Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vattnen i poolerna från OS har fått en ny färg

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
De gröna poolerna blev en snackis under OS.
Foto: Larry W Smith / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Under mästerskapet var det den gröna nyansen i OS-bassängerna som skapade rubriker. Nu har den omtalade färgen skiftat till en orange sörja. 

"Renoveringen kommer att kräva speciella åtgärder", säger en talesperson för staden. 

Liksom alla olympiska spel var arenabygget en stor snackis under spelen i Rio förra sommaren. En av de största snackisarna var färgen på de olympiska bassängerna.

Det var inför damernas synkroniserade simhopp som den märkliga upptäckten gjordes. Vattnet i bassängen hade skiftat, från den sedvanliga klarblåa färgen till skrikande gräsgrönt. Nyheten blev uppmärksammad över hela värden och det rapporterades flitligt på sociala medier. 

Enligt ryska nyhetsbyrån Tass berodde missfärgningen på ett problem med bassängens vattenfilter och det spekulerades även i om alger kunde vara svaret på problemet. 

- Den här poolen är alldeles för stor för att kunna färgats av urin, spekulerade bland annat en poolexpert i internationell press.

"Arenorna har lämnats att ruttna"

Och nu, bara ett halvår efter spelen, har delar av Rio förvandlats till en spökstad.

De kritiserade arenorna har övergivits och spelens flaggskepp, Maracana Stadion, är i dag nedsläckt efter att elräkningar inte betalats. Och återigen har OS-bassängerna hamnat i skottgluggen. Men den här gången är de inte gräsligt gröna - utan vidrigt orange.

På bilder som brasilianska O Globo har lagt ut kan man se att bassängerna är fyllda med en vidrig sörja bestående av regnvatten, insekter och lera. Alltså samma bassänger som Sarah Sjöström simmade hem både världsrekord och medaljer till Sverige i OS i augusti. 

"Hypen kring den brasilianska sommaren har avtagit för länge sen och flera arenor har lämnats att ruttna, trots att man spenderat miljarder", skriver brittiska The Sun.

Rio jobbar på renovering

I ett offentligt uttalande meddelar stadens pressavdelning att renoveringen av bassängerna snart är i gång.

"Renoveringen kräver speciella åtgärder, en deadline för arbetet har satts till augusti".

Det är inte första gången en OS-stad har utvecklats till en spökstad. Både Aten och Peking lämnade efter sig ödsliga, igenväxta arenor och runtom på sociala medier sprids bilder på övergivna lokaler i den brasilianska storstaden.