Foto: Silvia Izquierdo
 Foto: Silvia Izquierdo

Os 2016 i Rio de Janeiro

Publicerad
Uppdaterad
Rio de Janeiro får arrangera sommar-OS 2016. Det beslutade Internationella olympiska kommittén (IOK) vid sin session i Köpenhamn på fredagen.
Rio de Janeiro slog ut Madrid i den avgörande röstomgången.
Chicago slogs ut i den första rundan och Tokyo i den andra.
När IOK-basen Jaques Rogge öppnade kuvertet där lappen med namnet på segrarstaden stod, blev det för ett ögonblick mycket tyst.
- De olympiska sommarspelen 2016 går i Rio de Janeiro.
Då kom jublet. Rio de Janeiro lovade i sin presentation tidigare på dagen att OS hos dem skulle bli en fest. Stunden strax efter segern i Köpenhamn var en bra början.
Där fanns 93-åriga Joao Havelange och fotbollslegenden Pelé, den sistnämnde nästan begravd av människor som ville gratulera.
- De andra länderna friade, vi presenterade hjärta och själ, säger presidenten Luiz Inacio Lula da Silva.

Fest på Copacabana

Även i Brasilien utbröt festligheter. Närmare 50 000 personer hade samlats på Copacabana i ett karnevalliknande firande. I samma stund som Jaques Rogge meddelade att Rio vunnit spelen utbröt jubel på den berömda stranden, där festen förväntas pågå hela natten med konserter och sambadans.
Spelen i Rio blir inte bara de första i Brasilien, de blir också de första i Sydamerika.

SOK: Bra koncept

Stefan Lindeberg, ordförande i Svenska olympiska kommittén, tyckte valet av Rio de Janeiro var bra.
- Jag ser fram emot Rio, sade Lindeberg, helt säker på att OS 2016 blir något alldeles extra.
- Rio har ett mycket bra OS-koncept. Bland annat blir deras OS-by jättefin.
Att en resa till Brasilien gräver djupa hål i SOK:s begränsade kassa är inte mycket att göra åt.
- Det där får vi jobba på, sade Lindeberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag