De senaste åren har OS-debatten blossat upp med jämna mellanrum. Inför OS i Sotji lyftes frågan om världens största idrottsarrangemang verkligen skulle sändas av ett kommersiellt, reklamfinansierat tv-bolag.
Och nu är det dags igen. Mitt under pågående sommar-OS i Rio de Janeiro förs debatten på hemmaplan.

SVT-profilen Lasse Kronér skrev nyligen ett debattinlägg för SVT, där han riktade skarp kritik mot att inte alla kan se OS på tv.
"Kalla mig bakåtsträvare, men jag tycker faktiskt att OS var bättre förr. När jag kunde se det", skriver han och fortsätter:
"Det är självklart att tv-rättigheter för OS varje år kostar mycket - ju större intresse, desto större kostnad. Men. Detta gör att OS-sändningarna hamnar hos den som betalar bäst. Och här ser jag ett problem. Alla borde kunna se tävlingen som hela världen deltar i", skriver Kronér.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är också upprörd. I veckan krävde han att endast de markbundna kanalerna ska få sända stora evenemang som OS. Sjöstedt, som inte kan se OS från sin sommarstuga, menar att det handlar om demokrati.

Vänsterpartiet har tidigare lagt fram en riksdagsmotion med krav på att en lista på evenemang med högt täckningskrav ska tas fram.
– Det är väldigt lätt att lösa det här - genom att bestämma att det bara är marksända kanaler som får sända OS. I Sverige är det tydligen viktigare att stora kommersiella bolag ska kunna tjäna reklampengar. Vinstintresse är tydligen viktigare än folks idrottsintresse, säger Sjöstedt till Aftonbladet.
Men medieforskare anser inte att sändningar från stora sportevenemang är så viktiga för demokratin och allmännyttan att de absolut måste sändas i public service. Tillgång till sportsändningar kan inte jämföras med till exempel tillgång till opartisk nyhetsförmedling och allsidiga samhällsprogram, säger de.
– Det är svårt att hävda att sportsändningar är lika viktiga för ett demokratiskt samhälle som program med politiskt och samhällsrelaterat innehåll. Det är också en ideologisk fråga om hur mycket det offentliga ska lägga sig i mediernas innehåll, säger Ingela Wadbring, professor i medie- och kommunikationsvetenskap på Göteborgs universitet.
– Marknaden styr, den här typen av evenemang är extremt dyra. Det är också en fråga om hur mycket av public service-budgeten som ska gå till sådana sändningar. Pengarna ska räcka till mycket annat, säger hon.

Också Lars Nord, professor i medie- och kommunikationsvetenskap på Mittuniversitetet, ställer sig skeptisk till att staten eller myndigheterna ska försöka styra i vilka kanaler stora sportevenemang sänds. Även om frågan är viktig för många sportintresserade.
– Det är en klassisk fråga. I uppdraget för public service ingår att ge opartisk nyhetsförmedling och politisk debatt. Men man kan ifrågasätta om till exempel sändningar från OS och hockey-VM ingår i uppdraget, säger Lars Nord.
På plats i Rio de Janeiro storsatsar Viasat på OS. De har bland annat plockat in Robin Söderling, Henrik Johnsson och Jenny Kallur som experter. De sänder dagligen, i ett antal olika kanaler, i en mängd SVT tidigare inte har varit i närheten av.
Den som har rätt abonnemang, och plånbok, kan se i princip allt från OS.
Men när Viasat inte har prioriterat att visa heta svenskar på sina stora fri-tv-kanaler, som TV3 och TV10, har irritation väckts i tv-sofforna.
När Henrik Stenson inledde sin jakt på en OS-medalj visades tävlingen till stor del i betalkanalen Viasat Golf, som kostar 129 kronor i månaden, och streamingtjänsten Viaplay. På Twitter hörde ilskna tittare av sig till Viasat Sports konto.

"Svenskar med medaljchans i golf... Inte på TV3! Ping-pong med Kina-Japan i stället. Idioter! Aldrig mer OS i Viasat tack", skriver en användare.
Och den före detta Robinson-deltagaren Martin Melin är märkbart frustrerad:
"Har tre OS-kanaler, 3:an, 3 sport och 10 - OS på alla tre - men INTE golfen", skriver han på Twitter.
Viasats presschef Fredrik S Johansson bemöter kritiken:
– Vi sänder hela golftävlingen på vår dedikerade golfkanal Viasat OS Golf samt på Viaplay. Något som vi har varit tydliga med sedan vi presenterade vår OS-satsning.
– Vi gör nedslag från golfen i TV3 och TV10 under tävlingens gång och kommer givetvis vara med under stora delar av avgörandet, säger han.
I Riocentro Pavilions 3, en högst medioker mässhall, huserar bordtennisen på OS.
Här har de svenska spelarna tidigare åkt ut på löpande band i singelturneringen. Men hemma i Sverige har bordtennislegendarerna Jan-Ove Waldner och Mikael "Äpplet" Appelgren kritiserat Sveriges sändande bolag.
De menar att Viasat visat för lite bordtennis från OS, och därför meddelat tv-bolaget att de valt att bojkotta sina inplanerade gästspel i Viasats studio i Stockholm. Och deras öppna beslut har nått hela vägen ner till Brasilien.
Efter Sveriges förkrossande seger mot USA i den första omgången i herrarnas lagfinal uttalade sig Sveriges nuvarande stjärna Pär Gerell.

– "JO" och "Äpplet" har säkert någon anledning att gnälla, men jag tycker de har gjort ett bra jobb, säger Gerell.
– Det är många idrotter på OS så de gör väl de idrotter de tycker är mest intressanta. Jag lägger mig inte i hur de väljer.
Ute på golfbanan i Rio de Janeiro står Henrik Stenson. Han har ingen direkt uppfattning om hur stort intresset är för golfen på hemmaplan, men vill gärna nå ut till så många som möjligt. Han säger följande om att OS nu sänds av ett kommersiellt tv-bolag, på kanaler som inte alla svenskar har möjlighet att se:
– Ju fler som kan se desto roligare är det men jag antar att det är en ekonomisk fråga i slutändan och då blir det som det blir ibland.
Handbollsspelaren Linnea Torstenson bryr sig inte nämnvärt. Hon ser inga konstigheter med att OS går på Viasat:
– Det är en rättvis chans, alla har chans att köpa mästerskapet och nu har Viasat köpt det, det är inget konstigt med det. Vad ska vi göra åt det, och om man nu vill göra något, slå på tv:n och kolla, säger Torstenson.
OS i Rio de Janeiro är det andra olympiska spelet i MTG:s regi. Även OS i Sotji sändes i bolagets kanaler. Även då framfördes kritik.
Viasats tidigare sportchef Erik Westberg, i dag på TV4, menade då att det målades upp en felaktig bild av dem.
– Viasat har framstått som boven i dramat som roffar åt oss, sa han.
Westberg försökte då påtala att produktionen i stort sett liknar den SVT tidigare har gjort, det är samma tävlingsbilder som sänds oavsett vilken kanal som sänder.
– Men det är klart, folk kommer inte att få de röster de är vana att höra i OS-sammanhang. Så det blir en omställning, sa Westberg då.
Enligt SVT har cirka en och en halv miljon svenska tv-tittare inte möjlighet att se OS på broadcast-tv. Och så kommer det att förbli.
Sommar-OS i Rio de Janeiro blir det sista i Viasats regi. Sedan tar Discovery Communication, som äger de svenska kanalerna 5, 9, 11 samt Eurosport. Tv-bolaget har köpt de europeiska rättigheterna för samtliga olympiska spel fram till 2024. Priset: 12 miljarder kronor.

– Ser man på sändningarna av pågående OS och vilka som kan ta del av dem upptäcker man att det finns vissa klass- och demokratiaspekter. Alla har inte tillgång eller möjlighet att ta del av OS i dag. På sikt blir det ett demokratiproblem, sa Patric Hamsch, publiceringchef på SVT Sport, häromdagen till Kulturnyheterna.
Utanför OS-byn i Rio de Janeiro möter vi den nyligen sparkade Ericsson-vd:n Hans Vestberg. Vestberg valdes i våras till ny ordförande för Sveriges olympiska kommitté, och är på plats för att representera SOK.
På den torra gräsplätten utanför det ackrediterade området står bland annat SVT och TV4. De inte får sända någonting från OS och har därmed inte möjlighet att göra intervjuer inne på det olympiska området.
Hans Vestberg har hört debatten som pågår, och lämnar ett diplomatiskt svar när frågan kommer på tal.
– Självklart förstår jag att IOK försöker jobba med att se till att de kan maximera sin intäkt. Samtidigt vill vi att så många som möjligt ska få se det här eventet, säger Vestberg.
– Det här skapar ju folkhälsa för ungdomar som ser OS och tänker ”men gud, jag vill ju också göra det där”. Det är en balans tycker jag där man måste se till att så många som möjligt kan se. Sen förstår jag också att de ekonomiska intressena är enorma här. Det finns ingenting som det betalas så mycket som för sport, säger han.
Vad tycker du om sändningarna från OS så här långt?
– Det jag har sett har hållit hög kvalitet. Jag tycker att produktionen har varit bra och vad man har fått se har varit bra, säger han.