Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Wega har verkligen varit fula ankungen"

På tisdagseftermiddagen red Sara Algotsson hem Sveriges första OS-medalj på hästen Wega.

Men det var inte självklart att duon skulle nå så stora framgångar - Wega var inte tillräckligt snygg som ung.

– Mamma brukar betäcka alla sina ston som treåringar, men Wega var så ful att hon inte gjorde det med henne, säger svenskan till hippson.se.

Väntan var lång.

Men på tisdagen fick Sverige äntligen sin första OS-medalj i London.

Sara Algotsson var nära ett guld i fälttävlan, men fick nöja sig med ett silver efter att ha rivit det sista hindret i banhoppningen.

"Borde inte duscha"

Efteråt var lyckan ändå stor - både över medaljen och över gratulationerna från pris Carl-Philip och prins Daniel.

– Ja, det var coolt, det hade jag inte räknat med! De kom ner till framridningen och kramade om mig, så nu kanske jag inte borde duscha på några dagar, säger hon till hippson.se och skrattar.

Sara Algotsson var rörd till tårar efter silversuccén.

Och även kvällen före tävlingen rann tårarna. Saknaden av dottern Wilma, 2, är stor.

– Lilla Wilma fick stanna hemma, hon som alltid brukar följa med oss överallt. Men jag förstod att jag inte skulle kunna vara så mycket mamma åt henne här, hon har haft det lugnt och skönt hos farmor och med min kusin. Men det blir väldigt känslosamt när jag tänker på henne, vi har aldrig varit ifrån varandra så här länge. I går kväll grät jag en skvätt av saknad, säger hon.

"Fula ankungen"

Silverhästen Wega har funnits i familjen Algotssons liv sedan födseln.

Men att paret skulle nå framgångar var inte självklart.

Anledningen: Wega var för ful som ung.

– Hon har verkligen varit den fula ankungen. Mamma brukar betäcka alla sina ston som treåringar, men Wega var så ful att hon inte gjorde det med henne. Nu har hon utvecklats till en svan, hon är så vacker... I dag är Wega den Algotsson-häst som har nått de allra största framgångarna. Min mamma som har fött upp henne är väldigt stolt i dag, säger Sara Algotsson till hippson.se.