Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wassbergs utspel: Borde bojkotta OS

Foto: Christian Örnberg

SOTJI. Vladimir Putins rykte står på spel.

Landet har fått hård kritik för sina anti-homolagar och flera har uppmanat till bojkott.

Samma dag som OS invigs gör Thomas Wassberg, 57, tidigare längdskidåkare, ett utspel.

Han vill att tävlingen ska bojkottas av helt andra saker - av naturskäl.

I kväll vänds blickarna mot OS-invigningen. Samtidigt gör Thomas Wassberg, som själv deltagit i tre OS, ett utspel och säger till norska tidningen Dagbladet att han tycker att man borde ha bojkottat tävlingen.

- Hela arrangemanget har blivit för stort. Det borde aldrig ha varit något OS i ett subtropiskt område som Sotji. Landskapet är förstört. Sättet som befolkningen och arbetstagare har behandlats på, jag gillar inte situationen. Den olympiska kommittén borde ha ingripit på något sätt. En bojkott hade nog varit bra. Men skulle man uppnått någon effekt måste 80-90 procent ställa sig bakom, säger Thomas Wassberg till norska Dagbladet.

Tror inte på svensk seger

Vidare berättar han att han sett en tv-dokumentär som skildrar de miljömässiga konsekvenserna av spelen - trots det kommer den tidigare OS-deltagaren inte att göra någon bojkott. Och när det gäller hans forna gren, längdskidåkning, tror han mer på norrmännen än svenskarna.

- Norrmännen är starka, Björgen och Northug. Bredden är mycket större i Norge. Det blir nog inte så många medaljer till Sverige, säger Thomas Wassberg till Dagbladet.

Orden kan må vara tunga för svenskarna - men inget mot vad Ryssland och presidenten Vladimir Putin fått höra. De har fått hård kritik för att ha dödat hemlösa hundar i staden, sina hårda anti-homolagar och hur byggen har skötts.

- Gud förbjude att en hund kommer in under själva invigningen. Det skulle vara en skam för hela landet, säger, Aleksej Sorokin, vars företag har fått i uppgift att gå in och döda alla lösdrivande hundar.

Kan räddas av IOK

Trots det riskerar Putin att få massiv kritik. Men den ryska presidentens ansikte kan räddas - av den internationella olympiska kommittén.

IOK har förlöjligat politiska ledare, exempelvis Barack Obama och Sveriges idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth, som bojkottar invigningen.

- De använder OS för ett politiskt spel. Vi fick se politiker vars bidrag i kampen för en god sak bestod av att offentligt tacka nej till inbjudningar de aldrig fått, sa IOK-presidenten Thomas Bach häromdagen.

Protester förbjudna

I somras protesterade Emma Green Tregaro mot antigaylagarna. Men någon liknande protest lär inte komma under invigningen i morgon. IOK förbjuder idrottarna från att manifestera på OS-arenorna.

- OS-arenan ska vara fri från politik och manifestationer, säger Stefan Lindeberg, ordförande för Sveriges olympiska kommitté.

- Det är trist med det runtomkring, men man får försöka fokusera på det sportsliga, säger den svenske fanbäraren Anders Södergren.

Många poliser

Samtidigt kämpar presidenten med att undvika fler svarta rubriker genom att ha över 40 000 poliser och soldater på plats för att garantera säkerheten i OS-staden Sotji.

- Vi kan garantera folks säkerhet, precis som vid vilket annat stort arrangemang som helst, säger Rysslands vice premiärminister, Dmitri Kozak, enligt AP.

FÖLJ OS-INVIGNINGEN

Start 17.00 på expressen.se

Programledare: Lovisa Giertta, Anna Jernberg Carlson och Johanna Reimers

FAKTA

SVENSKARNA PÅ PLATS

Förutom fanbäraren Anders Södergren består den svenska invigningstruppen av de båda curlinglagen, konståkaren Alexander Majorov, skridskoåkaren David Andersson, freestyleåkarna Ludvig Fjällström och Per Spett, slopestyleåkarna Emma Dahlström, Henrik Harlaut, Jesper Tjäder och Oscar Wester, hela Damkronorna, och sedan ledare och SOK-folk.

-

PAMPARNA PÅ PLATS

Enligt OS-presidenten Dmitrij Tjernysjenko kommer 65 statsöverhuvuden och ledare för stora internationella organisationer att vara på plats, vilket är rekord för ett vinter-OS. Bland namnen på plats märks Kinas president Xi Jinping, Japans premiärminister Shinzo Abe, Vitrysslands diktator Alexander Lukasjenko och Hollands kung Willem-Alexander.

-

DE NOBBAR INVIGNINGEN

USA:s president Barack Obama, Frankrikes president François Hollande, Storbritanniens premiärminister David Cameron - och amerikanska sångerskan Cher.

- Jag kan inte säga namn, men en vän ringde, som är en stor oligark där borta, och frågade om jag ville bli ambassadör för OS och inviga showen. Jag sa omedelbart nej, sa Cher nyligen.

-

KLÄDERNA

Det blir som vanligt en färgglad parad. De svenska olympierna som deltar i marschen kommer att ha på sig de officiella Hennes & Mauritz-kläderna, designade just för invigningen. Även USA:s trupp satsar på hemvävt i form av en Ralph Lauren-uniform som uppges kosta runt 10 000 kronor styck. Italien satsar klassiskt på Armani medan den tyska truppen har kläder som ska symbolisera Sotjis fyra kännetecken: Palmträd, sol, snö och hav. "Idrottsmännen och idrottskvinnorna bär sitt lands flagga på invigningen men de går även under jämställdhetens och respektens flagga", säger FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

-

SÄKERHETEN

De 40 000 åskådarna kommer att passera flera säkerhetskontroller på väg in till sina platser, precis som alla funktionärer och aktiva. Senaste hotet uppges vara tandkrämstuber som innehåller sprängmedel. Utöver de hundratusentals poliser och militärer som ska göra invigningen säker patrulleras vattnet utanför Sotji av den ryska flottan. "Säkerheten är högre än någon annan gång tidigare. Alla kan känna sig 100 % säkra", säger friidrottsstjärnan Jelena Isinbajeva, som är OS-ambassadör.

-

1 070 PERSONER DELTAR

Arrangörerna har hållit alla detaljer kring invigningen hemliga. Men det har läckt ut att 1 070 personer kommer att delta, att sångare, skådespelare, balettdansörer, musiker och dirigenter är inblandade i spektaklet - som kostar nära 10 miljoner kronor.

-

MUSIKEN

Ryska stjärnduon t.A.T.u, som är ikoner i gayvärlden, gick häromdagen ut på Twitter och berättade att de blivit inbjudna att uppträda. Andra kända namn är ryske violinisten Jurij Bashment och pianisten Denis Matsuev.

-

VEM TÄNDER ELDEN?

OS-facklan har färdats längre än någon gång tidigare, över 65 000 kilometer, på sin väg mot Sotji. Nu återstår en enda fråga: Vem ska få äran att tända den stora fackla som kommer att brinna inne på Fisht Olympic Stadium under OS? Det har spekulerats i Alina Kabajeva, rysk före detta elitgymnast och påstådd älskarinna till Putin. I kväll vet vi svaret.

KLASSISKA OS-INVIGNINGAR GENOM TIDERNA

TOKYO 1964: FÖR FREDEN

Det speciella var inte fyrverkerier eller dans. Det var vem som tände elden. Yoshinori Sakai föddes i Hiroshima drygt 19 år tidigare, den 6 augusti 1945. Samma dag som bomben föll. Insatsen på blev en symbol för Japans överlevnad, och världens fredssträvan.

-

MOSKVA 1980: BJÖRNEN

Det var visserligen ingen öppningsceremoni, men avslutningen av det bojkottade OS 1980 var både sorglig och gripande och gav världen en annorlunda bild av det slutna och kritiserade Sovjet. Finalen när maskoten Misha stiger mot himlen är en klassiker i OS-sammanhang.

-

LOS ANGELES 1984: RAKET

Världen hade aldrig sett något liknande. Bill Suitor flög med raketer på ryggen över Los Angeles Memorial Stadium och landade mitt på en av löparbanorna. Invigningen satte tonen för framtida spektakel, och begravde minnet av Moskvas avslutning fyra år tidigare.

-

ATLANTA 1996: ALI TÄNDE

Det fanns mycket som inte var spännande, men en sak gör att invigningen etsat sig fast. Muhammad Ali tände elden. En av de främsta idrottarna som världen skådat gjorde ett sällsynt framträdande, trots sin svåra parkinson, och rörde en hel nation till tårar.

-

PEKING 2008: SPEKTAKULÄRT

Trummorna. De var nästan overkligt väl hur de 2 008 trumslagarna hade synkroniserat sig när de tillsammans inledde den mest spektakulära öppningsceremonin någonsin. Invigningen pågick i en dryg timme, och när spektaklet i Fågelboet väl var över hade världen fått se en uppvisning utan dess like.

-

VANCOUVER 2010: GRETZKY

Världens bäste ishockeyspelare genom alla tider fick avsluta den absolut mest spektakulära öppningsceremoni som världen hade sett i ett vinter-OS. Den längsta fackelstafetten någonsin avslutades av en snowboardåkare som hoppade med elden genom en av de olympiska ringarna.