonga är klar för OS i Pyeongchang – som längdskidåkare.

Men enligt en av rivalerna har han fuskat sig till startplatsen.

– Det här är samma sak som doping, säger den VM-meriterade åkaren César Baena till SportExpressen.

Petter Northug, Ola Vigen Hattestad och Emil Jönsson är bara några av längdstjärnorna som inte lyckats få någon biljett till OS i Pyeongchang, som nu bara är två veckor bort.

Men Pita Taufatofua kommer alltså att stå på startlinjen.

34-åringen från Tonga blev en världskändis när han visade upp sig inoljad, i bar överkropp, under OS-invigningen i Rio 2016 och har nu lagt taekwondon åt sidan för att i stället satsa på längdskidor.

Och det har, till synes, gått bra.

– Jag har gått ner 15 kilo för att klara av det här. Det har varit en otrolig resa och det är ett mirakel att jag lyckades kvala in till OS, säger Taufatofua i en intervju med Olympic Channel.

Hur miraklet gick till? Det är ganska intressant.

Bara sju åkare

I varje tävling som internationella skidförbundet (Fis) godkänt delas det ut poäng och det handlar om att få så låg poäng som möjligt.

För att kvala in till OS krävs det att man gjort fem tävlingar där snittpoängen är under 300 poäng.

– Och då kan man antingen åka riktiga tävlingar, mot riktiga motståndare. Eller så gör man helt enkelt en egen tävling, säger César Baena som representerat Venezuela i flera VM.

– Jag åker alltid riktiga tävlingar. Men den här killen har valt en annan väg.

 

LÄS MER: Charlotte Kalla omskakad efter bilderna på hundarna 

 

Pita Taufatofua inledde vintern med att åka fyra tävlingar på tre dagar i Bogota, Colombia. Det var tre rullskidtävlingar med sju åkare på start i alla lopp.

Taufatofua kunde sluta sist i tävlingen (sjua, alltså) och ändå landa på under 300 poäng.

Efter det behövde han bara ytterligare en tävling med under 300 poäng. Han testade lyckan i Turkiet, Polen och Armenien – utan att lyckas.

Startfältet i Bogota var inte särskilt namnkunnigt.Foto: Internationella skidförbundet.

"Det här är fusk"

Till slut dök han upp i en tävling på Island (!) med bara åtta startande. Tuafatofua slutade sexa, fick 282.84 poäng och därmed var OS-platsen säkrad.

– Tävlingarna i Bogota var uppenbart riggade och vi borde nog ifrågasätta även den här tävlingen på Island, säger César Baena som är uppenbart irriterad över situationen.

– Problemet är att han inte kan åka skidor och då tycker jag inte att han ska få en plats i OS. Vi är många andra som kämpat i över tio år för att komma till ett mästerskap, vi har åkt riktiga tävlingar, kämpat och utvecklats.

– Den här killen testade att åka skidor för första gången förra året.

 

LÄS MER: Längskidor i OS – program med tider och datum

 

Han forsätter:

– Enligt mig är det här fusk. Det är samma sak som doping. Han har betalat pengar för att kunna runda systemet och få en OS-plats.

OS i Pyeongchang startar den 9 februari.

Pita Taufatofua kommer troligen att ställa upp i sprinten, där förhandsfavoriterna heter Johannes Hösflot Kläbo, Alexander Bolsjunov och Calle Halfvarsson.